18.04.2011.

Nove dvije akcije čišćenja u organizaciji Ekološkog društva Žumberak

Čišćenju samoborskih i jaskanskih bregova pomagali i stranci

Nove dvije akcije čišćenja u organizaciji Ekološkog društva Žumberak

I ove godine Ekološko društvo Žumberak organizira i sprovodi uoči Dana planeta Zemlja velike eko-akcije uklanjanja i zbrinjavanja otpada iz zaštićene prirode (iz Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje). Ove godine započeli su s eko-akcijama na brdskom području Jaske i Samobora, uz podršku jaskanskog gradskog čelništva te samoborskog Komunalca. Putem lokalnih medija, plakata, kao i osobnih razgovora, pozvali su lovačka društva, lokalno stanovništvo i vikendaše da im se pridruže u uklanjanju otpada iz zaštićene prirode pa je tako u subotu, 9. travnja, u čišćenju zone Bukovac – Tihočaj sudjelovalo 33 volontera ED Žumberak i 15 lovaca LD Sokol (Petrovina). Uz korištenje dva traktora i specijalnih metalnih sanjki s košem izvučeno je oko 50 kubika otpada s površine od oko 10 ha, na potezu od gotovo 7 km ispod ceste. Otpad je potom odložen na pet lokacija na jaskanskom i samoborskom području, da bi dio bio odvezen i zbrinut od strane Komunalnog Jaska, a pomogli su i Romi, mali skupljači željeznog otpada, koji su otpremili kamion metalnog otpada.

Iz ED Žumberak ističu veliko zalaganje lovaca, pod vodstvom predsjednika Ivana Paljuga, kao i osobito zalaganje većine volontera ED Žumberak, među kojima je bilo i 10 stranih državljana: 7 Francuza te po jedan državljanin SAD-a, Nizozemske i Turske, uglavnom iz redova diplomatskog i konzularnog osoblja te nastavničkog osoblja škola na stranim jezicima u Zagrebu.

Sljedeća eko-akcija spremna je za subotu, 16. travnja, u zoni potoka Sopotnjak, Sopote – Maričkin mlin te kod ušća potoka Sopotnjaka i Ličeg potoka u selu Vranov Dol, uz pomoć radnog tima Vodoprivrede Karlovac, lovaca LD Srndać (Plešivica) te lokalnog stanovništva Vranov Dola iz blizine spomenutog ušća. Eko-akcija će obuhvatiti cijeli tok prekrasnog potočića Sopotnjaka, od njegovog izvorišnog područja kod Prekrižja Plešivičkog (jednog od najatraktivnijih izletišta Grada Samobora, gdje su dva vrhunski uređena restorana), preko prekrasne planinarske lokacije Sopote – Maričkin Mlin pa sve do ušća Sopotnjak - Liči potok u selu Vranov Dol kod napuštenog kamenoloma, gdje se nalazi spomenik prvom postrojavanju 61. bojne ZNG Jastrebarsko.

Josip Šintić

 

Nove dvije akcije čišćenja u organizaciji Ekološkog društva Žumberak

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002