31.10.2008.

Održan 42. Planinarski križni put Stojdraga – Rude – Lug Samoborski

Zahvalni Bogu na lijepom vremenu i na samoj milosti

Održan 42. Planinarski križni put Stojdraga – Rude – Lug Samoborski

11. i 12. listopada održan je 42. planinarski križni put pod geslom "Veliča duša moja Gospodina". Stotinjak mladih u organizaciji planinarske bratovštine sv. Bernarda i mnogih dragih prijatelja okupilo se kako bi u dvodnevnom hodu za križem razmatrali o otajstvu Isusa Krista i poniznoj prisutnosti i ulozi Blažene Djevice Marije. Marija, koja je izabrana kao oruđe u Božjim rukama postala je uistinu blago naručje spasenja za sve nas. Njena spremnost da se otvori Duhu Svetom te postane njegovo svetište trajan je poziv mladima da budu neprestano otvoreni poticajima Duha i Božje milosti. Hod za križem nije hod za površnim vrijednostima, već poniranje u živi osjećaj Božjeg otajstva. To je uistinu najveći plod križnog puta. Poput Marije, cijelim svojim bićem trajno osjećati pouzdanje u dobrotu Božju, gajiti čvrstu nadu i iskrenu ljubav.

Ljepota zajedništva, prijateljske dobrohotnosti, molitve, šutnje i pjesme ostaju nepresušan izvor radosti u svakodnevnom životu i to nadasve radosti što smo otkupljeni. Kao što je Marija, izrekavši svoj "fiat"; "Neka mi bude...", pokazala svoju poslušnost Božjoj volji, toliko većma smo i mi na tu poslušnost pozvani.

Zahvalni Bogu na lijepom vremenu, ali više od toga na samoj milosti kojom smo krenuli na križni put sijući "plodnu zemlju", zahvalni smo i svima onima koji su čistog srca i dobre volje omogućili plodonosniju realizaciju ovoga puta i svima onima kojima su bolne noge bile žrtva za mnoge prikazane nakane. U molitvi s vama i evanđeoskom Duhu, radosno vas pozivamo u zajedništvo sljedećeg križnog puta.

Mir i Dobro.

Planinarska bratovština sv. Bernarda

 
31.10.2008.

Održan treći Sudnikov pohod u organizaciji Samoborskog muzeja i HPD Japetić

Od Sudnikove žemlje do graha

Održan treći Sudnikov pohod u organizaciji Samoborskog muzeja i HPD Japetić

U organizaciji Samoborskog muzeja i Hrvatskog planinarskog društva Japetić 26. studenoga održan je po treći puta Sudnikov pohod. Ovaj put je vrijeme bilo naklonjeno sudionicima pohoda kojih je bilo stotinjak. Početak pohoda bio je u 9 sati. Kao što je to običaj, sudionici pohoda obišli su muzej u kojem se ovaj puta pripremala izložba djela Nikole Reisera. Djelatnici muzeja su ispred kurije Ferde Livadića (Samoborskog muzeja) dijelili znamenitu Sudnikovu žemlju.

Najviše veseli što je uz članove Japetića na pohodu sudjelovalo 23 učenika osnovne škole Samobor pod budnim okom učiteljica Daniele Popović Budi i Marijete Ranogajec, kao i petnaestak roditelja koji su željeli ovaj dan provesti u prirodi. Bili su tu i učenici Srednje strukovne škole, njih 15, koje je vodila Đurđica Šilobod, kao i 12 izviđača Odreda izviđača Samobor. Hodajući u grupi lijepo je bilo čuti dječji žamor koji je ispunio usnulu šumu prošaranu jesenjim bojama.

Put je vodio preko Palačnika do Planinarskog doma Ivica Sudnik, gdje je, kao što je to običaj, pohod završen porcijom graha. Za čas su se popunile klupe ispred doma, a sudionici pohoda utiskivanjem žiga mogli su ovjeriti dnevnik pohoda. No, put nije završen dolaskom do doma. Nakon dva sata odmora istim putem su se najmlađi vratili u Samobor. Pritom su pjevali i natjecali se u brzini. Za sigurnost roditelja i djece na pohodu brinula se stanica GSS-a Samobor.

Dobrom suradnjom Muzeja i Japetića uspješno je organiziran još jedan pohod. Sljedeći Sudnikov pohod održat će se 26.10.2009. godine.

D.D.

 
31.10.2008.

10. Rock memorijal Darko Petrinić – Žuti

Opet se ložilo

10. Rock memorijal Darko Petrinić – Žuti

Rock memorijal Darko Petrinić - Žuti, posvećen prerano preminulom rock gitaristi legendarnih Ložača, stigao je i do svog jubilarnog, 10. izdanja. U ponedjeljak, 27. listopada, u Caffe baru Ricco u Strmcu večernji sati prošli su u dobrom, starom rock and rollu uz Renata Metessija & Mondo Bongo, 4Head, Evolution i Muškarce. Naravno, svirku je otvorila Darkova zadnja postava Ložača njegovom najpoznatijom pjesmom Idem dalje i tako prisjetila sve prisutne prijatelje rocka kako se sviralo prije desetak godina.

Njegov gitaristički put počeo je sa 14 godina kad od brata Ivice dobiva na poklon svoju prvu gitaru, a uvidjevši vremenom da zna svirati daleko bolje nego mnogi njegovi idoli, osniva svoj prvi bend – Ložači (njegovim riječima: "Rock’n'roll se mora ložit' do jaja il9 nikak!"). U prvoj postavi bili su Bruno na basu, Željko na bubnjevima i Darko na gitari, a kasnije se bendu pridružuje Zdravko kao druga gitara. Osim uživanja u brojim svirkama po Samoboru, Zagrebu, Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji, Darko Petrinić jednako je volio i motore koje je vozio, ali i izrađivao i dorađivao.

Darko Petrinić - Žuti bio je jedan od rijetkih istinskih rock glazbenika kojima je glazba bila sve i to je svjedočio do kraja svog prekratkog života. Imao je brojne poklonike, pa i pomalo legendarni status, a za žaliti je što nije poživio i ostavio i dublje diskografske tragove.

I.H.

FOTO: www.radiosvn.com

 

Održan 42. Planinarski križni put Stojdraga – Rude – Lug Samoborski

Održan treći Sudnikov pohod u organizaciji Samoborskog muzeja i HPD Japetić

10. Rock memorijal Darko Petrinić – Žuti

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002