14.05.2008.

U Uredu samoborske Turističke zajednice izloženi su suveniri Samoborskog muzeja

15 eksponata mami turiste

U Uredu samoborske Turističke zajednice izloženi su suveniri Samoborskog muzeja

Ured Turističke zajednice Grada Samobora mjesto je koje osobito tijekom vikenda, ali i radnim danima, obilaze brojni turisti željni informacija o našem gradu i okolici. Svaki taj posjet često završi i kupnjom pokojeg suvenira za trajnu uspomenu. Uz već uobičajenu ponudu suvenira, u Uredu se od nedavno nalazi i posebna polica u kojima su izloženi suveniri Samoborskog muzeja. Riječ je o 15 predmeta koji dočaravaju život grada i običaje u prošlosti. Tako se na polici mogu naći Livadićev medenjak, Sudnikova žemljica, barilček, replika lončeka za vino iz 19. stoljeća, žlica i tanjur s preslikom pečata grada iz 16. stoljeća, reprint Beline povelje, reprint grafičke mape Samobora iz 19. stoljeća, reprint karte Zagrebačke biskupije iz 1822. godine, potom šalica s ručkom i kadionica kakvi su pronađeni na nalazištu u Budinjaku, kao i novčić iz keltskih vremena. Može se na polici naći i licitarski kolač Konjek, samoborski kraluš, muzejska rakija s lješnjacima te majica Muzeja.

M.Š.

 
14.05.2008.

U centru Zagreba do 18. svibnja održava se Markov sajam

Devet samoborskih reprezentanata

U centru Zagreba do 18. svibnja održava se Markov sajam

U kategoriju jednog od najatraktivnijih sajmova u Hrvatskoj svakako ulazi Markov sajam u Zagrebu, jer se održava na najfrekventnijem trgu prijestolnice, na Trgu bana Josipa Jelačića. Markov sajam je svojevrsno podsjećanje na tradiciju sajmovanja u glavnom gradu, jer tradicija sajmovanja čuva se više od sedam i pol stoljeća, od vremena kada je Bela IV. u Zlatnoj buli 1242. godine, između ostalog, dao i pravo održavanja dnevnog i svečanog trga dva dana u tjednu, a 14 godina kasnije Bela IV. dopustio je i održavanje godišnjeg sajma.

Markov sajam u današnjem obliku obnovili su Kraljevi ulice, naši ovogodišnji predstavnici na Eurosongu. Iako su oni već zaokupljeni probama za nastup, duh sajma nije iščezao, jer pjesme i svirke s bine nije nedostajalo. Sajam traje od 15. do 18. svibnja, a posjetitelji mogu vidjeti majstore starih zanata na srednjovjekovnom dijelu te pogledati i kupiti ostale proizvode, kao što su ukrasni predmeti, licitari, jestivi proizvodi, itd. Organizatori sajma su, uz Kraljeve ulice, Turistička zajednica grada Zagreba i Turistička zajednica grada Koprivnice, kao ovogodišnji partner.

Od samoborskih obrtnika na Markovom sajmu nastupaju Medičarna i svjećarna Arko, Obrt za izradu suvenira Luna, Obitelj Filipec s bermetom i muštardom, Obrt za izradu suvenira Srčeko, Samoborski kraluš obrta Superjura, Medičarsko – svjećarski obrt Oslaković, Kovinotiskačka radinica Fresl, Kristal Tuk, te Obrt za proizvodnju svjetiljki, nakita i ukrasnih predmeta Exquisit.

M.Š.

 
14.05.2008.

Održan 13. Hrvatski Classic Marathon u organizaciji Oldtimer kluba Stari kotači

Visoka tehnička kultura opet na cesti

Održan 13. Hrvatski Classic Marathon u organizaciji Oldtimer kluba Stari kotači

Oldtimer club Stari kotači Strmec organizirao je u nedjelju, 11. svibnja, novo izdanje Hrvatskog Classic Marathona. Na startnoj poziciji na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji i u 13. izdanju relija okupilo se 55 posada iz nekoliko hrvatskih oldtimer klubova (OTK Samobor, OTK Zagreb, Mrežnica Classic, Classic & Sport Club, BMW Klub Hrvatska, kao i domaćini - OTK Stari kotači). Susret je bio natjecateljskog karaktera, a sudjelovala su starodobna osobna vozila, motocikli i motocikli s bočnom prikolicom, kao i nekoliko terenskih vozila. Najstarije osobno vozilo bilo je Opel Olimpia iz 1952. godine, a najstariji motocikl Harley Davidson iz 1945. godine.

Inače, odmah nakon starta održan je prvi ispit spretnosti za vozače, a trasa relija vodila je dalje preko Podsuseda, Prečkog, Jaruna, Jakuševca i Mičevca do Ščitarjeva. U Ščitarjevu su sudionici relija razgledali arheološko nalazište drevnog naselja Andautonije i malo se okrijepili te nastavili vožnju do Velike Gorice, gdje je uz sportski stadion Radnik održan i drugi ispit spretnosti. Iz Velike Gorice krenulo se prema Ključić Brdu, gdje je za sve sudionike bio organiziran ručak. Nakon ručka trasa relija išla je preko Male Bune, Velike Gorice, Donje Lomnice, Male Mlake, Brezovice i Lučkog do Stupnika, gdje su se oldtajmeraši ponovno malo odmorili. Zadnji dio relija vodio je od Stupnika preko Rakovog Potoka, Brezja, Novaka i Orešja do cilja u Strmcu. U Društvenom domu Strmec održana je svečana večera na kojoj su dodijeljene nagrade najuspješnijim sudionicima.

Ovaj maraton boduje se za Prvenstvo Hrvatske u oldtimer relijima, a održan je pod pokroviteljstvom Gradskog poglavarstva i Turističke zajednice grada Svete Nedelje. No, osim samog natjecanja, dobre zabave i druženja, sudionici 13. Hrvatskog Classic Marathona željeli su pokazati i uloženi trud u osposobljavanju vozila nekadašnje visoke tehničke kulture koja bi bez njih već bila potpuno zaboravljena. To je, kažu organizatori iz Starih kotača, ujedno i glavni cilj maratona.

Andrea Weber Janeš

A pobjednici su...

Za ukupnog pobjednika proglašen je Veljko Vičević (OTK Samobor) na motociklu BMW R 50/5, drugi je bio Boško Odak (OTK Samobor) s Mercedesom 280 SE, a treći Danijel Jurak (OTK Stari kotači) s Opel Rekordom. U ukupnom poretku klubova u klasi osobnih vozila najbolji je bio domaćin OTK Stari kotači, zatim OTK Samobor i OTK Zagreb. U klasi motocikala najbolji je bio OTK Samobor, drugi su bili članovi OTK Stari kotači, a treći BMW klub Hrvatska. Dodijeljeno je i nekoliko utješnih nagrada za sudionike koji nažalost nisu uspjeli stići na cilj, a pehar je dobila i najbolja vozačica.

 

U Uredu samoborske Turističke zajednice izloženi su suveniri Samoborskog muzeja

U centru Zagreba do 18. svibnja održava se Markov sajam

Održan 13. Hrvatski Classic Marathon u organizaciji Oldtimer kluba Stari kotači

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002