12.10.2008.

Mlada obrtnica Iva Burić vlasnica je kozmetičkog studija Diva u Gajevoj 4a

Stručnjak za ljepotu

Mlada obrtnica Iva Burić vlasnica je kozmetičkog studija Diva u Gajevoj 4a

Kozmetičarka, vizažistica i maserka Iva Burić, unatoč svojim mladim godinama, iza sebe ima znatno radno iskustvo u svojoj branši u Hrvatskoj i inozemstvu. Ova školovana kozmetičarka iskustvo je stjecala u najrenomiranijim kozmetičkim kućama, svoje šminkersko umijeće prezentirala je na TV ekranima i licima najljepših žena Hrvatske, a stigla je skoknuti i preko "velike bare" naučiti nešto od američkih spa stručnjaka. Danas, ta nadasve vedra i uvijek nasmijana mlada žena, ima svoj kozmetički studio Diva u Gajevoj 4a u Samoboru, u kojem radi s majkom. Iva Burić također je i potpredsjednica sekcije frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Samobor, a nedavno je njezino "make up" umijeće okrunjeno nagradom struke, prvim Zlatnim ružem Udruženja obrtnika Zagreb.

- Obzirom da ste završili Srednju kozmetičku školu, otvaranje "make up" studija je i bio logičan put?

- Nakon završetka škole radila sam kao promotor i vizažist za Pupu, Revlon, Artdeco, pa i preko Martimexa na televiziji u projektima Hrvatski idol i Story Super Nova gdje sam šminkala, a prošle godina sam radila i Izbor za Miss Hrvatske, tako da sam dosta iskustva stjecala kroz taj dio posla. Nakon 5, 6 godina šminkanja odlučila sam otići u SAD na pola godine, gdje sam radila u spa centru, znači njega tijela i masaže. Kad sam se vratila otvorila sam salon i sad smo tu, u Gajevoj 4a.

- U Divi radite s mamom, Ružicom Burić Krpan. Kako je došlo do toga?

- Mama je i začetnik ovog posla prije 14 godina, kada je napustila posao više medicinske sestre. Završila je za kozmetičara i pedikera te otvorila salon, a ja sam 2000. godine završila srednju kozmetičku školu i ostvarila želju moje majke, a koja je bila da nas dvije zajedno radimo posao koji volimo. No, to se ostvarilo tek mojim povratkom iz Amerike.

- Kakva je podjela posla?

- I jedna i druga radimo sve vezano za njegu lica i tijela, osim što mama radi medicinsku pedikuru. Imamo jako puno šminkanja za svadbe u salonu, a po potrebi odlazim i na teren, što mladenkama odgovara, jer ne moraju nigdje juriti u tim danima kad su već ionako na sve strane zauzete.

- Kad govorimo o predrasudama, dosta se promijenilo i poimanje odlazaka u kozmetičke salone kao nešto što je predviđeno samo za žene. Koliki je omjer muškaraca i žena među posjetiteljima Dive?

- Naravno, ima više žena, a omjer bi bio otprilike 70:30. Muškarci dolaze uglavnom na pedikuru ili manikuru, čišćenje lica ili depilacije. Dakle, ipak nije to kao prije kad je bilo skoro pa nezamislivo vidjeti muškarca u kozmetičkom salonu. Masažu muškarcima u principu ne radimo, samo po preporuci, ali ove ostale stvari idu dosta dobro. Za sada se naši muškarci još ne šminkaju.

- Ipak, nikad se ne zna. U stvari, u vašoj branši su noviteti vrlo česti. Koliko je to teško pratiti?

- Treba biti u trendu i stalno pratiti što se događa u struci, pa je za nas jako dobro što su stalno neke edukacije, sastanci, uvijek se nešto događa. Također, raznorazne firme organiziraju edukacije i seminare, no, nažalost, od kozmetičkih sajmova kod nas postoji samo jedan u Zagrebu i jedan u Opatiji. Zato se uvijek trudimo biti na ta dva sajma, a dosta toga se nauči i kroz natjecanja kao što je bilo ovo nedavno.

