08.07.2011.

Predstavljen projekt Prilika za gimnazijalce odustale od studija

Druga šansa za novo zanimanje

Predstavljen projekt Prilika za gimnazijalce odustale od studija

Gimnazijalci koji nisu uspjeli upisati fakultet ili ga nisu završili imaju drugu šansu. Samoborsko Pučko otvoreno učilište na jesen će početi provoditi projekt Prilika za gimnazijalce odustale od studija (Second chance for dropouts), a koji je odobrila Europska Unija. Partner POU Samobor u projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Zagreb, a podržavaju ga Zagrebačka županija i Grad Samobor te Grad Zagreb, budući da upravo s tog područja gimnazijalci do 24 godine starosti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje imaju mogućnost uključiti se u program, nakon kojeg će postati organizatori medijskih događanja, što će im se upisati u radnu knjižicu.

Cilj i glavne smjernice programa 7. srpnja u Zagrebačkoj županiji predstavili su autorica projekta Itana Bukovac i njegova voditeljica Vesna Burić iz POU Samobor, a podršku su iskazali zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Željko Žarko, rukovoditeljica Odjela za provedbu projekata Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Zagreb Marija Halić, pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vjeran Štublin te ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević.

Autorica projekta Itana Bukovac rekla je da su u dugogodišnjoj praksi POU Samobor često bili kontaktirani od strane mladih ljudi koji su željeli realizirati neke svoje ideje, ali se pokazalo da je suradnja bila otežana zbog manjka znanja u organizaciji posla. Stoga ovaj projekt omogućuje rješavanje nekoliko problema, a gimnazijalci prije svega stječu znanja i vještine za posao koji zasigurno ima svoju budućnost, istaknula je Bukovac. Voditeljica projekta Vesna Burić naglasila je da će u prvoj godini realizacije u program biti uključeno 15 završenih gimnazijalaca te da projekt sufinancira Europska Unija s 85.837 eura, a njegova je ukupna vrijednost 105.382 eura. Program Organizator medijskih događanja namijenjen je osobama mlađim od 24 godine koje su prijavljene na HZZ-u, žive na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije te imaju završenu gimnaziju, istaknula je Burić, dodavši da će predavači - mentori biti poznati u jesen, kada će program i početi u prostorima POU Samobor.

Projekt je formalno počeo u svibnju i traje godinu dana, no predavanja će se odvijati od jeseni unutar šest mjeseci, tj. planirano je ukupno 228 sati nastave, od toga 85 sati teorijskog dijela, a ostalo su praktične vježbe. Naime, mentori će nadzirati stvaranje tri potpuno nova i originalna događanja koja polaznici programa samostalno kreiraju.

Zamjenik župana Rudolf Vujević rekao je da Zagrebačka županija i kroz ovaj program želi smanjiti broj nezaposlenih te omogućiti mladim ljudima što brži pronalazak posla te ga zato u potpunosti podržavaju, osobito što brojke pokazuju da je velik broj gimnazijalaca u strukturi nezaposlenih.

Podršku projektu izrekao je i predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Željko Žarko rekavši i da se na ovaj način želi ublažiti nesrazmjer vidljiv u obrazovanju i potrebama tržišta rada te da će Grad Samobor podržavati i buduće programe prekvalifikacije. Ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević podsjetila je da je ovo četvrti projekt u posljednjih godinu dana koji je odobren za provođenje u ustanovi kojoj je na čelu te je zahvalila partnerima iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na podršci u realizaciji i ovog projekta, kao i Zagrebačkoj županiji i Gradu Samoboru.

Da je projekt itekako poželjan potvrdila je Marija Halić, rekavši da je na Zavodu prijavljeno 245 osoba do 24 godina starosti sa završenim gimnazijskim programom te da će Zavod izabrati 15 kandidata koje će uputiti na ovu prekvalifikaciju. Prednost imaju gimnazijalci, a ostavljena je mogućnost da se u program uključe i osobe koje su završile neki drugi srednjoškolski smjer. Pročelnik Vjeran Štublin pojasnio je da će tehničke pojedinosti, kao što je naknada za putne troškove, biti rješavane kada se izaberu kandidati.

Zainteresirani sve informacije mogu naći na stranici projekta www.omd.com.hr, kao i na Facebooku.

M.Š.

 

Predstavljen projekt Prilika za gimnazijalce odustale od studija

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002