09.06.2008.

Djeca, tete i roditelji zajedno kod Subana

Veseli rastanak u botaničkom vrtu

Djeca, tete i roditelji zajedno kod Subana

Djeca prve starije vrtićke grupe DV Grigor Vitez iz Preradovićeve ulice, na inicijativu teta Dubravke Dobranić i Jelene Tomašković, izvele su svoje roditelje, braću i sestre na izlet i druženje u prirodi.

31. svibnja vesela je kolona vozila krenula od vrtića prema Botaničkom vrtu Suban. Tamo ih je dočekao Milan Suban, osnivač vrta, koji ih je proveo kroz njega i upoznao ih s njegovim sadržajem: raznim biljkama, cvjetovima i plodovima te njihovim ljekovitim i aromatičnim djelovanjem.

Po završetku edukativnog razgledavanja posjetitelji su bili počašćeni biljnim čajem i kupinovim vinom te su novouređeni zabavni park iskoristili za igru.

Izlet se nastavio odlaskom na livadu Poljanice, gdje su djeca u tridesetminutnom programu kroz pjesmu, ples i recitacije prikazala svojim gostima što se u vrtiću radi te se oprostila od sedam svojih prijatelja koji na jesen kreću u školu.

Izmjenom darova za uspomenu završio je "službeni dio".

Druženje se nastavilo piknikom te društvenim igrama roditelja i djece do kasnog poslijepodneva.

Roditelji i djeca bili su oduševljeni organizacijom ovog izleta te su iskazali želju i spremnost da se ovakvo druženje ponovi.

Zdenko Jednar

 
09.06.2008.

Program Eko-kućice za naše ptičice u OŠ Sveta Nedelja

Proučavanje ptica dupljašica

Program Eko-kućice za naše ptičice u OŠ Sveta Nedelja

U cilju edukacije učenika o zaštiti ptica dupljašica, ali i drugih ptica, PCAP International (http://www.pcap.hr/) podružnica Samobor već drugu godinu provodi projekt Eko-kućice za naše ptičice u suradnji s OŠ Sveta Nedelja. Ovaj projekt se u 2007.godini provodio u 5 osnovnih škola (OŠ Luka iz Sesveta, OŠ Vugrovec, OŠ Kašina, OŠ Sesvete, OŠ Voltino i OŠ Sveta Nedelja), a početkom ove godine prerastao je u trogodišnji program koji se nastavlja u OŠ Sveta Nedelja, OŠ Voltino, a pridružila se još i OŠ Gvozd iz Sisačko-moslavačke županije, uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te uz stručno vodstvo osoblja PCAP International.

Također, krajem veljače ove godine PCAP Int. svojim posredovanjem omogućio je ostvarenje donacije (u obliku raznog alata i pribora) od strane tvrtke Uradi sam iz Strmca za navedene aktivnosti koje provode učenici OŠ Sveta Nedelja. Pogram se zasniva na edukaciji učenika o zaštiti ptica, prvenstveno dupljašica te je u tu svrhu organizirano niz radionica, počevši od teoretskog dijela, izrade i postavljanja kućica pa sve do terenskih aktivnosti – promatranja ptica.

Učenici su najprije bili upoznati s osnovama ekologije ptica dupljašica, ali i općenito pticama koje borave u njihovom kraju. Nakon teoretskog dijela programa, učenici su pod stručnim vodstvom izradili kućice za gniježđenje ptica koristeći već stečena znanja iz tehničke kulture (čitanje nacrta, rad s alatima itd.) i matematike (geometrija), ali također i naučili mnoge nove praktične vještine obrade drveta.

Nakon izrade kućica, učenici su kućice za gniježđenje postavljali na stabla u školskom vrtu koristeći se kompasima, a visina na koju su ih postavljali bila je u skladu s tipom kućice odnosno vrstom koja će u njoj gnijezditi. Prilikom promatranja ptica, 27. svibnja u školskom vrtu uočena je Velika sjenica (Parus major) kako ulazi i izlazi iz kućice za gniježđenje, a za još jednu kućicu se pouzdano zna da je nastanjena, ali nije utvrđena vrsta ptice. Važno je znati da je većina ptica osjetljiva na uznemiravanje za vrijeme gniježđenja te iz tog razloga mogu napustiti gnijezdo čak i kada već leže na jajima. Umjesto zavirivanja u kućice koristimo se dalekozorima, odnosno iz daljine promatramo ptice koje u miru obavljaju svoje dnevne aktivnosti, poput hranjenja mladunaca, što su idealni trenuci za promatranje ptica. Tada ptice intenzivno ulaze i izlaze iz kućice kako bi nahranili svoje mladunce noseći im razne kukce koje hvataju u neposrednoj blizini gnijezda odnosno kućice koje smo postavili.

