14.01.2013.

Prisjećanje na početke rada Folklornog ansambla Mladost

40 godina uz izvorni folklor

Prisjećanje na početke rada Folklornog ansambla Mladost

Davne 1972. godine osnovana je folklorna sekcija KUD-a Iskrice pri OŠ Janko Mišić. Dogodilo se to zahvaljujući nastavnici Mariji Botteri, koja je s puno entuzijazma i ljubavi vodila KUD, kao i vrlo uspješnu recitatorsku grupu. Željela je da se djelovanje KUD–a obogati folklornom sekcijom kao čuvarom narodne baštine i kulture te sam se koreografskog vođenja rado prihvatila.

Prionule smo poslu, počele nabavljati samoborske narodne nošnje i folklorna sekcija započinje s radom.

Prvi članovi sekcije bili su učenici sedmih razreda:

Ivančica Mujkanović, Josip Fresl, Snježana Đurić, Mirjana Bencalić, Nada Grcić, Miro Vugrin, Josip Sitta, Jasenka Stanec, Tanja Karabajić, Pavica Deanović, Vlasta Kovač, Zvjezdana Laušin, Ružica Kalingar, Ružica Bašić, Anica Rubinić, Gordana Bašić, Branka Daić, Jadranka Brnčić, Biserka Dubić, Branka Šintić, Tomica Čurić, Ines Maznik, Anela Grcić, Vesna Jednar i Ivančica Capari. Tamburaši: Dubravko Podvezanec – bisernica, Nadica Bezjak i Dubravka Čavužić – brač, Vinko Sirovica – bugarija i Miroslav Šavar – berde.

Glazbeni voditelj bio je Josip Raguž.

Ozbiljan rad dao je dobre rezultate i već prvim nastupom oduševili smo samoborsku publiku. Grupa je uspješno nastupila na Smotri folklora djece i omladine u Karlovcu 1973. godine, plasirajući se u redove najboljih grupa u Hrvatskoj. Isti uspjeh ponovio se i 1974., kada su kritike stručnog žirija bile vrlo pohvalne. Pred taj nastup rad s tamburašima preuzeo je nastavnik Miljenko Bradić. Uvjet za prijavljivanje na smotru bio je koreografija autentičnih pjesama i plesova iz svoga kraja. Tako su nastale koreografije Samoborski plesovi i Snuboki – stari običaj prošnje djevojke. Građa za to prikupljena je u okolnim selima, a glazbenu obradu je odradio Željko Bradić.

Kako je grupa osvojila prvo mjesto na općinskoj smotri, nagrađena je nastupom u HNK-u. U predivnom ambijentu, uz ples i pjesmu naročito se isticala jednostavnost i ljepota samoborskih narodnih nošnji.

Članovi grupe završili su 8. razred, napustili OŠ, ali ih nije napustila želja da nastave pjevati i plesati. U pomoć nam je priskočilo Narodno sveučilište Samobor, sadašnje Pučko učilište, i prihvatilo nas u okrilje Omladinskog kluba.

9. siječnja 1976. folklorno društvo registriralo se kao samostalno pod nazivom Folklorni ansambl Mladost. Održalo je i svoju prvu skupštinu, izabralo za predsjednicu Ivančicu Mujkanović, za tajnika Josipa Fresla, blagajnika Mladena Kurešića, a članovi odbora bili su Snježana Đurić, Vlasta Korač, Renata Bergauer i Feliks Škiljan. Članovi ansambla odlučili su plaćati mjesečnu članarinu od 10 dinara i koristiti je za nabavu narodnih nošnji.

Zaredali su nastupi, samostalni koncerti, gostovanja u zemlji i inozemstvu. Putuje se u Kosovsku Mitrovicu, Foču, Međimurje, Đeletovce, Beč, Wirges, Offenburg, Freiburg...

Dolaze i novi članovi.

Tamburaši: Feliks Škiljan (povremeni plesač), Branko Leković, Ljudevit Ivanščak, Dražen Sladić i Hinko Šoić.

