15.07.2013.

U Senju održani 6. Uskočki dani

Pridružila se i stara dama - bura

U Senju održani 6. Uskočki dani

I ove su godine, u organizaciji Turističke zajednice Grada Senja u suorganizaciji s Pučkim otvorenim učilištem M.C. Nehajeva i Gradskim muzejom Senj, u Senju organizirani Uskočki dani. Na šestim po redu susretima uskoka sudjelovalo je 13 gostujućih skupina, odnosno više od 300 sudionika koji su doputovali iz svih krajeva Hrvatske te iz susjedne Slovenije, a u sklopu srednjovjekovnog sajma predstavilo se dvadesetak domaćih i gostujućih izlagača.

Iako ovaj vikend nepozvana, zabavi se pridružila i jedna stara dama, koja je, uz uskoke, najpoznatiji senjski brend. Riječ je, naravno, o senjskoj buri koja je organizatora prislilila da program preseli s tvrđave Nehaj na ipak zaklonjeniji senjski Trg Cilnica. No, to nije umanjilo atraktivnost programa koji je bio odista bogat i šarolik, a započeo je u petak mimohodom uskočkih i viteških skupina centrom grada do Trga Cilnica, gdje je u ime Grada manifestaciju otvorenom proglasio zamjenik gradonačelnika Filip Samaržija. Na svečanosti otvorenja koju je vodio Danijel Tomljanović nastupila je Ženska klapa Senjkinje, a otvorena je i Uskočka birtija. Održan je i viteški turnir, a potom i atraktivan vatreni show - žonglerski nastup s vatrenim štapovima. Okupljeni su se kasnije nastavili zabavljati uz nastup grupe Arija.

U subotu je program započeo na Pavlinskom trgu Lakrdijaškim showom, a nastavio se nastupima gostujućih skupina na Cilinici i u gradskom parku. Bilo je tu plesa, pjesme i povijesnih uprizorenja, sve popraćeno zvucima srednjovjekovne glazbe.

Posjetitelji su oba dana manifestacije imali priliku razgledati srednjovjekovni sajam, na kojem su predstavljeni stari zanati i domaći proizvodi. Uz bogatu ponudu domaćeg meda, sira, kolača te rukotvorina, na Cilici su se predstavili i kovači, kaligrafi, užari, streličari... a moglo se sudjelovati i u streličarskom turniru, dok su najmlađi uživali u srednjovjekovnom vrtuljku.

Usprkos jakoj buri, svečani mimohod uskočkih i viteških skupina ipak je krenuo s tvrđave Nehaj, jer kakvi bi to Uskočki dani bili da se bar na kratko ne posjeti slavni dom senjskih uskoka. Po treći puta na ovom susretu sudjelovali su i uskoci iz Žumberka, koji su na ovo događanje došli s kombijem i dva osobna vozila. Tokom dana upoznali su ljepote Senja i razgledali tvrđavu Nehaj, a popodne uživali u kupanju. Petorica žumberačkih uskoka: Denis Balić, Milan Delivuk, Milan Radić, Željko Hranilović i Janko Obradović, bili su obučeni u nošnje svog zavičaja. U ime Žumberčana prisutnima se obratio Željko Hranilović, tajnik udruge Uskok-Sošice. TZ Senj zaslužuje pohvale za organizaciju.

Tea Totić

 

U Senju održani 6. Uskočki dani

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002