02.09.2013.

Dan uz biljke i dobrog župnika Milana u župi Zagorska Sela

Kršćanska meditacija u povezanosti s biljem

Dan uz biljke i dobrog župnika Milana u župi Zagorska Sela

Prvi dan fitoterapije - upoznavanja ljekovitog bilja i uvoda u kršćansku meditaciju organiziralo je Društvo svetog Izidora Seljaka iz Samobora u župi sv. Katarine u Zagorskim Selima u subotu, 31. kolovoza. Program su vodili mjesni župnik i dekan Tuheljsko – pregradskog dekanata vlč. Milan Juranić i Radovan Librić, vjeroučitelj.

Sudionici, njih 26, različiti po dobi, ali i saznanjima o ljekovitom bilju, primili su puno informacija koje su im predstavili voditelji na nekoliko lokacija. Susret je započeo katehezom u župnoj crkvi sv. Katarine gdje su sudionici razmišljali nad evanđeljem i tražili odgovore zašto i čime je moderni svijet izmoren i opterećen. Uvod u kršćansku meditaciju započinje čistoćom misli i ispravnim životnim željama, naglasili su voditelji nakon izrečenih motivacija i predstavljanja sudionika koji su stigli iz Samobora i još nekoliko mjesta "Zagrebačkog prstena".

Susret se nastavio u općinskoj zgradi uz domaće pripravke domaćina te posjetom vrtu vlč. Milana i srednjovjekovnoj kapeli sv. Ivana i baroknoj kapeli sv. Marije Magdalene. Na svakoj lokaciji voditelji su sudionicima nastojali približiti važnost kršćanske meditacije u povezanosti s biljem koje jača snagu, imunitet i životnu radost. Sudionici su otkrivali sebe u trojstvu: Bog, čovjek i priroda.

Voditelji su sudionike upoznali s mističarkom iz Srednjeg vijeka Hildegardom iz Bingena, koja je u snu vidjela biljku koja joj je trebala za neki lijek pa bi ju onda u prirodi potražila, jer nije poznavala ljekovito bilje. Pa ipak, njezine knjige koje je sama napisala (Tako liječi Bog), koriste se i danas.

Župnika Milana sudionici su upoznali i kao umjetnika koji radi skulpture u papiru. Brojne betlehemske štalice koje izrađuje u papiru, karakteristično bijelo obojene, našle su se na izložbama u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, a 2000. u Rimu na izložbi Sto najljepših štalica svijeta bila je najzapaženija upravo njegova Milenijska štalica.

Uz umjetnički rad, njegova preokupacija je i ljekovito bilje te pčele.

U osvrtu na kraju susreta sudionici nisu krili zadovoljstvo bogatstvom sadržaja s kojima su se sreli. Susreti će se nastaviti povremeno u Samoborskom gorju, s nekim drugim temama i sadržajima koji povezuju ljude koji nastoje živjeti s prirodom.

Radovan Librić

Fotografija: Josip Petrak

FOTO: Ispred kapele sv. Marije Magdalene kraj Velikog Tabora

 
02.09.2013.

3. rekreativna brdska biciklijada "Occupy Slani dol"

Dokazali potencijal Samoborskog gorja

3. rekreativna brdska biciklijada

U subotu, 31. kolovoza, u organizaciji BBK Krpelj iz Samobora, uspješno je održana rekreativna brdska biciklijada "Occupy Slani dol 3" koja je okupila preko 50 biciklista iz Zagreba, Zaprešića, Svete Nedelje i Samobora.

Biciklisti su se okupili u 10.00 sati na glavnom gradskom trgu a u pratnji policije u 10.15 h kolona je izvedena iz Samobora te nastavila prema Slanom dolu. Svi sudionici su uspješno došli do Slanog Dola - Izletišta Gogo, gdje su uz okrepu i domaće delicije nastavili druženje do poslijepodnenevnih sati. Interesantno je bilo vidjeti da je uz redovite bicikliste - rekreativce bila prisutna i nekolicina roditelja sa svojim juniorima.

Biciklisti, uglavnom iz Zagreba i Zaprešića, kojima je ovo prvi posjet Slanom dolu, bili su zadivljeni prirodnom ljepotom i raspoloživom ponudom. Komentirajući kako je mjesto nadomak Samobora, manje od sat vremena lagane vožnje biciklom od glavnog gradskog trga, činjenica koja potvrđuje potencijal Samoborskog gorja, parka prirode i lokalne gastronomske ponude. Nažalost, većini je nepoznato prvenstveno zbog slabe promocije i informiranosti. Biciklizam kao sve popularniji način rekreacije i transporta zahtijeva i određeno ulaganje u infrastrukturu, prvenstveno zbog sigurnosti biciklista.

Biciklistička infrastruktura (staze, mape, oznake) bi uvelike pomogle u promociji biciklizma i turizma, naročito spajanju Zagreba, Svete Nedelje i Samobora biciklističkom stazom, kako bi biciklisti mogli sigurno doći i vratiti se nazad. Grad Sveta Nedelja je pokazao zainteresiranost za uređenje trase vlaka, bivšeg Samoborčeka, te financiranje izgradnje drvenog mosta na potoku Rakovica. Grad Samobor je pokazao određeno razumijevanje te obećao odvojiti dio sredstava za potrebe izgradnje staza. Tek treba vidjeti kada će doći do realizacije još davno obećane staze koja bi mogla povećati broj cikloturista, povećati im sigurnost i dati Samoboru reputaciju poželjne biciklističke destinacije.

Hrvoje Vešligaj

 

Dan uz biljke i dobrog župnika Milana u župi Zagorska Sela

3. rekreativna brdska biciklijada "Occupy Slani dol"

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002