Plesači: Zoran Perović, Željko Glazer, Zdenko Turk, Boris Kuzmanović, Jasna Dominko, Damir Čačković, Darko Plaftarić, Branka Fabek, Boris Drušković, Ljiljana Vandekar, Ivanka Kupres, Lovorka Šavar, Ines Buntić, Biserka Reščić, Vesna Fabekovec, Renata Bergauer, Tatjana Mišić, Marija Fabek, Zlatko Vrbančić, Tomica Benedek, Marijan Tunjko, Igor Vandekar, Darko Kupres, Damir Foršner, Zlatko Jantolić i Verica Jantolić.

Krajem 1978. umjetničko vodstvo ansambla, uvježbavanje pjevanja i rad s tamburašima preuzima nastavnik Tomica Jozić.

Ansambl je svojoj publici prikazao ljepotu i raznolikost narodnih plesova, nošnji, pjesama i narodnih običaja iz čitave tadašnje države. Zbog marljivog i uspješnog rada, ansambl je 1979. nagrađen plaketom, koju je Branku Lekoviću uručio predsjednik SIZ–a za kulturu Ivan Šporer, a zajedno s Radio klubom Samobor dobio i novčanu nagradu od 25.000,00 dinara.

U 1977. i 1978. godini ansambl je svoje probe održavao u prostorijama dječjeg vrtića u Preradovićevoj ulici, a kolektiv NS–a dodijelio je ansamblu prostoriju u podrumskom dijelu zgrade, gdje su članovi prionuli uređenju tog prostora koji nam je jako puno značio. Tu su se pohranile diplome, plakete i narodne nošnje.

Ivančica Mujkanović redovito je polazila seminare za voditelje folklora u organizaciji Prosvjetnog sabora Hrvatske te je s nekoliko starijih plesača činila jezgru oko koje su se okupljali novi članovi.

U 1980. godini došlo je do smjene generacija. Novi članovi popunili su mjesta starijih članova koji su zbog posla, udaje ili odsluženja vojnog roka napustili ansambl. To su bili: Jadranka Marinković, Jasenka Herceg, Đurđa Čavlović, Tatjana Mahović, Tijana Štefković, Stanka Rubinić, Denisa Lojo, Spomenka Glazer, Željka Mindjek, Gordana Lovrić, Gabrijela Reder, Kristina Račić, Milena Kunović, Ančica Novosel, Eldina Lojo, Vedrana Siladi, Željko Vrbančić, Ljiljana Novosel, Đurđa Gundić i Zdravko Rubinić.

Tamburašima su se pridružili:

Siniša Rešetar, Franjo Janžić, Vlatka Kufrin, Antun Pavlin, Predrag Radek, Goran Markuš, Miljenko Runtas, Drago Bedeničić i Jasmina Bujan.

Povremeno su nam uskočili u pomoć i tamburaši Ferde Livadića, a najčešće Bojan Lindić i Vlado Bošnjak (Nino).

Od 1. rujna 1982. s tamburašima je radio Siniša Leopold. Koncem te godine u ansambl se uključuje recitatorska grupa koju je vodila Marija Botteri. U svim našim teškim i sretnim trenucima, ona je cijelim svojim bićem bila uz ansambl, pružajući mu pomoć i podršku.

Umjetničko vodstvo ansambla 1983. godine preuzela je Ivančica Mujkanović, sada Pogrmilović.

Mnogima se folklorna umjetnost uvukla pod kožu i ostali su trajni zaljubljenici u tamburicu, pjesmu i ples. U ansamblu su mnogi pronašli ljubav svog života i na kraju sklopili brak.

Sva imena navedena u ovom članku utkana su u potku današnjeg Folklornog ansambla Mladost i garancija su da ćemo još dugo uživati u koncertima i proslavama njegovih obljetnica.

Ljiljana Đurić

FOTO:

- Članovi FA Mladost u Karlovcu, 1973.

- Bunjevačko kolo: Snježana Đurić, Feliks Škiljan i Ivančica Mujkanović

 

Prisjećanje na početke rada Folklornog ansambla Mladost

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002