18.06.2013.

Izlet učitelja umirovljenika u Koprivnicu i Hlebine

"Pokraj vode Drave ravna Podravina..."

Izlet učitelja umirovljenika u Koprivnicu i Hlebine

Draga, stara pjesma, polagana i mirna, baš kao i mirni, pitomi zeleni pejzaži koji su se nizali cijelim putem dok je naš autobus "plovio" prema Koprivnici. Umirovljenici učitelji Samobora, Svete Nedelje i Bregane ponovno na okupu, na novom izletu 25. svibnja, a ovaj puta odrednice su bile Koprivnica i Hlebine.

Već na samom početku putovanja pokazalo se da će izlet biti zanimljiv samim time što su neki od kolega bili đaci ili djelatnici u Koprivnici i okolnim mjestima pa su se tokom puta redale zanimljive, duhovite i vedre priče, nostalgična prisjećanja na dane školovanja i rada u ovom pitomom kraju naše domovine.

Pošalicama, prigodnim anegdotama i poezijom razveselile su nas kolegice Katica Bujan i Marija Nikolić, dok je pjesmu o prijateljstvu pročitala kolegica Ranka Novosel. Vedrom raspoloženju uvelike je pridonijela i naša voditeljica puta Dubravka Zorman svojom nenametljivom duhovitošću i smislom za organizaciju, inače i sama koprivnički đak. Tako smo usput ponovili tko su picoki, a naučili tko su mudlini i krompači.

Stigavši u Koprivnicu posjetili smo franjevačku crkvu i gradski muzej, prošetali glavnim trgom i prekrasnim gradskim parkom.

Sljedeća je u planu našeg izleta bila galerija naive u Hlebinama. Prijazna kustosica galerije podsjetila nas je na početke naive kod nas i na najveća imena – umjetnike Ivana i Josipa Generalića, Ivana Večenaja, Ivana Lackovića i druge, čija smo djela razgledali. No, poseban doživljaj toga dana bio je posjet grkokatoličkoj katedrali u Križevcima. Ljepota ikonostasa kojeg su oslikali poznati slikari Bela Čikoš Sesija, Ivan Tišov, Ferdo Kovačević i Celestin Medović izuzetno su nas se dojmila. Sveobuhvatni doživljaj crkve i tog posjeta možemo zahvaliti časnoj sestri Zenoviji, koja nas je dočekala i svojim govorom, tumačenjem, jednostavnošću i prisnošću potpuno oduševila. Počašćeni smo ne samo ljepotom crkve, nego i bogatstvom knjižnice, blagom koje posjeduje ova biskupija. Police sa starim knjigama pružaju se od poda do stropa i sve miriše davnim vremenima kada su ta djela pisana. Ostali smo zadivljeni.

Puni ugodnih dojmova vraćali smo se prema Samoboru, obogaćeni još jednim lijepim izletom i zajedničkim druženjem učitelja umirovljenika.

Ovim putem zahvaljujemo gradonačelniku Svete Nedelje Dragi Prahinu koji nam je donirao troškove autobusa.

"Kada vrijeme ploče i krede mine

učitelji kreću putem ravne Podravine.

Osmijeh je na licu i u srcu žar

Hvala vam za ovaj lijepi dar."

Učiteljsko društvo Samobor

Anđela Ivčić

FOTO: Veseli umirovljenici u Helbinama

 

Izlet učitelja umirovljenika u Koprivnicu i Hlebine

Arhiva 2013

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002