07.03.2008.

Silva Krajačić svojim je uljima na staklu ukrasila prostor ugostiteljskog objekta u Kalinovici

"Srčeko" velikog formata

Silva Krajačić svojim je uljima na staklu ukrasila prostor ugostiteljskog objekta u Kalinovici

Samoborska likovna umjetnica Silva Krajačić, mnogima poznata po svom obrtu Srčeko na Trgu kralja Tomislava, gdje nudi samoborske suvenire, napravila je novi slikarski iskorak. Nakon nekoliko samoborskih izložbi i predstavljanja na brojnim sajmovima, upravo je jedno takvo predstavljanje rezultiralo neuobičajenom narudžbom. Naime, vlasnik Pečenjare Skeja iz susjedne Svete Nedelje Josip Skeja, posjetivši prošlogodišnji Proljetni sajam, ostao je oduševljen likovnim izričajem mladolike samoborske umjetnice pa je za potrebe uređenja svog novog prostora naručio nekoliko slika.

Ta se narudžba realizirala u četvrtak, 28. veljače, na otvorenju bistroa Skeja u Kalinovici, na Svetonedeljskoj cesti 30. Čitav prostor uređen je Silvinim uljima na staklu velikog formata raznih motiva. Kako je istaknula Silva Krajačić, ideja vodilja bila je izabrati motive koji povezuju Samobor i Svetu Nedelju pa se tako na slikama može vidjeti samoborski Stari Grad, ali i svetonedeljska crkva Presvetog Trojstva, zatim stara hiža, ali i Trg kralja Tomislava u zimskom ruhu, tri žetelice na polju, ali i samoborski zdenac. I, naravno, neizostavno srčeko – veliko licitarsko srce popraćeno tekstom "Ak' sem ti srčeko ranil". Stalna izložba, dakle, postavljena je u Skeji, a Silva Krajačić uvjerila je sebe i sve prisutne da se jednako dobro snalazi sa suvenirima kao i na slikama velikog formata.

Kruno Solenički

 
07.03.2008.

U Gajevoj 62a otvorena je Slastičarna Monika u vlasništvu mlade majstorice Monike Fabekovec

Dašak Europe u obliku kolača

U Gajevoj 62a otvorena je Slastičarna Monika u vlasništvu mlade majstorice Monike Fabekovec

Općepoznata je stvar da kad se spomene Samobor većini prva asocijacija bude - kremšnita. Ako malo damo mašti na volju (pa zažmirimo na neke stvari) mogli bismo možda reći da je Samobor, više nego neki drugi, grad slastica. Ili, ako ništa drugo, da imamo potencijal krenuti u tom smjeru. No, da bi Samobor uistinu postao grad slastica, potrebni su majstori slastičarstva, ugodne slastičarne i kvalitetni kolači.

Od nedavno, prije spomenuto trojedinstvo uspjela je u sebi objediniti novootvorena samoborska slastičarna - Slastičarna Monika. Otvorena krajem siječnja Slastičarna Monika plod je ljubavi prema stvaranju kolača mlade majstorice slastičarstva Monike Fabekovec i njenih roditelja Ive i Dragice. Nakon godina provedenih u Švicarskoj, gdje je Monika stekla potrebno vrhunsko znanje i iskustvo u spravljanju slastica, odlučili su zajedničkim snagama prenijeti i taj dašak Europe u Samobor. Jer, potvrdit će i brojni koji su se već osladili vrhunskim tortama, kremšnitama od čokolade ili vanilije, lisnatima s marelicom, špinatom ili čokoladom, u Slastičarni Monika drže isključivo do europskih standarda, a po standardnim hrvatskim slastičarskim cijenama.

Ne odnosi se to samo na kvalitetu kolača, nego i namirnica, receptura i normativa, najmodernijih kuhinjskih strojeva, ali i samog pristupa stvaranju slastice. Svaki kolač je jednako bitan i Monika mu posvećuje veliku pažnju. Stoga niti ne čudi da je, unatoč svojoj mladosti, Monika Fabekovec već nagrađena na Festivalu kruha i slastica, a članica je i prestižnog Richemont kluba.

O tome kako se dobar glas brzo pročuje, govori i činjenica da je majstorica Monika zatrpana brojnim narudžbama ručno rađenih dekoracijskih torti za posebne prigode. Tako nije neobično vidjeti da su ispunjene i najneobičnije želje – od nogometnih torti, svadbenih torti posebnih ukrasa, "Elvis" torti... Na vama je samo da kažete što želite i Monika će napraviti. Uz to nađe se vremena i za konstantno osvježenje ponude u slastičarni tako da nikada ne znate što će vas novo iznenaditi. Naravno, nakon svega napisanog, najmudrije je jednostavno otići do Slastičarne Monika u Gajevu 62a (jednostavnije, iza Deak Tehne) i provjeriti vlastitim nepcima što je to europska kvaliteta i koliko je ovom slastičarnom Samobor bliže tome da postane grad slastica. Slastičarna Monika radi svaki dan od 7 do 20 sati, a nedjeljom od 8 do 12. Za sve narudžbe broj telefona je 3369-993.

K.S.

 

Silva Krajačić svojim je uljima na staklu ukrasila prostor ugostiteljskog objekta u Kalinovici

U Gajevoj 62a otvorena je Slastičarna Monika u vlasništvu mlade majstorice Monike Fabekovec

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002