14.05.2013.

Žumberčani gostovali kod "slavonskih Žumberčana" u Berku

Početak jedne dirljive tradicije

Žumberčani gostovali kod

Autobus pun Žumberčana iz Samobora i Jaske krenuo je 4. svibnja na put u istočnu Hrvatsku, do u ratu napaćenog Berka. U spomenutom su mjestu, jugoistočno od Vinkovaca, uoči Domovinskog rata živjele 33 obitelji porijeklom iz Žumberka. Riječ je o Hrvatima grkokatolicima koji imaju svoju župu i obnovljenu kapelu posvećenu Glavosjeku sv. Ivana Krstitelja, u kojoj se svake nedjelje u 9 sati služi sveta misa. U taj kraj došli su 1942. godine, kad je biskup Šimrak 35 siromašnih i popaljenih obitelji iz Žumberka, uglavnom iz župa Pećno, Grabar i Mrzlo Polje, naselio na biskupsko imanje u Berkasovo, nedaleko Šida. Godine 1946. ovi Žumberčani preseljeni su iz Berkasova u Berak, na imanja protjeranih Nijemaca.

Prije dvije godine Žumberčani iz Berka bili su u posjetu Žumberku i ovo je bio uzvratan susret. Dogovoreno je da se takva okupljanja nastave svake godine. Ponosni i napaćeni Berak predivno je primio goste iz Žumberka, a bila je to i prilika za susret rodbine i prijatelja. Nakon okrepe se krenulo na svetu misu u gkt. kapelicu. Uz domaćeg svećenika Simunovića misno slavlje služio je i o. Stipić iz Jastrebarskog. Nakon mise je položen vijenac i zapaljene su svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima, koji se nalazi u središtu Berka. Janko Jelenić je kod spomenika izrecitirao Hranilovićevu pjesmu Jad. Zatim se pješice s domaćinima krenulo prema groblju, a načelnik Općine Tompojevci Gabrijel Kujundžić nas je upoznao s radom ove lokalne jednice.

Stanko Penavić govorio je o ratnim stradanjima Berka i naglasio da je život izgubilo 56 ljudi, a među njima i 12 Hrvata grkokatolika iz Žumberka. Na groblju koje se nalazi na kraju sela mnogi su svojim rođacima zapalili svijeće, a prezimena na grobovima (Brdar, Krajić, Delivuk, Gvozdanović, Kovačević, Latković, Rušnov, Juratovac, Boić, Čučić, Štibić, Jelenić, Pavković, Juratovac...) jasno pokazuju da su iz Žumberka. Svijeća i molitva bila je posebno namijenjena pokojnom Milanu Jeleniću, koji je bio dobar čovjek i imao gostionu u Berku, a od pomračenih umova mučki je ubijen u rujnu 1991.

Nakon povratka s groblja na redu je bio ručak. Svi su se složili da bolji gulaš nisu jeli u životu. Nakon gulaša bilo je i janjetine, kulena, izvrsnog vina i izobilje kolača. U kulturnom programu KUD Marko Vukasović iz Samobora predstavio je nošnje Žumberka, a presjednik Jelenić je govorio o povijesti uskočke kape i jedan primjerak kape poklonio uskoku iz Berka Ivici Rušnovu. KUD Zrinski, čija presjednica je Tatjana Penavić i ima korijene sa Žumberka, izveo je prekrasnu plesnu točku s pjesmom. Nastupila je i grupa Sremci iz Berka, a polovica benda su Žumberčani (Juratovac, Rušnov, Smičiklas). Grupa je na početku, zajedno sa svim prisutnima, otpjevala himnu Haj, haj divan je Žumberak kraj. Načelnik Kujundžić pozdravio je prisutne i zahvalio na gostoprimstvu od prije dvije godine te naglasio kako je ponosan što ima žumberačke krvi po baki Gvozdanović. Na ručku je bio i rimokatolički svećenik vlč. Ladislav Dort.

Žumberčanka iz Berka Tatjana Penavić je predala prigodan poklon gostima iz Žumberka, a Janko Jelenić je domaćinima poklonio prigodne poklone i povelje plemstva obitelji Delivuk, koje je u ime Delivuka iz Berka primio Pero Delivuk. Milan Delivuk je domaćinima poklonio torbu sa žumberačkim vezom. U prekrasno uređenom lokalnom društvenom domu bilo mnogo pjesme i veselja. Polazak iz Berka i opraštanje je trajalo dugo, jer su emocije i rodbinske veze između gostiju izuzetno snažne.

Žumberački uskoci iz Berka su nam za put donijeli kolače, sokove, vine i kulena i tako još jednom pokazali svoju gostoljubljivost. Kasnije smo posjetili Vukovar, gdje smo se upoznali s njegovom prošlošću i današnjim uvjetima života. Prije povratka u Samobor posjetili smo i đakovačku katedralu. U Samobor smo stigli oduševljeni ovim žumberačko - uskočkim susretom.

Tea Totić

Fotografija: Željko Hranilović

 

Žumberčani gostovali kod "slavonskih Žumberčana" u Berku

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002