23.08.2013.

Sto godina vodovoda u Sošicama

Sošice su imale vodovod prije nego neki veći gradovi

Sto godina vodovoda u Sošicama

Za izgradnju prvog vodovoda u lijepom žumberačkom kraju imao je zasluge tadašnji načelnik Nikola Hranilović - Vuna. Godine 1910. počeli su radovi na vodovodu, a svečano otvorenje bilo je tri godine kasnije. Opservaciju vodovoda izradio je 1910. godine inž. Setinski. Izvođenje radova bilo je kvalitetno, a ovaj vodovod radi i danas.

Zahvaljujući sposobnosti, brižljivosti i nastojanju načelnika općine Sošice Nikole Hranilovića - Vune, izgrađen je sošički vodovod, prvi u Žumberku, a župnik Mile Golubić imao je čast obaviti blagoslov na dan otvorenja vodovoda. Mještani Sošica i okolnih sela svečano su proslavi otvorenje vodovoda i tom prilikom kod vodospreme s načelnikom Vunom, svećenikom Golubićem i drugim uzvanicima napravili fotografiju koja je i danas izložena u muzeju kod časnih sestara u Sošicama. Na samom vrelu vodovoda u Sošicama (zaselak Boići) nalazi se sazidani kameni stup na kom je kamen ploča s natpisom "sklop vrelo vodovoda Sošice 1913.", a stotinu koraka istočnije nalazi se Jezervar (rezervar) vodovoda s natpisom "vodosprema vodovoda Sošice 1913". Mare Latković rođ. Hranilović donirala je veću svotu novaca za izgradnju vodovoda te mu postaje kuma. Mare je provela dio života u Kanadi, a uskoro ćemo objaviti i njezinu životnu priču.

Sošičani su svojim radom i plaćanjem poreza kroz četri godine dali doprinos da vodovod bude izgrađen. U prvo vrijeme napravljene su šternje s pipama na ovim lokacijama: Boići, Gornje Selo, Kovači i Sošice-plac. Vodu su koristili stanovnici za piće, pranje veša, napajanje stoke…, a i prolaznici i svi oni koji su dolazili na sajam u Sošice koristili su vodu. Vuna je za izgradnju vodovoda dao 5000 kruna, a za to se tada moglo kupiti 5 pari volova. Sošice su imale vodu od 1913. godine, a tada to nisu imali mnogi gradovi (npr. Karlovac).

U prvim godinama nije bilo priključaka po kućama, ali se to kasnije dopustilo. Godine 1947. iz Sošica (zaselak Kovači) doveden je vodovod do Reštova, a koje je udaljeno oko 700 metara. Mještani Sošica i Reštova su godišnje imali radne akcije kada su čistili rezervar, sjekli drveće tamo gdje je prolazila trasa vodovoda,a sve u svrhu da se lakše pronađe i otkloni kvar kada dođe do njega. Takvo stanje je potrajlo do prije desetak godina, a tada je počela izgradnja novog vodovoda. Ovaj novi lokalitet se nalazi na Tratinama i tamo su izvršena bušenja te postavljene cijevi. Kvaliteta vode je dobra, ali se nije izgradila vodosprema. Postavljene su nove cijevi po Sošicama s hidrantima, a ovaj krak vodovoda produžen je do Oštrca. U ljetnim mjesecima dolazi do pomanjkanja vode i to najviše u dijelu Sošica (Gornje Selo). Postojeća vodosprema nema toliki kapacitet, a na nju su pripojene i neke kuće u Oštrcu. U što kraćem roku treba izgraditi veću vodospremu na Tratinama (križanje ceste za Vodice i Svetu Geru), a Općina Žumberak time bi osigurala kvalitetniju i bolju vodu za lokalno staništvo.

Idućeg mjeseca, 21.rujna, u povodu Dana Općine Žumberak bit će svečana sjednica općine u Sošicama u povodu sto godina vodovoda. Svečanost zajednički organiziraju mještani Sošica i općina.

Milan Radić

 

Sto godina vodovoda u Sošicama

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002