24.11.2011.

Samoborski gradski vijećnici smanjili aktualni proračun za 2,1 milijun kuna te najavili povećanje proračuna za narednu godinu

U 2012. godini 11 posto veći proračun, uz 11 milijuna kuna zaduženja

Samoborski gradski vijećnici smanjili aktualni proračun za 2,1 milijun kuna te najavili povećanje proračuna za narednu godinu

Kako financijski zatvoriti 2011. godinu, a onda i na koji način te u kojim gabaritima pripremati proračun za narednu godinu, bila je temeljna zadaća samoborskih gradskih vijećnika na sjednici održanoj u četvrtak, 24. studenoga.

Uvodno obrazloženje o 2. ovogodišnjem rebalansu dao je gradski financijski pročelnik Željko Radovanić, pojasnivši kako se ovaj put predlaže smanjenje gradskih prihoda i rashoda za 2,1 milijun kuna. Podsjetio je da je u prvom rebalansu (u lipnju ove godine) proračun bio povećan za 6,8 milijuna pa kad se sad sve zbroji i oduzme ispada da Grad Samobor u 2011. godini na raspolaganju planira imati ukupno 172,3 milijuna kuna.

Detaljniji ulazak u prihode i rashode pokazuje pak da se najznačajnije povećanje prihoda planira iz državnog i županijskog proračuna: konkretno, 1 milijun od Ministarstva regionalnog razvoja za sufinanciranje prometnice kroz vojarnu te županijskih 500 tisuća kuna namijenjenih otkupu zemljišta i poduzetničkim zonama, a očekuje se i skora prodaja zgrade u Langovoj, što bi Gradu trebalo donijeti oko 5 milijuna kuna. S druge strane, najznačajnija prihodovna smanjenja su 2 milijuna od komunalnog doprinosa i 3 od (ne)prodaje gradskih zemljišta.

Od bitnijih stvari na rashodovnoj strani odlučilo se prebaciti planirano ulaganje od 6,5 milijuna za sufinanciranje zgrade MUP-a u vojarni (obveza iz ugovora o preuzimanju vojarne, op.n.) na narednu godinu, povećati sredstva za Komunalac za 1,3 milijuna kuna, dodati 350 tisuća za dostavu pitke vode, 500 tisuća za radove u Gundulićevoj, povećati sredstva za otkup zemljišta...

Vijećnik Roland Gajšak (HSLS) u raspravi je pak izrazio sumnju da će se proračun u 2011. godini ostvariti s planiranih 172 milijuna kuna, potkrepljujući to činjenicom da je s koncem listopada u proračun uprihodovano tek 118 milijuna kuna te je proračun ocijenio prenapuhanim, pitajući za koje se rashode očekuje da se neće ostvariti da bi se izbjegao veliki minus na kraju godine. Pročelnik Radovanić u svom je odgovoru istaknuo da se vodi računa o uravnoteženju prihoda i rashoda te da se "drže fige" da se rashodi ne otmu kontroli i ne dogodi manjak veći od planiranih 6 milijuna kuna. No, ako bi manjak na kraju i bio veći, pojasnio je Radovanić, njega bi se moglo sanirati u budućim proračunima kroz trogodišnje razdoblje.

Što se pak tiče proračuna za 2012. godinu, kojeg su na ovoj sjednici vijećnici imali prilike vidjeti u 1. nacrtu te do naredne sjednice osmisliti eventualne amandmane na njega, on bi trebao biti čak 20-ak milijuna kuna teži u odnosu na aktualni proračun. Konkretno, prema najavi pročelnika Radovanića, konsolidirani proračun za 2012. godinu iznosio bi 192,5 milijuna kuna!

Dva su glavna razloga takvom povećanju: preuzimanje svih cesta na samoborskom području, zbog čega će se Samoboru s više razine "spustiti" dodatnih 8 milijuna kuna za tu namjenu te zaduženje. Naime, prema najavi, Grad Samobor bi se u 2012. zadužio za 11,2 milijuna kuna te iz tih sredstava finanacirao projektiranje i početak izgradnje zgrade Javne vatrogasne postrojbe u vojarni, izgradnju zgrade dječjeg vrtića u vojarni kapaciteta 160 djece, koji bi bio gotov već u rujnu, dogradnju vrtića u Bregani te izgradnju sekundarne vodoopskrbne mreže na Vratniku.