- Aktivni ste i u Udruženju obrtnika Samobor.

- Nakon što sam otvorila salon dobila sam i poziv na sastanke Udruženja obrtnika pa su me nakon nekog vremena kandidirali za dopredsjednicu sekcije kojoj je na čelu Ana Labudović i s kojom sam u kontaktu. Trudim se i angažiram oko toga da podignemo, konkretno kozmetičarsku struku, na još višu razinu.

- Koliko ima kozmetičara u Samoboru?

- Ima oko 15-ak salona, što znači da nas nije puno, pa zato radim na tome da se nekako jače povežemo, da se više družimo. Možda na taj način jednog dana i mi budemo u mogućnosti organizirati naš "Zlatni ruž" u Samoboru. Ipak, sada je stanje puno bolje nego prije 10-ak godina, kada je bilo tek 5, 6 salona u cijelom Samoboru, a da ne govorim o situaciji prije 15-ak godina. Dakle, stvari se u Samoboru ipak pokreću. Ipak, trebali bismo se još više angažirati.

- Vratimo se na kozmetički studio Diva. Što se točno sve nudi u vašem salonu?

- Posebno bih istaknula razne vrste šminkanja, ovisno od prigode, od svečanog do dnevnog "make up"-a. Tu su i razni tretmani lica, mikrodermoabrazija, a posebno je hit ovih dana u našem salonu minival trepavica. Zatim radimo i depilacije voskom, "egipatsku" depilaciju, manikuru, medicinsku pedikuru i umjetne nokte. Tu su i razne masaže tijela - masaža vulkanskim kamenjem (hot stone), opuštajuća masaža koja može trajati od sat i 15 do sat i pol i idealna je sad za hladnije dane, jer zagrije i opušta mišiće. U ponudi masaža tijela imamo i klasičnu masažu tijela, parcijalnu masažu, "deep tissue" masažu koja se radi laktom i malo je jačeg intenziteta, masažu s eteričnim uljima, anticelulitne masaže te masažu na stolici, tzv. "chair" masažu koja se radi preko odjeće na specijalnoj stolici 15 minuta.

- Planovi?

- Novi smo, tek smo dvije i pol godine na ovoj adresi. Bude li sve kao što planiramo, želja nam je povećati prostor salona i ponuda te i dalje odlaziti na strukovne sastanke, edukacije, seminare, sajmove i prisustvovati na još više natjecanja.

Kruno Solenički

Prvo pa nagrada!

- Zagrebačko natjecanje kozmetičarki održano je 4. listopada i s njega ste se vratili nagrađeni?

- Natjecanje je bilo u Zagrebu, u sklopu Udruženja obrtnika Zagreba i Zagrebačke županije. Ovaj prvi Zlatni ruž, natjecanje u šminkanju, organizirala je glavna pročelnica sekcije Mirjana Kosinec. Osvojila sam prvo mjesto u kategoriji "make up" za obrtnike, a bila je još kategorija za učenike, za "nail art" i "bodypainting". To mi je, inače, bilo prvo takvo natjecanje u životu i prvi puta sam osvojila nagradu. To je dokaz da ovo što radim radim dobro i da treba tako nastaviti. Stvarno mi je drago zbog toga, ne samo što mi je prva nagrada, nego i zato što sam se mjesec dana intenzivno pripremala sa svojim modelom Helenom Trnar, koja mi je ujedno i prijateljica. Natjecanje mi puno znači osobno, ali i za posao. Ujedno je to i promocija Udruženja obrtnika Grada Samobora, da se vidi da se i kod nas nešto radi, i to dobro. Nažalost, ovaj put sam išla sama iz Samobora, a nadam da će nas drugi put biti više.

 

Mlada obrtnica Iva Burić vlasnica je kozmetičkog studija Diva u Gajevoj 4a

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002