14.04.2011.

Romeo Ibrišević i Lovačka udruga Srna u još jednoj ekološkoj akciji čišćenja olupina iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Samoborski lovci "ulovili" olupine

Romeo Ibrišević i Lovačka udruga Srna u još jednoj ekološkoj akciji čišćenja olupina iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Prvi pravi proljetni dani pokazali su se kao idealno vrijeme i za novu u nizu eko akcija na koje nas upozorava samoborski fotograf Romeo Ibrišević. Da njegov višegodišnji uporan rad na čišćenju samoborskih i hrvatskih prirodnih oaza u okviru akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina - powered by Renault uistinu ima efekta, i to kao inspiracija drugima, pokazuje primjer Lovačke udruge Srna. Naime, samoborski lovci primili su se u nedjelju, 10. travnja, posla čišćenja Rajske doline, odnosno lokaliteta u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

- Kako puno vremena provodimo u prirodi, vidjeli smo da je stanje dosta loše i nismo se mogli više s time miriti. Tako smo uzeli stvari u svoje ruke, organizirali se i kontaktirali Romea Ibriševića, s obzirom da znamo da on već dugo radi na takvim projektima – pojasnio nam je predsjednik Lovačke udruge Srna Marijan Lukšić impuls koji je lovce "natjerao" na eko akciju.

Tako je tridesetak lovaca cijelo nedjeljno prijepodne "lovilo" olupine, gume, frižidere i svakojaki otpad uz i u šumama oko Grdanjaca, po i oko potoka Breganica, trudeći se vratiti ljepotu slapovima i krajoliku u kojem su godinama "prirodnoj razgradnji" bili prepušteni razni "fićeki", "stojadini" i "četvorke".

- Bilo nas je ukupno 32 pa smo se podijelili u četiri grupe. Jedna je radila na potezu Grdanjci – Vratnik, gdje su prikupljene pune četiri auto prikolice raznog sitnog otpada. Druga grupa zadužena je bila za čišćenje uzvodno uz Breganicu, gdje smo izvukli 2-3 automobilske školjke i veću količinu raznog većeg i manjeg smeća, od štednjaka i hladnjaka do razne plastike. Treća grupa bila je na pozicji u Grdanjcima, oko mjesta gdje se sastaju dva potoka iz kojih smo izvukli olupine "bube" i "fiće", a na brdu je netko ostavio i jednog starog Audija. Uz to smo počistili i brojne štednjake, auto gume... Četvrta grupa imala je pak pune ruke posla na dijelu prema Gluščić bregu, gdje je uz šumu sve bilo puno smeća pa ne čudi da smo do vrha napunili kontejner – opisao nam je situaciju na terenu Marijan Lukšić.

Romeo Ibrišević napominje pak da je ova akcija zajednički napor udruge Zelene stope, akcije Očistimo Hrvatsku od auto olupina - powered by Renault i Lovačke udruge Srna da se do posljednje olupine očisti Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, brojni ostali lokaliteti Samoborskog gorja, a potom i čitava Hrvatska. Inače, na popisu je još stotinjak divljih deponija samo unutar granica Parka prirode, a Lovačka udruga Srna je čvrsto obećala kako će ovakve akcije postati dio njihovih redovnih aktivnosti. I tako sve dok i posljednja olupina, ma gdje bila, ne završi u reciklažnom dvorištu.

K.S.

Foto: Romeo Ibrišević

 

Romeo Ibrišević i Lovačka udruga Srna u još jednoj ekološkoj akciji čišćenja olupina iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002