03.06.2008.

Predstavljamo samoborske obrtnike - Tomislav Pecho

Fleksibilnost kao najveća prednost

Predstavljamo samoborske obrtnike - Tomislav Pecho

Obrt Pecho, smješten u vlastitim prostorijama u Jelačićevoj 135, već 40 godina bavi se proizvodnjom komponenata za automobilsku, traktorsku i elektro industriju te trgovinom na veliko. Već sama činjenica da su u proizvodnom sektoru preživjeli četiri desetljeća i uspješno prošli kroz specifičnosti obrtništva u socijalizmu, dramu novohrvatske privatizacije i globalizacijske udare, dovoljno govori o tome da se radi o obrtu koji zna svoj posao. Tome svjedoči i činjenica da više od 20% svoje proizvodnje nude na stranim tržištima te da se spremaju na skoro preseljenje u nove prostore, konstantno radeći na proširenju svog asortimana i dizanju kvalitete. Jer, upravo je kvaliteta proizvoda, reći će vlasnik obrta Tomislav Pecho, ono na čemu se inzistiralo svih ovih godina i što je omogućilo da Pecho bude prepoznat kao pouzdan partner.

- Za početak, obrt Pecho u najkraćim crtama.

- Pecho je osnovao moj otac prije 40 godina, što ćemo i proslaviti krajem godine. Bavimo se proizvodnjom rezervnih dijelova za automobile, traktore, elektroindustriju, jako puno "špricamo" gumu i plastiku, radimo i kablove, sve u svemu imamo 100 proizvoda u vlastitoj proizvodnji. Riječ je o proizvodima napravljenima u našoj alatnici, što znači da od ideje, konstrukcije, izrade pa do same prodaje sve radimo u vlastitoj proizvodnji i aranžmanu.

- Proizvodnja je, kažu, najteži način za ostvarenje profita, pogotovo ako se radi o malim pogonima. Je li tako i u Pechu?

- Činjenica je da, globalno gledano, traje kriza što se tiče proizvodnog sektora. Ranijih godina, prije pretvorbe velih poduzeća, velik dio posla smo radili za velike firme kao što su Energoinvest, Končar, Tesla... No, one su se većinom ugasile ili se transformirale i ostali smo sami na tržištu. Sami smo se morali boriti da bismo osmislili proizvod, napravili ga i naplatili. Doduše, danas nam je ostalo još par većih klijenata poput Končara – niski i visoki napon, Tomo Vinković, Hitner, koji ugrađuju naše proizvode, te Agromehanika Kranj. Fleksibilni smo i to je naša velika prednost. U svakom trenutku možemo uzeti novi proizvod, možemo se prilagoditi promjenama. Tako smo krenuli od traktorske i kamionske industije na viličare, na brodsku industriju, radimo i konektore za bagere. Fleksibilni smo, jer moramo biti - to je danas uvjet opstanka.

- Kako je raspoređena proizvodnja?

- Otprilike je 30% onoga što radimo za partnere, a 70% su vlastiti proizvodi koje plasiramo putem trgovačke mreže po cijeloj Hrvatskoj. Također, imamo i 20% proizvodnje u izvozu, što nas izuzetno veseli. Uglavnom izvozimo u republike bivše Jugoslavije, gdje smo zadržali partnere i dobili neke nove. Imamo dobre kontakte i solidnu prodaju.

- Kakva je situacija s konkurencijom?

- Činjenica je da je s konkurencijom u vidu nekontroliranog uvoza jeftine robe naša prodaja pala, ali se osjeća, posebno zadnje godine, da se ljudi ipak vraćaju onome što je kvalitetnije, a ne najjeftinije. Najjeftinija kupnja ipak nije i najisplativija. Osam godina smo se borili da radimo isključivo na kvaliteti, da je zadržimo i konačno nam se to isplatilo.

- Obrtnici u proizvodnom sektoru često ističu probleme u nalaženju kvalitetne radne snage. Kako je kod vas?

- Trenutno imamo 12 zaposlenih, a istina je da je alatničara i tokara vrlo teško naći. Teško je naći i nekoga koga bi školovali kod sebe, tako da je problem s nalaženjem kvalitetnih radnika kakve mi trenutno imamo. Pokušavali smo u par navrata ciljano tražiti i, nažalost, nismo dobili ni alatničara niti tokara, a, što je najgore, više se ne može niti uzeti šegrta, jer se ti razredi ne upisuju. Elektrotehničara ima, imamo i certifikat za obuku, ali metalsku struku je jako, jako teško naći.

- Kakvi su planovi pred Pechom?

- Imamo dva nova proizvoda s kojima uskoro izlazimo na tržište. Jedan je Flonet, s kojim startamo, a drugi se zove Treće štop svijetlo, koje je izum jednog inovatora iz Splita i koji bi trebao biti finiširan za otprilike dva mjeseca. Radi se o novoj grani u našoj ponudi, proizvodima koji su više reklamni. Tako je Flonet u stvari info-neonska ploča, jedan novi sistem, za koji smo zaštitili patent u Hrvatskoj. Radi se o ploči na kojoj se piše neonskim flomasterima pa svijetli u mraku. Izgleda jako efektno i ima jako dobru perspektivu.

Također, u planu nam je preseljenje u novi prostor kojega gradimo, a koji je gotov otprilike 50%. Radi se o 1800 kvadrata nedaleko ove lokacije i želja nam je u idućih 36 mjeseci preseliti u taj prostor i otvoriti prodajno-proizvodni centar. Planiramo i neko zastupstvo pa da imamo i prodaju i servis te da se uz to bavimo ovime čime se bavimo. Uglavnom, plan je da se malo proširimo i napravimo novi korak naprijed.

- Čeka nas, kažu, i EU uskoro. Za vas to znači nove izazove, pogotovo po pitanju prilagodbe novim zahtjevima i standardima. Kako teče prilagodba?

- Mi radimo rezervne dijelove pa kod nas nije tako rigorozna situacija što se tiče certifikata. Sad ulazimo u uvođenje bar koda i CE markice, a za ISO smo predali zahtjev prošle godine, no odbili su nas u natječaju za sufinanciranje iz jako čudnog razloga. Iako zadovoljavamo svim uvjetima natječaja, odbijeni smo zato što nismo imali apsolutnu nulu na poreznom računu u općini. A svi znaju da postoji zakonski rok od 10, 15, 20 dana, ovisno o zaduženju, da se neka dugovanja namire. Mi smo imali nekakvih 7,8 tisuća tekućeg neplaćenog dugovanja za koje nismo niti znali da ga na silu moramo platiti da bismo bili na nuli. I zbog takvog nečeg smo odbijeni. Ali, mi ćemo provesti ISO i to, izgleda, na vlastiti trošak.

Kruno Solenički

Pecho iz 1826. godine

- Spominjali smo 40 godina Pecha, no, koliko mi je poznato, tradicija vašeg obrta zapravo datira još iz 19. stoljeća?

- Istina je, naši preci su još 1826. godine radili opremu za vatrogastvo, kola, šmrkove, crijeva i slične stvari. Tako da ovaj obrt ima stvarno tradiciju iz davnina, kojom se rijetko tko može pohvaliti. Naravno, nije to bilo u kontinuitetu, ali lijepo je vidjeti da je Alexander Franc Pecho imao u 19. stoljeću tvornicu vatrogasnih štrcaljki i raznih strojeva. Današnji obrt datira iz 1968. godine, kada je moj otac Jaroslav Pecho otvorio obiteljski obrt kojega sam, eto, ja naslijedio.

 

Predstavljamo samoborske obrtnike - Tomislav Pecho

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002