27.04.2011.

Na gradskoj konferenciji za medije najavljena svesamoborska akcija za povratak kirurške ambulante

Peticijom i strukom do kirurgije!

Na gradskoj konferenciji za medije najavljena svesamoborska akcija za povratak kirurške ambulante

Operacija «povratak samoborske kirurgije» kreće punom parom s početkom svibnja, najavio je na konferenciji za medije u srijedu, 27. travnja gradonačelnik Krešo Beljak. Naime, pressica je održana neposredno po završetku sastanka predstavnika samoborskih stranaka s gradonačelnikom na kojem je, rekao je Beljak, usuglašen zajednički nastup (gotovo) svih lokalnih političkih snaga u pokušaju ispravljanja odluke koja je Samoboru uskratila kiruršku ambulantu nakon njenog polustoljetnog uspješnog djelovanja.

Akcija će se odvijati na dvije fronte: jedna će biti vezana uz peticiju «za povratak samoborske kirurgije» koja će biti ponuđena na potpis svim stanovnicima Grada; drugu će predstavljati stručni tim koji bi trebao pripremiti materijale kojima će se ići prema županijskom Domu zdravlja i Ministrastvu zdravstva u pokušaju preispitivanja odluke o ukidanju kirurgije.

- Siguran sam da će se građani reagirati pozitivno na peticiju jer u ovom slučaju potreba Grada i građana nadilazi sve ostale razlike, a tome je dokaz i sastanak stranaka. Siguran sam da će se odazvati veliki broj naših sugrađana kao i da peticija neće ostati bez odjeka u Županiji, a onda čak i u Saboru koji je donio zakon na koji se ministar poziva. Ne možemo se sad predati. – poručio je gradonačelnik Krešo Beljak.

Kao potvrda gradonačelnikovih riječi o političkom jedinstvu oko pitanja kirurške ambulante, na konferenciji za medija bila je i čelnica oporbenog lokalnog HSLS-a Linda Rossini Gajšak. Kako je rečeno, upravo će ona biti zadužena za vođenje stručnog tima koji bi pripremio «papirnatu» podlogu za povratak kirurgije.

- Vijećnica Olga Mardešić i ja zajedno ćemo oformiti jedan tim liječnika i pravnih eksperata da bismo došli do stručne forme s kojom ćemo ići prema Županiji i Ministarstvu. Sve nas je povezala ova situacija da smo bez kirurške ambulante već duže od godinu dana i nadamo se da ćemo ostvariti zajednički cilj, vraćanje kirurške ambulante što prije, a za to je potrebno da se «naoružamo» u pravnom smislu – pojasnila je Linda Rossini Gajšak. Prema njenom mišljenju šansa leži u činjenici da pojedine jedinice lokalne samouprave imaju liječničke timove iznad propisaih okvira (prema obrazloženju Ministarstva zdravstva za područje Zagreba i Zagrebačke županije propisana je potreba za 22 medicinska tima, a ugovoreno ih je 35, op. n.), a za očekivati je i da će pritisak javnosti, odnosno građana kroz potpisanu peticiju učiniti svoje.

- Nema razloga da i mi ne budemo među onima kojima će se izaći u susret, pogotovo na temelju veličine Grada Samobora, ali i geografske pozicije jer je veliko područje koje (medicinski) pokrivamo obzirom da obuhvaća Samobor, Žumberak i Svetu Nedelju – rekla je Rossini Gajšak.

U nastavku konferencije za medije gradonačelnik je objavio kako je nakon provedenog natječajnog postupka te razgovora koje je s kandidatima obavila komisija u sastavu Željko Žarko, Marica Jelenić i Krešo Beljak, odlučeno kako će novi gradski pročelnici biti Mario Anušić i Zvonko Župančić. Potonji je dugogodišnji djelatnik u nekadašnjem komunalnom odjelu, a sad će biti pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu. Mario Anušić je pak višegodišnji djelatnik zagrebačke gradske uprave, a biti će imenovan pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, razvoj i upravljanje imovinom Grada Samobora.

Na samom kraju pressice pročelnik za gospodarstvo i financije Željko Radovanić najavio je gradske poteze oko preseljenja (mještanima spornog) stada ovaca s područja MO Hrastina koje se vlasnik još 2009. bio obvezao preseliti na Žumberak za što je dobio i gradski financijski poticaj. Sada će pak imati rok od 30 dana za ostvariti obećano, u suprotnom se očekuje povrat novca i traženje preseljenja drugim načinima, najavljeno je.

K.S.

Odzvonilo «apšisalim» zebrama

Gradonačelnik Beljak najavio je niz malih komunalnih akcija po mjesnim odborima. Konkretno, asfaltiranje ceste u MO Galgovo (cesta prema Lovačkoj kući), asfaltiranje nogostupa u ulicama Vladimira Nazora, Giznik i Domjanićevoj u MO Milan Lang, potom dijela Ulice Alojzija Stepinca u MO Ferdo Livadić, sanaciju fasade na kapelici u Dragonošu te uređenje društvenog doma u Malom Lipovcu i dogradnju mreže javne rasvjete u MO Milan Lang (Rendićeva ulica), MO Žumberak (Priseka, Osredek i Cerovica), MO Grdanjci (Kršlini) i MO Noršić Selo (Soline). Najavio je i da će ovih dana Komunalac krenuti u uređenje pješačkih prijelaza i to nešto skupljom, ali mnogo dugotrajnijom «hladnom plastikom». Za početak bi se time obnovilo 30 pješačkih prijelaza u centru Samobora, a kasnije i po okolnim mjestima.

 

Na gradskoj konferenciji za medije najavljena svesamoborska akcija za povratak kirurške ambulante

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002