- Grad Samobor nije zadužen grad i s ovih 11,2 milijuna koje bismo otplaćivali na 10 godina, uz predviđenu mjesečnu ratu od oko 140 tisuća kuna, bili bismo ukupno na 10% omjera zaduženosti i ostvarenih prihoda, dok je zakonodavac dozvolio da to može biti maksimalno 20% – pojasnio je pročelnik Radovanić, dodajući da investicije zbog kojih bi se išlo u zaduženje opravdavaju takvu odluku. Također je istaknuo da je u proračunu za 2012. godinu osigurano 6,8 milijuna kuna za sufinanaciranje zgrade MUP-a te 7,5 milijuna kuna za dokapitalizaciju Komunalca.

U raspravu o proračunu uključio se tek vijećnik Gajšak (HSLS), koji ga je ocijenio nerealnim i lošim za Grad Samobor. Njegovo je mišljenje da kad se iz proračuna maknu dva glavna razloga zbog kojih dolazi do povećanja dolazimo do proračuna koji je na razini ovogodišnjeg, a za kojeg je rečeno da se planira ostvariti s manjkom od oko 6 milijuna. Kad se tome dodaju fiksne obveze za 2012. godinu (zgrada MUP-a i "pokrivanje" kredita za Autobusni kolodvor dokapitalizacijom Komunalca) tada "s ovim proračunom idemo u još dublje probleme", zaključio je Gajšak, prognoziravši da će sredstva od najavljenog zaduženja Grada u 2012. godini na kraju završiti za podmirenje spomenutih fiksnih obveza. Pročelnik Radovanić tek je kratko ustvrdio kako će se pitanje Komunalca rješavati kroz proračune 2012., 2013. i 2014. godine, a da se očekuje kako će u međuvremenu i Uprava Komunalca naći prihode od najma prostora, naplate pristajanja i parkiranja te na ostale načine sanirati kredit za kolodvor i osigurati svoju likvidnost.

U nastavku sjednice prihvaćeni su programi koji su vezani uz proračune, poništeni pa ponovno raspisani natječaji za prodaju i davanje u zakup zemljišta u vlasništvu RH koja se nalaze na području Samobora te dane prethodne suglasnosti na statute samoborskih osnovnih škola.

K.S.

Aktualni sat

Aktualni sat, koji je ovaj puta bio nešto kraći (vjerojatno zbog činjenice da su od vijećnika opozicije na dijelu sjednice bili tek Roland Gajšak (HSLS), Anica Vraneković (HDZ) i Olga Mardešić (HSU)), počeo je pitanjem vijećnice Mardešić koju je zanimalo zašto je došlo do poskupljenja cijene vode koja se cisternama dostavlja mjestima bez vode. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec pojasnio je da je došlo do probijanja proračunske stavke za tu namjenu zbog izrazito sušne godine te da će se napraviti revizija dostave u smislu da bi se "vikendašima" zaračunavao puni iznos dovoza vode, dok bi stalna domaćinstva plaćala 50% cijene. Vijećnica Maja Gračanin (SDP) pitala je za mogućnost ukidanja parkirnih mjesta na početku Langove ulice kako bi se olakšao prolazak autobusa koji voze do Kuće susreta Tabor te ju je zanimalo kako je organizirano grijanje čekaonica na novom kolodvoru. Odgovoreno joj je da je rješenje za Langovu pri kraju, a da se kolodvor trenutno grije minimalno, dok se ne popune prazni lokali. Vijećnik Andrija Noršić (SDP) predložio je postavljanje klupa na potezu Stari grad – kapela svete Ane i izmjenu table u Okićkoj, a Vinko Kovačić (SDP) pitao je za mogućnost asfaltiranja prečice koju su si srednjoškolci napravili na putu do novog kolodvora. Vijećnik Zlatko Korenčić (HNS) opet je pitao za status područne škole u Rakovom Potoku, za koju bi se htjelo da potpadne pod OŠ Mihaela Šiloboda, na što mu je rečeno da županija radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa oko škole te da se nakon toga može pristupiti preuzimanju škole. Također ga je zanimala mogućnost postavljanja semafora na raskrižju Okićke i Karlovačke ceste. Vijećnici su na svojim stolovima u Aktualnom satu našli i pismo vlasnika pogrebnog poduzeća Mima koji traži ukidanje naplate parkiranja u Šmidhenovoj, da bi tajnik Kušić rekao da je naplata u toj ulici regulirana sa svima nadležnima. Martina Tkalec (HNS) na kraju Aktualnog sata pohvalila je SOS i ravnatelja Čerkeza za organizaciju klizališta te uputila molbu svim građanima da svoja vozila parkiraju tako da ne ometaju rad zimske službe.

 

Samoborski gradski vijećnici smanjili aktualni proračun za 2,1 milijun kuna te najavili povećanje proračuna za narednu godinu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002