04.05.2013.

Novi projekt zajednice Ekosspiritus

Upoznali posmrtne običaje vezane uz mirila

Novi projekt zajednice Ekosspiritus

Prvi je dan svibnja 2013. godine. Zajednica Ekosspiritus započela je novi projekt: "Hrvatska kakvu još ne poznajete". Sedamdesetak osoba je u autobusu koji kreće prema Starigradu Paklenici. U planu je posjetiti "mirila". Izabrana su "mirila" za prvu destinaciju spomenutog projekta u kojem želimo narednih godina upoznati nematerijalnu i kulturnu baštinu naše domovine.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na svojim web stranicama pri definiranju pojma nematerijalne kulturne baštine navodi da "pojam nematerijalne kulturne baštine obuhvaća: praksu, izraze, znanja, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s time, a koje zajednice, skupine i u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine". U spomenutu nematerijalnu kulturnu baštinu 27. prosinca 2007. uvršteni su i "posmrtni običaji vezani uz mirila ili počivala".

"Mirila" čuvaju uspomenu na pokojnike preminule na planinskim obroncima, koje se moralo prenositi do seoske crkve i groblja. Na tom putu bilo je dopušteno samo jednom zaustaviti se, odmoriti i pokojnika spustiti na tlo samo na jednom mjestu. Na tom mjestu nastajala je "mira" (mjera) pokojnika označena uzglavnim i podnožnim kamenom, popločenjima između njih, te simbolima u plitko urezanom reljefu uzglavnog kamena.

Po dolasku u Starigrad nastavljamo vožnju još 10 kilometara prema zapadu, do mjesta Tribanj Krušćica, gdje napuštamo autobus i počinjemo pješačku turu do Ljubotića, razgledavajući "mirila". Katehezu na temu gesla "Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo" (Mt 26, 41) imali smo na groblju uz malu grobljansku crkvicu u Ljubotićima. Bilo je zanimljivo čuti razmišljanja sudionika o smrti, postupanju sa starijima u bolesti te poimanju kršćanske smrti i odnosu prema životu. Katehezu je modelirao vjeroučitelj Radovan Librić, koji je i vodio cijeli izlet i osmislio projekt upoznavanja kulturne baštine naše domovine.

Uslijedio je posjet "Vukićevim mirilima", gdje se nalazi preko 300 mirila. Nakon spuštanja u dolinu slijedilo je lijepo druženje u Starigradu Paklenici uz ručak, kupanje ili ležanje u hladu, s nezaobilaznim prijateljskim razgovorima u kojima su neizostavne teme o dosadašnjim putovanjima u organizaciji Zajednice.

Započeti projekt nastavit će se sljedeće godine s posjetom zanimljivim destinacijama u našoj domovini. Sudionici su se vratili svojim kućama zadovoljni, bogatiji za novo iskustvo, svrstavajući se u mali broj stanovnika naše zemlje koji su posjetili "mirila".

"Mirila" su ostavila dubok dojam kod sudionika putovanja, jer neizravno postavljaju pitanja o životu i smrti dopuštajući ulazak u svijet onih pastira i gorštaka kojima je Velebit bio dom stoljećima. Želimo dug hod ovom projektu Zajednice Ekosspiritus.

Radovan Librić

Fotografija: Josip Petrak

 

Novi projekt zajednice Ekosspiritus

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002