19.10.2011.

Ponukan pričama koje kruže oko izgradnje novog kolodvora gradonačelnik Beljak javno iznio kronologiju oko dobivanja konačne cijene izgradnje

Beljak: "Da je bivša garnitura ostala na vlasti, kolodvor bi koštao 10 milijuna kuna više!"

Ponukan pričama koje kruže oko izgradnje novog kolodvora gradonačelnik Beljak javno iznio kronologiju oko dobivanja konačne cijene izgradnje

Gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak odlučio je na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici u srijedu, 19. listopada, još jednom demantirati razne konstrukcije koje se pojavljuju u samoborskoj javnosti o projektu novog autobusno-željezničkog kolodvora te ponovno naglasiti financijsku uspješnost čitave priče, s obzirom da je, prema gradonačelnikovim riječima, kolodvor izgrađen za 10 milijuna kuna nižu cijenu od one koju je za isti projekt uspjela dobiti prethodna vlast.

- Svi znate što smo sve prolazili vezano uz kolodvor, da nam, a da ne znam zašto, jer se radi o uobičajenoj proceduri, Ministarstvo financija dugo vremena nije htjelo dati dozvolu za kredit koji smo planirali i u konačnici ostvarili. Na kraju smo do dozvole došli uz pomoć raznih veza. Radovi su bili kakvi su bili, u konačnici bilo je puno stvari i pozitivnih i negativnih koje se mogu vezati uz kolodvor, no on je u konačnici pušten 15. srpnja ove godine u rad i pred sobom imam okončanu situaciju koja će reći sve, a na javnosti je da procjeni tko je u cijeloj priči oko kolodvora u pravu, tko je imao skrivene namjere, tko je pokušavao nešto uloviti u magli ili zamutiti vodu, a tko je radio na način kakav priliči dobrom gospodaru sredstava Grada Samobora i njegovih građana. Po okončanoj situaciji kolodvor košta 41,5 milijuna kuna bez PDV-a, a u usporedbi s prijašnja dva ugovora (bivše vlasti, op.n.) dolazimo do cifre od 10 milijuna kuna razlike na niže – istaknuo je gradonačelnik Beljak, dodavši da je bilo i vantroškovničkih radova u iznosu od 12% investicije, no da je i s time cijena kolodvora 10-ak milijuna kuna niža od one koju je postigla prethodna vlast.

Potom je kronološki pojasnio priču oko kolodvora, podsjetivši kako se radi o projektu o kojem je razmišljalo nekoliko bivših vladajućih garnitura, da bi prethodna, predvođena gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem, odlučila krenuti u izgradnju nakon što je, rekao je Beljak, propuštena prilika za otkup starog kolodvora.

Potkrepljujući svoju priču kopijama dokumenata, gradonačelnik Beljak je zatim podsjetio da je 11. studenog 2008. godine tadašnje Poglavarstvo donijelo zaključak o provedbi izgradnje kolodvora i okolne infrastrukture uz procijenjenu vrijednost radova od 50 milijuna kuna bez PDV-a. Ista odluka potvrđena je i na sjednici Gradskog vijeća 18. studenog 2008. godine i na temelju tih odluka je 30. prosinca iste godine sklopljen ugovor o financiranju izgradnje kolodvora između Grada i TD Komunalac Samobor na iznos od 51 milijun kuna (cijeni radova dodana je i cijena nadzora od milijun kuna te 70 tisuća kuna za provođenje postupka javne nabave, op.n.).

Ono što je gradonačelnik istaknuo kao posebno zanimljivo je podatak da je prvi natječaj za izgradnju kolodvora bio raspisan već 10. prosinca, dakle, prije potpisivanja ugovora između Grada i Komunalca, no taj natječaj je poništen nakon žalbe jedne od strana. Po njemu je najjeftinija ponuda, prema gradonačelnikovim neslužbenim saznanjima, bila 46 milijuna kuna. Ono što gradonačelnik Beljak smatra još zanimljivijim jest činjenica da je drugi natječaj za izgradnju kolodvora raspisan 20. svibnja 2009. godine, odnosno između 2 izborna kruga lokalnih izbora. Tada je najpovoljnija ponuda bila 44 milijuna kuna bez PDV-a, no preuzimanjem vlasti nove koalicije na čelu s Krešom Beljakom, taj je natječaj poništen.

