02.06.2013.

50 sudionika iz Udruge Ekosspiritus u posjeti korijenima pismenosti

"Lijepa li si" na Krku

50 sudionika iz Udruge Ekosspiritus u posjeti korijenima pismenosti

Izletom na otok Krk projekt Udruge Ekosspiritus iz Samobora "Lijepa li si..." ušao je u desetu godinu postojanja. Usprkos lošoj vremenskoj prognozi za vikend 25. i 26. svibnja, okupilo se više od 50 sudionika koji su odmah na početku puta pokazali svoje (ne)znanje o otoku na koji su se uputili u kvizu u kojem je pobijedila Matea Makarun iz Svetoga Martina pod Okićem. Ona je znala i što su šurlice sa žgvcetom, što je Brajdica, Barbašova lazarkinja, mrgari, valomet, Putni tovaruš i slične zanimljivosti, dok je većina ostalih to naučila.

Upoznavanje otoka je započelo na otoku Košljunu, gdje nas je redovnik franjevac proveo po crkvi i muzejima i upoznao s dojmljivom poviješću tog mjesta mira i molitve. Po povratku s malog otoka na veliki otok otišli smo u mjesto Jurandvor pokraj Baške gdje se nalazi spomen na početke pismenosti i kulture u Hrvata – Baščanska ploča. Uz zanimljivo predavanje vodiča i filma, svaki sudionik je od organizatora dobio na poklon magnet Baščanske ploče, koja će, uz bedž koji je bio službeno obilježje, uvijek podsjećati na ovaj izlet. U Jurandvoru se grupa podijelila na one koji su u Bašku stigli pješice, preko brda, i one koji su se odvezli autobusom. Svi su na koncu posjetili akvarij u Baškoj i oakupili se na noćenje u kampu Oaza mira, koji smo dobili na korištenje dobrotom župnika župe Krk. Večernji program u obliku rasprave o aktualnim stanjima i pitanjima u zemlji uspješno je vodio Branimir Karačić. S padanjem mraka napokon je pala i najavljivana kiša koja nije slabila cijelu noć, ali je zato nedjelja opet osvanula sunčana i topla koliko smo se samo mogli nadati.

Nakon jutarnje kave, nedjeljnoj euharistiji smo se pridružili u katedrali, u živoj župnoj zajednici župe Krk. Slijedio je razgled crkvenih muzeja, a zatim i grada Krka s kaštelom Frankopana, uz vodstvo turističkog vodiča Milice Žužić. Laganiji tempo nedjelje uključivao je mnogo druženja, degustacija sladoleda i uživanja u suncu. Program je završio razgledom špilje Biserujke gdje su u osvrtu prije polaska kući sudionici izrazito pozitivno vrednovali dva dana koja smo proveli u zajedništvu.

Kroz deset godina koliko postoji ovaj projekt posjetili smo mnoge dijelove Hrvatske, sve pod zajedničkim geslom "Upoznajmo da bismo voljeli", a sigurno je da su još mnogi izleti pred nama...

Katarina Pučar

 

50 sudionika iz Udruge Ekosspiritus u posjeti korijenima pismenosti

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002