18.06.2008.

Velika radost za župnu zajednicu u Sošicama

Pričestili se Nikola i David

Velika radost za župnu zajednicu u Sošicama

U nedjelju, 1. lipnja, u grkokatoličkoj župi sv. Petra i Pavla u Sošicama prvi put su pristupili sakramentu sv. pričesti dva dječaka, dva brata, Nikola i David Radić, iz glasovite obitelji Ilasovih. Naša župa je brojčano vrlo mala i k tome uglavnom staračkog stanovništva, stoga je ovakav događaj velika radost za župnu zajednicu.

Euharistijski, svetootajstveni Isus živio je stoljećima u našim pređima. On treba i nadalje živjeti u nama, njihovim potomcima, treba živjeti u našoj djeci, u našim obiteljima i ostvarit će se tada bolji svijet, nova kršćanska Evropa.

Radost prve pričesti uveličao je i neojerej (mladomisnik) o. Gorazd Bastašić koji je tog dana u Sošicama prvi puta služio sv. liturgiju. Na kraju slavlja svima nazočnima podijelio je pojedinačno svoj neojerejski blagoslov.

Ovom prilikom obavještavamo sve ljubitelje ovog kutka Lijepe naše da je uskoro i naše godišnje proštenje, blagdan Sv. Petra i Pavla 29. lipnja, s liturgijskim slavljem u l0,30 koje će prenositi i Hrvatska televizija.

Dobro došli!

o. Željko Pajić, župnik

 
18.06.2008.

Udruga za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj od osnivanja pokazuje izuzetnu aktivnost

Kraluš oko vrata i na sve strane

Udruga za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj od osnivanja pokazuje izuzetnu aktivnost

Nedavno osnovana Udruga za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj već se aktivno počela uključivati u kulturni život, kako Svete Nedelje tako i šire okolice. Nedugo nakon osnivanja, započela je prva radionica kraluša u Maloj Gorici. Bila je namijenjena svim zainteresiranima koji žele naučiti ponešto o povijesti ovog suvenira, izrađivati kraluš i neke od njegovih modernih izvedenica. Radionica je trajala 5 tjedana, odnosno 20 sati, vodila ju je Đurđica Šikac, a sve polaznice su nakon završetka primile diplomu o završenom tečaju. Polaznice tečaja bile su: Jasna Burić, Sandra Starjački, Jasminka Mataušić, Sanja Garašić, Snježana Čuček, Željka Šabarić, Dijana Kenfelja, Kristina Kirschenheuter, Ivanka Burić, Ivančica Šabarić i Anica Pentek.

Udruga Kragulj predstavila se svojim suvenirima na proslavi Dana Grada Svete Nedelje, u Ivanić Gradu na Danima lana, a priliku za promociju dobit će i na Street Artu.

Također se mogu pohvaliti i suradnjom sa Zagrebačkom županijom koja će u svrhu promocije Županije putem njenih izvornih suvenira koristiti i svetonedeljski kraluš.

Iduća radionica koja je u planu je ona slikarska, pod voditeljstvom Zdenke Resar. Planira se za jesen, kao i radionica kraluša s novim polaznicama. Cilj svih radionica je pokušati sačuvati od zaborava i revitalizirati neke druge davno zaboravljene običaje.

S.S.

 
18.06.2008.

Održani sportski susreti dobrovoljnih darivatelja krvi

Devetero Samoboraca u Istri

Održani sportski susreti dobrovoljnih darivatelja krvi

Hrvatski sabor 2008. proglasio je godinom Hrvatskog Crvenog križa u povodu 130. obljetnice rada i postojanja Crvenog križa na tlu Hrvatske. Obljetnica se obilježava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade. Tijekom obilježavanja, u Umagu i Bujama održani su i trodnevni sportski susreti na kojima se ove godine okupilo više od 500 dobrovoljnih darivatelja krvi iz svih krajeva Hrvatske, od njih 165.000 ukupno registriranih. Susreti su počeli minutom šutnje za nedavno preminulog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa dr. Jadranka Crnića, a potom uobičajenim pozdravnim govorima domaćina. Susrete je otvorila potpredsjednica Crvenog križa Vesna Ivančić.

U Istru je krenulo i devetero darivatelja s područja Grada Samobora. Među njima i rekorder sa čak 100 darivanja krvi Josip Mojzeš. Uz njega su bili Ivan Kalingar sa 69, Slavko Miholić sa 42, Ivan Matijaščić s 18, Dragica Miholić sa 17, Marijan Majcen s 12, Hinko Šoić s 11 te Marina Jagarinec i Trpimir Vraneković s jednim darivanjem krvi. Naši su sugrađani pod olimpijskom geslom "važno je sudjelovati" nastupili u beli, pikadu i šahu, no nisu uspjeli postići zapaženije rezultate. Cilj susreta je i onako druženje, a ne osvajanje nagrada, jer njima je najdraža spoznaja da su redovitim darivanjem krvi spasili mnoge bolesnike.

M.Š.

 
18.06.2008.

U Svetoj Nedelji startao novi StreetART

Divlji zapad, vitezovi i moda

U Svetoj Nedelji startao novi StreetART

Lipanjska vikend ponuda na središnjem svetonedeljskom trgu i ove će godine ponuditi programe objedinjene pod imenom StreetART. Već prepoznatljiva manifestacija ove je godine startala u nedjelju, 15. lipnja, tematskom večeri u country stilu. Unatoč vremenu nesklonom organizatorima iz Udruge StreetArt, ipak se uz dječju slikarsku koloniju, plesni klub Balans i grupu Yellow Submarine mogao na Trgu Ante Starčevića osjetiti dašak Divljeg zapada.

Nedjeljni program 22. lipnja ponudit će pak druženje u srednjovjekovnom okruženju, obzirom da je druga večer StreetART-a osmišljena kao Viteška noć. Uz štandovsku ponudu svetonedeljskih suvenira i nastup Svetonedeljskih mažoretkinja, poseban će pečat drugoj večeri dati članovi Družbe Zlatnog kaleža iz Donje Stubice svojom srednjovjekovnom prezentacijom.

Završnica StreetART-a predviđena je za subotu, 28. lipnja, kada će večer biti namijenjena svetonedeljskim modnim kreatorima koji će se predstaviti revijom, a kao posebna glazbena gošća nastupit će Lana Jurčević. I ove godine StreetART se odvija pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Svete Nedelje, Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i Zagrebačke županije.

K.S.

 

Velika radost za župnu zajednicu u Sošicama

Udruga za očuvanje hrvatske kulturne baštine Kragulj od osnivanja pokazuje izuzetnu aktivnost

Održani sportski susreti dobrovoljnih darivatelja krvi

U Svetoj Nedelji startao novi StreetART

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002