26.03.2013.

U Maloj dvorani otvorena izložba ručno rezbarenih pisanica Ljiljane Matejčić

Pisanice potpisane dušom

U Maloj dvorani otvorena izložba ručno rezbarenih pisanica Ljiljane Matejčić

Prekrasne, snježnobijele, gotovo nestvarne, rukom rezbarene pisanice naše sugrađanke Ljiljane Matejčić, ostavile su bez daha sve prisutne na otvorenju njezine prve samostalne izložbe u Maloj dvorani Hrvatskog doma, održane u ponedjeljak, 25. ožujka.

Četrdesetak krhkih, čipkastih pisanica od guščjih i pačjih jaja, različitih motiva, otkrivaju čudesan Lilikin svijet i nevjerojatnu vještinu i umijeće, u koje su uložene godine upornog i strpljivog rada.

Sama autorica rekla nam je kako je ovu tehniku rezbarenja jaja (hand carved eggshell) otkrila još prije dvadesetak godina, a pisanice su često bile originalan poklon prijateljima i njoj dragim osobama. Sama izrada ovih pisanica iziskuje iznimnu strpljivost, jer nakon ispuhivanja jaja, osmišljavanja ideje i oslikavanja motiva na nježnoj ljusci, tek onda slijede sati rezbarenja malim, uglavnom zubarskim, bušilicama, pa slijedi završna dorada finim brusnim papirom, a ishod je neizvjestan do samoga kraja, jer – ljuska može puknuti u bilo kojoj fazi nastanka pisanice. Stoga je zahvalila svim prijateljima koji joj pomažu; neki nabavljaju jaja, drugi je opskrbljuju bušilicama i ostalim potrebnim materijalom, a obitelj je ta koja joj pruža svu ostalu podršku u njenom radu.

Prepoznali su to i brojni Samoborci, njezini prijatelji, ali i znatiželjnici i ostali posjetitelji izložbe, među kojima je bio i gradonačelnik Krešo Beljak, koji su potpuno ispunili Malu dvoranu, pažljivo se tiskajući oko izložaka zaštićenih staklom. Zanimanje su pokazale i televizijske ekipe pa će tako Lilikine prelijepe pisanice moći vidjeti i šira publika. Snijeg koji je te večeri opet zabijelio Samobor samo je naglasio pahuljastu strukturu izloženih pisanica, a veliko, pravo stablo masline, postavljeno među izlošcima, podsjetilo nas je na onu Ljiljanu Matejčić koju godinama znamo – čvrstu, razigranu kao njezine pisanice i, prije svega, otvorenu prema svojima i Samoboru.

Svakako pogledajte njezine divne pisanice, jer izložba je otvorena samo do 4. travnja.

M.K.

 

U Maloj dvorani otvorena izložba ručno rezbarenih pisanica Ljiljane Matejčić

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002