13.07.2011.

Što nas čeka nakon preseljenja na novi autobusni kolodvor

Nova stajališta za "gratis" presjedanje

Što nas čeka nakon preseljenja na novi autobusni kolodvor

Preseljenje autobusa Samoborčeka i Autoturista na novi kolodvor, što bi se prema najavama trebalo dogoditi u petak, 15. srpnja, nužno znači i preinake u prometovanju kroz Samobor. Neke stare navike trebat će zaboraviti, poput one da će se sa stanice u Južnom naselju moći autobusom odbaciti do Doma zdravlja ili da će se posjetitelji Samobora (da ne kažemo turisti) moći autobusom dovesti baš na par koraka od samog centra grada. Naime, ubuduće će se u takvim situacijama trebati osloniti na presjedanja, odnosno u slučaju turista na precizne upute domaćih ljudi koji će im pojasniti kako s novog kolodvora ili stanice prije (kod Kleka) doći do "središta pitoresknog gradića".

Najočitija je promjena, dakle, da će najfrekventnije autobusne linije, one na relaciji Samobor – Zagreb od sada izbjeći vožnju središtem grada, jer će nakon dolaska na Wirgesovu ići direktno do novog kolodvora. Druga je pak promjena uvođenje novih autobusnih stajališta u središtu grada; konkretno, u Gajevoj ulici kod SAME (nasuprot postojećeg stajališta kod Doma zdravlja) i kod glavne pošte te u Šmidhenovoj kod trgovine boja i lakova.

Prema pojašnjenju Samoborčeka i Autoturista, na linijama Samobor – Rude – Braslovje, Samobor – Smerovišće – Lipovec i Samobor – Slani Dol autobusi će, nakon polaska s novog kolodvora, voziti Gajevom, Krležinom i Šmidhenovom prije nego nastave trasom na koju smo do sada navikli. U toj fazi vožnje stajališta su predviđena u Gajevoj kod Doma zdravlja i u Šmidhenovoj kod trgovine boja i lakova. Pri povratku, autobusi će stajati na novom stajalištu u Gajevoj kod pošte te na novom stajalištu nasuprot postojećeg ugibališta kod ambulante.

Linije prema Bregani, Grdanjcima, Gornjoj Vasi i Noršić Selu prometovat će pak Gajevom do Krležine pa dalje svojom standardnom rutom. Stajališta tih linija bit će kod ambulante u Gajevoj (nakon polaska s novog kolodvora), a pri povratku će se koristiti stajalište u Gajevoj kod pošte te nasuprot postojećeg ugibališta kod ambulante.

Ova su stajališta uvedena, između ostalog, zato da bi se donekle ublažila činjenica kako većina linija više neće voziti kroz središte grada. Naime, njih će se moći koristiti za presjedanje i to bez posebnih naknada, jer će svi mjesečni i godišnji pokazi svih linija koje imaju početak na autobusnom kolodvoru Samobor vrijediti i do novih stajališta u centru. Odnosno, putnici koji putuju do centra grada bi s postojećim pokazima mogli prelaziti iz drugih linija bez ikakvih naknada i "gratis" se odbaciti tu jednu stanicu. Doduše, onima koji nemaju pokaz to neće značiti puno, jer će za autobusno približavanje centru grada morati pričekati između 40 minuta i sat vremena (razmak vožnji u ljetno vrijeme na linijama za Breganu i Rude) i još k tome platiti kartu za tu stanicu.

K.S.

Čekaju li nas gužve?

S obzirom da je gradonačelnik nedavno izjavio kako nitko ne zna što će se točno dogoditi nakon premještanja autobusnog kolodvora, u redakciji smo pokušali zamisliti hipotetske posljedice novih prometnih rješenja u gradu. Tako katolici, zoroastristi i optimisti među nama vjeruju da će na koncu prevladati Dobro pa da većih problema neće ni biti te da će stvari brzo sjesti na svoje mjesto. Oni skeptičniji skloni su pak primijetiti da bi uvođenje novih stajališta u Šmidhenovoj i Gajevoj kod pošte te polukružna okretanja autobusa kod Fine mogla izazvati određene probleme u prometu, pogotovo na jesen, kad će autobusi voziti češće. Također je tu i pitanje sigurnosti pješačkog prometa, pogotovo samoborskih srednjoškolaca, koji će, ako se voze do kolodvora morati prelaziti "Betonku", najfrekventniju samoborsku prometnicu. Valjda će vozači biti obazrivi.

Malo su čudna, ali su po proceduri

Nakon što su u Gajevoj i Šmidhenovoj brzinski napravljena nova autobusna stajališta, građani su brzo primijetili kako se ona donekle razlikuju od postojećih. Tako, na primjer, ono kod SAME nije uvučeno kao postojeće stajalište nasuprot (kod Doma zdravlja), novo stajalište u Šmidhenovoj i kod pošte vrlo je blizu raskrižjima, također nisu uvučena, a i nekako su skromnih dimenzija. No, kako nam je rečeno u Županijskoj upravi za ceste, u čijoj su ingerenciji obje ulice, sva je procedura ispoštovana, a projekti su napravljeni i odobreni tako da su dali zeleno svijetlo za ova nova stajališta. Ma kakva ona bila.

 

Što nas čeka nakon preseljenja na novi autobusni kolodvor

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002