12.05.2013.

Od Splita do Staroga Grada odjedren i 5. Samobor Cup

Još jedan prilog prijateljstvu dva grada

Od Splita do Staroga Grada odjedren i 5. Samobor Cup

U odličnoj organizaciji Jedriličarskog kluba Samobor završen je 5. Samobor Cup. Plovilo se od marine u Kaštel Gomilici do grada prijatelja - Staroga Grada na Hvaru. Na mjestu susreta u marini u Kaštelima našlo se 15 posada plus jedna posada iz Staroga Grada, što je rekordan broj sudionika do sada, njih čak 118.

Start je tradicionalno bio predviđen za sljedeći dan - petak, 3. svibnja. Zbog nedostatka vjetra startalo se kod otočića Mrduje. Krenulo se po bonaci, ali kad su se prošla Splitska vrata zapuhao je stabilan jugozapadnjak snage 10-ak čvorova koji je posade u rekordnom vremenu otpuhao do cilja, punte Kabal.

Ubrzo nakon prolaska ciljem većina posada vezala se na rivi koja ove godine izgleda veća i ljepša, a koliko smo primijetili i dalje se proširuje i uređuje. Vrijeme do početka fešte posade su provele u posjetu lokalnim kafićima i tako dale svoj obol razvoju starogradskog turizma. Oko 19 sati naši vrijedni domaćini počastili su nas lokalnim delicijama, sirom, slanim inćunima i dalmatinskom pašticadom. Uz podršku naših sjajnih tamburaša zabava se na glavnom trgu protegnula do duboko u noć.

Subota je bila rezervirana za izlete. Po lijepom vremenu svi su brodovi okupirali hvarske uvale i posade su provele prekrasne trenutke okupane proljetnim suncem, a nije niti nedostajalo hrabrih kupača, iako je more još daleko od ljetnih temperatura. Subota je bila dan za Samoborsku feštu pa je valjalo požuriti i početi s pripremama. Kao i sve na ovom događanju i naša fešta polučila je rekordne rezultate, kako u broju posjetitelja, tako u količinama ića i pića. A da zabava bude još bolja pomogli se folkloraši iz Samobora i Staroga Grada, limena glazba, tamburaši, kao i prvenstvo Staroga Grada u potezanju konopa. Dobrih vibracija nije nedostajalo te večeri u Starome Gradu.

Nedjelja je osvanula oblačna, s laganom kišom. To nije zasmetalo sve posade da isplove i startaju regatu. U nedostatku vjetra jedrilo se samo od trajektnog pristana do punte Kabal. Iako je vjetar bio slab, utrka je bila uzbudljiva i neizvjesna. Neki su popravili svoj plasman, a neki debelo pokvarili rezultat od petka. Nakon završetka valjalo je krenuti brzo nazad u marinu, jer je trebalo vratiti brodove i stići na autobus koji nas je vratio nazad u Samobor.

Očigledno ovaj naš Cup, ovo druženje svake godine, privlači sve više sudionika. Naravno, i organizacijski je cijeli događaj sve više zahtjevan.

Samoborski Cup ide dalje, jer mi koji volimo ploviti još nismo upoznali sve hvarske vale.

Alen Šćulac

 

Od Splita do Staroga Grada odjedren i 5. Samobor Cup

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002