23.04.2008.

Veterinarska stanica Samobor nastavlja s uvođenjem najnovijih svjetskih trendova u liječenju kućnih ljubimaca

Pseći život kao u toplicama

Veterinarska stanica Samobor nastavlja s uvođenjem najnovijih svjetskih trendova u liječenju kućnih ljubimaca

Samoborska Veterinarska stanica već je u nekoliko navrata gostovala na našim stranicama pričama o stalnom radu na dizanju razine brige o kućnim ljubimcima. Nakon što su prošle godine organizirali prvi privatni veterinarski seminar u Hrvatskoj, ovaj put u korak sa svjetskim trendovima Veterinarska stanica pošla je nabavkom opreme za provođenje rehabilitacije pasa pomoću hidro terapije.

Kako se radi o novitetu na ovim prostorima, organiziran je i dvodnevni seminar koji je u petak i subotu, 18. i 19. travnja, u Samobor doveo Engleskinju Lowri Davies koja je približila hidro terapiju veterinarima iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Njih 20-ak imalo je priliku upoznati se s relativno novom metodom liječenja pasa - fizikalnom terapijom koja podrazumijeva hidro terapiju, akupunkturu, ultrazvuk i pilates. Lowri Davies je, osim teoretskim objašnjenjima, okupljenim veterinarima zorno prikazala djelovanje medicinskog uređaja Hydro Physio 200 na konkretnom primjeru kujice s problemima lokomotornog sustava.

U svega dva dana specifične terapije akupunkturnim tehnikama i šetnjama u posebno dizajniranom bazenu s pokretnom trakom pomaci u zdravstvenom stanju bolesne kujice bili su evidentni, a dobra vijest za sve vlasnike pasa je da je i Veterinarska stanica Samobor nabavila opremu za provođenje rehabilitacije pasa pomoću hidro terapije. Tako će i domaći kućni ljubimci imati prilike doživjeti terapiju neobično sličnu onome što ljudi mogu doživjeti u toplicama, liječenjem koje na najmanje stresan način pomaže najboljem čovjekovom prijatelju u post operativnom oporavku ili ublažavanju posljedica bolesti i ozljeda.

K.S.

 
23.04.2008.

Planinarski klub Scout obilježio u Koretićima 10 godina rada i 5. godišnjicu planinarske obilaznice

Neumorni penjači

Planinarski klub Scout obilježio u Koretićima 10 godina rada i 5. godišnjicu planinarske obilaznice

Kada je prije 10 godina osnovan Planinarski klub Scout znalo se da će ti aktivni planinari i ljubitelji prirode učiniti sve da njihov rad bude što bolji i nastojati da im se u tome pridruže novi prijatelji i suradnici. Njihov entuzijazam doveo je do povećanja članstva i brojnih ekspedicija. Te 1998. godine klub je brojio 21 člana, a osnivače su činili članovi koji su bili na odlasku iz Bratovštine sv. Bernarda, koji su na inicijativu Srećka Boškovića odlučili osnovati novu planinarsku udrugu. Za predsjednika je izabran Marijan Mužak – Mućo, koji je i desetu obljetnicu dočekao na čelu kluba. U međuvremenu broj članova je rastao, tako da je na kraju 2007. u klubu bilo njih 62.

Prva veća akcija kluba bila je 1998. uspon na 4807 metara visok Mont Blanc, koji su ostvarili Marijan Mužak, Tomislav Cesnik, Neven Petranović, Tomislav Noršić, Siniša Mihalić, Rino Balić i Srećko Bošković. Nakon toga članovi su se penjali na Kilimanjaro, Pamirsko gorje, po Italiji, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Poljskoj i BiH te održavali tradicionalne godišnje izlete i događanja, surađujući s drugim planinarskim društvima. Jedna od značajnijih akcija bila je uređenje scoutsko – planinarskog centra Koretići na prijelazu Samoborskog gorja u Žumberak. U povodu Dana planeta Zemlje otvoren je 2003. i Samoborski scoutski put s 13 kontrolnih točaka.

Sve prije navedeno bilo je povodom za slavlje i druženje 20. travnja u Koretićima, gdje se slavila 10. godišnjica Planinarskog kluba Scout, 5. godišnjica planinarske obilaznice Samoborski scoutski put, 3. Susret planinara Grada Samobora, kao i obilježavanje Dana planeta Zemlje. Na proslavi se okupilo dvjestotinjak planinara koji su mogli uživati u prekrasnom vremenu, ali i obići staze. Oni iskusniji i odvažniji pošli su duljom stazom od Grdanjaca, preko Višnjevca i noršićke Plešivice, dok su rekreativci mogli iskoristiti i kraću varijantu, spuštanje do Koretića od Noršić Sela. Sve u svemu, planinari, biciklisti, pa čak i usputni prolaznici koji su stigli automobilima, mogli su uživati u prekrasnoj netaknutoj prirodi, ali i glazbi sastava Carpathia.

Posebna priznanja kluba za doprinos radu, uređenju staza i scout centra pripala su Ljiljani Šabić, Bojanu Horvatu, Nenadu Čomiću, Siniši Mihaliću, Rini Baliću, Martini Glasnović – Horvat, Srećku Boškoviću, Marijanu Mužaku, Peri Boškoviću te pok. Josipu Horvatu.

M.Š.

 

Veterinarska stanica Samobor nastavlja s uvođenjem najnovijih svjetskih trendova u liječenju kućnih ljubimaca

Planinarski klub Scout obilježio u Koretićima 10 godina rada i 5. godišnjicu planinarske obilaznice

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002