09.11.2011.

Zagrebački taksisti sve su češći "gosti" u Samoboru, na području za koje nemaju dozvolu rada

Samoborski taksisti na udaru nelegalne konkurencije

Zagrebački taksisti sve su češći

Samoborski taksisti, osim što kao i svi poduzetnici muku muče s preživljavanjem sive nam gospodarske svakodnevice, u posljednje vrijeme sve više problema imaju i s nelojalnom konkurencijom. Nelojalnom, i k tome nelegalnom. Naime, usporedo sa "zagrebačkim taksi ratovima", sve se češće počelo događati da koncesionari s područja metropole ulaze i u Samobor te nude svoje usluge izvan zone za koju imaju dozvolu.

- Ljudi često ne znaju da zagrebački taksisti ne smiju uzimati putnike u Samoboru pa ih nazovu i dogovore si prijevoz, jer misle da će proći jeftinije. Međutim, dio "novih" zagrebačkih taksista, umjesto da ljudima objasne situaciju, svejedno dođu u Samobor – objašnjava jedan od samoborskih taksista (podaci poznati redakciji, op.n.), dodajući da su nekoliko puta i sami naišli na te taksiste te ih upozorili da su u prekršaju.

Naravno, kako lijepa riječ otvara vrata samo u narodnim izrekama, stvarnost je takva da su samoborski taksisti morali apelirati prema Gradu ne bi li nadležne službe, odnosno komunalni redari, što revnije pratili stanje na terenu.

- Održan je sastanak sa samoborskim taksi koncesionarima na temu mogućnosti kontrole taksista koji nemaju odobrenje za poslovanje u Samoboru. Na sastanku je utvrđeno kako kontrolu mogu vršiti inspekcija prometa te prometno redarstvo Grada Samobora. No, na terenu su najčešće sami taksisti ti koji uviđaju nepravilnosti i koji mogu vršiti eventualne prijave kako bi se moglo po njima postupati – poručili su nam iz Ureda gradonačelnika na naš upit.

Prvi rezultati već se vide na terenu, rekli su nam pak samoborski taksisti pa su nedavno komunalni redari s "prstima u pekmezu" (rukama za taksi volanom) zatekli zagrebačkog taksi prijevoznika te ga kaznili u skladu s gradskim odlukama s (do) 2.000 kuna za fizičku osobu i još k tome (do) 6.000 kuna za tvrtku čiji je djelatnik ulovljen u prekršaju. Hoće li to biti dovoljno upozorenje, pokazat će dani pred nama, ali samoborski taksisti se nadaju da bi nelegalna konkurencija ipak sada mogla dva puta razmisliti prije negoli se prihvati posla u Samoboru.

Znak da je tome tako mogla bi biti i neslužbena informacija da su, izgleda, i u Zagrebu postali svjesni problema upadanja na tuđa područja pa je, navodno, od tamošnje gradske vlasti prema Gradu Samoboru upućen zahtjev kojim bi se ostvario svjevrsni reciprocitet u smislu otvaranja mogućnosti ulaska zagrebačkih taksista na samoborsko područje, ali i samoborskih na zagrebačko, što smo provjerili u Uredu gradonačelnika.

- Ostvareni su kontakti s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, no samoborski taksisti nemaju interesa za radom na području Grada Zagreba – odgovorili su nam iz Ureda gradonačelnika Samobora, uz dodatak kako nema niti namjere raspisivanja novih taksi koncesija u 2011. godini.

Dakle, za područje Grada Samobora gradske su vlasti izdale ukupno 5 koncescija i dvije dozvole pa tako svi koji taksijem misle putovati iz Samobora prema bilo kojoj destinaciji mogu sjesti u vozilo Budija, Oslakovića, Koščice, Zijala, Babojelića ili Crnjaka. A oni pak koji za svoj prijevoz iz Samobora misle zvati zagrebačke taksiste trebali bi znati da pomažu u činjenju prekršaja.

K.S.

 

Zagrebački taksisti sve su češći "gosti" u Samoboru, na području za koje nemaju dozvolu rada

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002