- Određeni dobronamjerni ljudi su me upozorili da je bez mog znanja između 2 izborna kruga raspisan natječaj, da su stvorene pretpostavke da se na temelju ponuda po tom natječaju stvore određene obaveze za Grad, a da financijska sredstva nisu osigurana, jer se moralo odmah nakon izbora prići hitnom rebalansu proračuna koji je prošla vlast nerealno planirala na 225 milijuna kuna, a svi znamo da je ostvarenje u konačnici bilo oko 170 milijuna. Kako nismo znali kako zatvoriti konstrukciju, ne sumnjajući da smo očito nekome pomrsili račune, poništili smo natječaj isključivo iz razloga što nismo znali da li su osigurana sredstva, razmišljajući da ćemo u vremenu dok dogovorimo financijsku konstrukciju raspisati ponovno isti natječaj – pojasnio je gradonačelnik Beljak i nastavio kronološki pregled, istaknuvši da je 3. natječaj raspisan 15. srpnja 2009. godine te da je bio identičan onome koji je raspisan između 2 izborna kruga. Po tom natječaju, temeljem kojeg se i krenulo u konkretne radove, dobivena je ponuda od 36 milijuna kuna bez PDV-a.

- Svakom dobronamjernom u ovom gradu jasno je da bi ovaj kolodvor, da je slučajno bivša garnitura ostala na vlasti, koštao najmanje 10 milijuna kuna više. To je moj odgovor na sve napade, na letke između 2 izborna kruga, na svu mržnju koja se zadnje dvije i pol godine ispoljava prema meni osobno i prema ovoj koaliciji od strane opozicijskih stranaka, prije svega HDZ-a. To je moj odgovor na svih 36 kaznenih prijava, sve one stvari koje meni osobno i strankama koje su na vlasti radi Tomislav Masten i njegovi poltroni koji šire razno-razne priče po Gradu Samoboru – zaključio je gradonačelnik Krešo Beljak, izrazivši nadu da će ova priča biti objavljena u medijima "isto kako ste s velikim naslovom objavili da je USKOK u Komunalcu, jer po mojem je mišljenju to da je kolodvor 10 milijuna kuna jeftiniji isto u rangu senzacionalne vijesti".

K.S.

O USKOK-u i prijavama protiv bivše vlasti

Upitan od strane novinara da još jednom prokomentira priču o USKOK-u u Komunalcu, gradonačelnik Beljak je ustvrdio kako on nema službenu informaciju o čemu se točno radi, jer ga nitko nije kontaktirao, ali da je jasno kako USKOK radi po nečijoj anonimnoj ili neanonimnoj prijavi te da oko kolodvora nije bilo nikakvih radnji koje bi poskupile projekt.

- Je li bilo nekih tehničkih propusta u to ne mogu ulaziti, jer nisam stručnjak, ali ono u što sam siguran je da nije bilo nikakvih financijskih niti pravnih propusta, a sigurno je i bjelodano da je kolodvor koštao 10 milijuna kuna manje od cijene koju je postigla prošla vlast i koja je mislila da će biti buduća. Kad se pitamo zbog čega sve te prijave i tračevi (oko kolodvora, op.n.) i kada će im biti kraj, onda je po meni odgovor to da smo mi očito nekome pomrsili račune. Možda se varam, ali ja drugog odgovora nemam, jer mi je neshatljivo da netko može cijeli svoj život, cijeli svoj rad, cijelo svoje bivanje preusmjeriti u mržnju na gradsku vlast i na stvari koje se događaju u posljednje dvije godine – zaključio je Beljak.

Upitan je li ova garnitura možda podnijela koju kaznenu prijavu protiv svojih prethodnika, Beljak je ustvrdio kako izvršnoj vlasti nije u opisu posla biti istražni organ te da eventualno sporne rabote prethodne vlasti, poput isplate prekovremenih sati ili kupovanje donjeg rublja službenom karticom, a o čemu je u nekoliko navrata bio pričao, nemaju snagu kaznenih djela.

- Jedna je stvar za koju sumnjamo da je bilo kazneno djelo, a to je slučaj "Sinergijske solucije", i podnijeli smo prije godinu i nešto (u svibnju 2010. godine, op.n.) prijavu USKOK-u. Međutim, odgovora nema – rekao je gradonačelnik Beljak.

Legalizacija objekata

Obzirom da će uskoro krenuti provedba legalizacija nezakonito izgrađenih objekata, resorni pročelnik Mladen Ogrinc je na konferenciji za medije najavio da će svi zainteresirani i u Samoboru moći pokrenuti taj postupak. Zahtjevi za legalizaciju se predaju gradskom Upravnom odjelu za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju na Trgu kralja Tomislava broj 5. O svoj potrebnoj dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz zahtjev zainteresirani se mogu informirati na web stranicama Grada ili u spomenutom upravnom odjelu. Važno je za napomenuti da je u Gradu Samoboru i dalje na snazi odluka prema kojoj se onima koji žele legalizirati svoj objekt komunalna naknada umanjuje za 30%, a da će taj "popust" prestati vrijediti s provođenjem postupka po novom zakonu, tako da je gradonačelnik Beljak apelirao na građane Samobora da se sa zahtjevima za legalizacijom jave čim prije, jer će ih kroz mjesec, dva čitav postupak koštati više.

 

Ponukan pričama koje kruže oko izgradnje novog kolodvora gradonačelnik Beljak javno iznio kronologiju oko dobivanja konačne cijene izgradnje

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002