16.04.2013.

Održana 1. Svetonedeljska salamijada

Pobijedila Nada Vitko

Održana 1. Svetonedeljska salamijada

Prva Svetonedeljska salamijada odmah je na početku premašila očekivanja, jer je na ocjenjivanje prijavljeno čak 85 uzoraka salama naših i okolnih hobista. Neizvjesnost oko pobjednika trajala je cijelu subotnju večer, sve do prvih sati nedjelje, da bi na kraju voditeljica Petra Vojvodić objavila da je pobjednica 1. Svetonedeljske salamijade Nada Vitko iz Velike Jazbine. Drugo mjesto pripalo je Marijanu Karloviću iz Samobora, a treće ponovno Nadi Vitko. Najbolje plasirani Svetonedeljčanin bio je Zdravko Đurašin iz Srebrnjaka na 4. mjestu. Od 85 ocijenjenih salama 14 ih je bilo zlatnih, 49 srebrnih i 22 brončane.

Koji su bili kriteriji pri ocjenjivanju otkrio nam je u ime organizatora predsjednik Udruge Svetonedeljski kobasari Marijan Čižmešija, ujedno i predsjednik Ocjenjivačke komisije.

- Čižmešija, Požgaj, Vlašić i pokojni Černoš bili su prvi koji su delali salame, skup sa Samoborcima, ali im je očito bilo predugo čekati samo jednu Salamijadu pa su se sada sjetili raditi još jednu. Žao mi je što tu nema Černoša da to vidi – istaknuo je gradonačelnik Prahin.

Dvorana je bila puna i svih 200 ulaznica bilo je rasprodano i nekoliko dana prije same manifestacije, a dobra atmosfera uz grupu Zona vladala je sve do jutarnjih sati nedjelje.

R.Sv.N.

 
16.04.2013.

Predavanje dr. Semira Osmanagića o bosanskim piramidama

Povijesna otkrića

Predavanje dr. Semira Osmanagića o bosanskim piramidama

Predavanje čuvenog dr. Semira Osmanagića o bosanskim piramidama, održano 15. travnja u organizaciji Društva inžinjera i tehničara Samobor, privuklo je u Malu dvoranu Galerije Prica brojne znatiželjnike koji su iz prve ruke htjeli doznati više o fenomenu ovih piramida.

Svojim tvrdnjama kako su Bosanska piramida Sunca i Bosanska piramida Mjeseca najstarije i najveće na svijetu, veće i starije od najpoznatijih egipatskih piramida, dr. Osmanagić već duži niz godina izaziva interes svjetske i domaće javnosti, pokušavajući promijeniti stavove i mišljenja povjesničara i brojnih stručnjaka koji su se bavili istraživanjima o piramidama. Kao antropolog i najmlađi član Akademije prirodnih znanosti u Moskvi te profesor Američkog sveučilišta u BiH, nakon dugogodišnjih znanstvenih istraživanja smatra da je gotovo sve što nas uče o drevnoj prošlosti zapravo pogrešno.

Kako bi potkrijepio svoja otkrića, osnovao je i neprofitnu Fondaciju Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, koja podupire multidisciplinarna naučna istraživanja kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela u Visokome (BiH). Od tada su brojni svjetski stručnjaci zaokupljeni bosanskim piramidama, istražuju arheološke, energetske, astrološke i druge fenomene ovih piramida, pretvarajući ih tako u svjetski projekt koji u Visoko privlači ne samo istraživače, već i tisuće turista, volontera, medija i znatiželjnika.

M.K.

 

Održana 1. Svetonedeljska salamijada

Predavanje dr. Semira Osmanagića o bosanskim piramidama

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002