Što su u stvari ptice dupljašice i zašto im pridajemo velik značaj?

Najprije ćemo nabrojati neke od njih: velika sjenica, plavetna sjenica, crnoglava sjenica, jelova sjenica, veliki djetlić, mali djetlić, crna žuna, zelena žuna, brgljez, šumska crvenrepka, šumska sova, mali ćuk, pupavac itd. Dupljašice su one ptice koje svoja gnijezda prave u dupljama drveća i njihov život vezan je uz šumska staništa. One su vrlo važna karika u hranidbenom lancu, što je opet važno za normalno funkcioniranje šumskih ekosustava a to se prvenstveno odnosi na smanjenje štetnih kukaca u šumama. Ta prirodna ravnoteža može se jedino postići ako se poštuju jednostavna pravila odnosno prirodni procesi koji se u prirodi događaju bez ljudskog djelovanja. To je prirodni proces odumiranja starih, suhih ili oštećenih stabala. Dakle, u upravljanju ovim prirodnim dobrima treba voditi računa da se barem u manjim količinama ostavljaju oštećena i suha stabla u šumi, što će omogućiti gniježđenje pticama dupljašicama. Međutim, moderni način uređivanja parkova, šumaraka i aleja obuhvaća uklanjanje starih stabala s dupljama. Iz tog razloga sve je manje prirodnih staništa za ptice dupljašice. Nedostatak duplji može se djelomično nadoknaditi postavljanjem kućica za gniježđenje, ali rješenje problema leži u pravilnom gospodarenju prirodnim dobrima (u ovom slučaju šumskim), odnosno edukaciji stanovništva. U tom smislu ovaj projekt smatramo iznimno važnim, jer se zasniva na edukaciji, odnosno osvješćivanju osnovnoškolskih učenika o važnosti ptica u prirodi i okolišu. Ti učenici već sutra će upravljati onime što ćemo im ostaviti u nasljedstvo, a o nama i njima ovisi hoće li to biti pustoš ili prirodna dobra (ljepote) koje su nam naši preci ostavili.

Damir Kršić, PCAP International

FOTO: Profesorica Petra Bošnjak s grupom iz biologije

 
09.06.2008.

6. dječji festival Radost u pjesmi

Singin' in the rain...

6. dječji festival Radost u pjesmi

Oblaci nisu imali milosti prema organizatorima festivala Radost u pjesmi – kiša se umiješala u 6. izdanje ovog dječjeg festivala i potjerala izvođače s Trga Ante Starčevića. Tako se 30. svibnja Radost u pjesmi pretvorila u "kišnu radost", koja je Dječji zbor Prva ljubav i njihovog voditelja Zorana Jašeka, kao organizatore manifestacije, natjerala da festival prekinu.

Ipak, raspjevani gosti koji su u Svetu Nedelju pristigli iz svih krajeva Hrvatske nisu došli uzalud – mali pjevači iz Splita, Šibenika, Imotskog, Knina, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Đurđevca i Osijeka svoju su pozornicu našli dan kasnije u zagrebačkom Kaptol centru gdje je održano Proljeće u centru Kaptol, festival koji se već nekoliko godina veže na Radost u pjesmi. Tako su u Zagrebu i dodijeljene nagrade za svetonedeljski dio priče - u kategoriji zborova za Stepinčeve mališane iz Rakitja, a u solo kategoriji Zagrepčanki Mateji Miksić. Također, ovom prilikom je od Splitskog festivala nagradom za razvoj zborskog pjevanja i angažman djece za zborske nastupe nagrađen organizator obaju festivala, prof. Zoran Jašek te kerestinečki zbor mladih Put života. Inače, pokrovitelji festivala Radost u pjesmi su Gradsko poglavarstvo Svete Nedelje, Turistička zajednica Svete Nedelje i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Grada Svete Nedelje.

K.S.

 

Djeca, tete i roditelji zajedno kod Subana

Program Eko-kućice za naše ptičice u OŠ Sveta Nedelja

6. dječji festival Radost u pjesmi

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002