27.10.2011.

Žumberak i Budinjak zauzimaju značajno mjesto na arheološkoj karti

Pravi arheološki biseri

Žumberak i Budinjak zauzimaju značajno mjesto na arheološkoj karti

Žumberački proplanci nekad su bili naseljeniji nego što su danas. Potvrđuju to sve brojniji nalazi koje arheolozi pronalaze u svojim istraživanjima, a jedno od najaktivnijih nalazišta je okolica Budinjaka. Naime, u obližnjim Brateljima prije nekoliko godina otkrivena je rimska nekropola, a istraživanja na njoj u posljednje tri godine vodi Zoran Gregl iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Ove godine otvorena je malo veća površina te pronađeno još još nekoliko grobova s nalazima keramičkih urni. Bratelji se već nalaze na karti kao jedna od lokacija na Stazi kneževa, kojom Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje želi ukazati na bogato povijesno naslijeđe i obogatiti turističku ponudu toga kraja. Staza je otvorena 2004. godine i još je u prvobitnom obliku s 10 lokacija, ali sigurno je da će morati biti proširena zbog novih nalaza. Jedno od njih, rimsku nekropolu, već smo spomenuli, ali tu će morati još postići dogovor s vlasnicima privatnih parcela na kojima se novo nalazište nalazi.

No, ovaj je kraj zanimljiv i zbog drugih nalazišta iz kasnijeg razdoblja, a svojom atraktivnošću ističe se crkva svete Petke. Ona je specifična po svom obliku četverolisne djeteline i u Hrvatskoj je jedinstvena po tom tlocrtu, a u srednjoj i jugoistočnoj Europi ih je otkriveno svega desetak. Jedna se nalazi u Pragu ispod katedrale svetog Vida, a nalaze se još Krakovu te nekoliko u Mađarskoj i Rumunjskoj. Otkriva nam to dipl. arheologinja Morena Želle, kao i podatak da je na nalazištu napravljen konzervatorski sloj, nakon što su se dvije godine radila istraživanja na originalnim dijelovima crkve, kako bi se zaštitili temelji od atmosferskih prilika. Na ovaj način se objekt i planira prezentirati.

Arheologinja Morena Žele, stručna suradnica u Parku prirode i voditeljica Eko centra Budinjak, kaže da slijede istraživanja okolice oko svete Petke, budući da je na sjeveroistočnom dijelu pronađena vrlo kvalitetna žbuka na zemlji koja, pretpostavlja se, može biti podnica ili nešto slično. Budući da je neobična, teško je zamisliti što bi to konkretno moglo biti na jednom proplanku uz crkvu. Upravo stoga tijekom jeseni nastavljena su istraživanja, kako bi se vidjelo radi li se možda o vanjskom oltaru, svetištu ili nečem drugom.

- Ove nam je godine bilo zanimljivo i što smo našli 11 novčića, što je velik broj za ovu površinu koju smo istraživali. S druge strane također smo počeli iskapanje probnih rovova, jer prema nekim dokumentima grkokatoličke crkve znamo da su se događale još neke gradnje ovdje. Početkom 20. stoljeća župnik Petar Stanić iz Mrzlog Polja htio je sagraditi novu grkokatoličku crkvu, ali je potpisan ugovor da katolici i grkokatolici zajedno koriste ovu postojeću crkvu svete Petronile pa su ostali temelji te nerealizirane crkve. U još jednom probnom rovu naišli smo na još jednu strukturu pa ćemo i tu nastaviti istraživanja. Naglasak je da je ovo i dalje neistražen teren koji dosta toga krije. Po svoj tiplologiji i formi isplati se vidjeti što se još događalo na ovom području – ističe Morena Želle.

I ovo nalazište, kada se dovrše istraživanja, bi trebala obuhvatiti proširena Staza kneževa. Inače, što se tiče postojećih lokaliteta na stazi, u tijeku je projekt rekonstrukcije Kneževskog tuluma. Projektna dokumentacija je gotova, otkupljeno je i zemljište, nabavljen je dio drvene građe za gradnju i napravljeni su temelji, a još treba prikupiti preostali potreban iznos financijskih sredstava da bi se projekt dovršio, rekla je arheologinja Morena Želle i dodala da će dovršenjem projekta dobiti atraktivan sadržaj za posjetitelje te da su zadovoljni i dosadašnjom potporom Ministarstva kulture koje osigurava sredstva za ova istraživanja.

I dok nam nalazišta i povijesni podaci govore da je Žumberak u prijašnjim vremenima živio punim plućima, u današnje vrijeme u njemu ima više izletnika nego stanovnika. Gruba procjena govori da je u vrijeme starijeg željeznog doba na predjelu Budinjaka u naselju živjelo i 70 osoba, a danas ih je prema ovogodišnjem popisu stanovništva u Budinjaku svega devetero.

M.Š.

 

Žumberak i Budinjak zauzimaju značajno mjesto na arheološkoj karti

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002