15.07.2011.

Gradsko vijeće Samobora prihvatilo paket natječaja za dom za starije, vrtić i ambulantu u bivšoj vojarni

Traže se investitori "teški" 40-ak milijuna kuna

Gradsko vijeće Samobora prihvatilo paket natječaja za dom za starije, vrtić i ambulantu u bivšoj vojarni

Samobor i službeno kreće u potragu za investitorima spremnima uložiti ukupno 40-ak milijuna kuna u prostor bivše vojarne, kako bi se tamo uredili dom za starije i dječji vrtić te ambulanta za hemodijalizu. Naime, na sjednici Gradskog vijeća održanoj u četvrtak, 14. srpnja, prihvaćeni su prijedlozi za raspisavanje natječaja za zakup zgrada u Vojarni, s ciljem dobivanja spomenutih sadržaja.

Kako je vijećnicima pojasnio pročelnik Mario Anušić, zgrada od 4000 m2 ponudila bi se na natječaju uz početnu cijenu mjesečnog zakupa od 37.261 kunu. Zainteresirani zakupac bi se morao obvezati da će uložiti minimalno 30 milijuna kuna u uređenje doma za starije, a zauzvrat bi bio oslobođen plaćanja zakupnine na rok od 40 godina. Isti sistem primijenio bi se i za uređenje novog vrtića na prostoru vojarne, za što je ponuđen poslovni prostor od 1500 m2 po početnoj mjesečnoj cijeni zakupa od 15.213 kuna, a uz obvezu ulaganja barem 11,2 milijuna kuna.

Vijećnika Tomislava Mastena (HDZ) zanimalo je kako se došlo do iznosa koje je potrebno uložiti za uređenje doma i vrtića te što će konkretno time Grad dobiti (u smislu mjesta koja će biti na raspolaganju građanima po povoljnijim uvetima, op.n.). Također je upozorio i da je prema ugovoru između Vlade i Grada o ustupanju bivše vojarne navedeno kako će se u njoj raditi prema tada važećem GUP-u. A u njemu je, tvrdi Masten, taj prostor namijenjen sveučilišnom kampusu.

Kako su pojasnili gradonačelnik Krešo Beljak i pročelnici Anušić i Fabek, gradski dio kapaciteta u budućim objektima te ostali detalji uredit će se nakon natječaja, ugovorom kojeg bi se potpisalo s investitorima. Paket "ambulanta-dom za starije-vrtić" prihvaćen je na kraju većinom glasova, uz 3 suzdržana HZD-ovca.

Standardna doza političkih prepucavanja ovaj put je došla u obliku rasprave o izvješću o financijskoj reviziji Grada. Naime, niti ove godine nije dobiveno bezuvjetno izvješće, već je revizija upozorila na određene manjkavosti. Pročelnik Željko Radovanić, obrazlažući izvješće vijećnicima, podijelio je zamjerke revizora na one formalne prirode, koji su lako otklonjivi (izrada skupnog plana održavanja komunalne infrastrukture umjesto 3 zasebna, imenovanje unutarnjeg revizora, objedinjenje poslova redovnog i izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta...), te na one materijalne prirode, poput rješavanja imovinsko-pravnih odnosa u odvodnji i vodoopskrbi, investiranja u novu dvoranu u Rudama preko ustanove Sportskih objekti Samobor, čime se izbjeglo plaćanje PDV-a, te traženje da se izrade mjere pokrića proračunskog manjka. Pročelnik Radovanić zaključio je kako je nalaz revizije povoljniji od prošlogodišnjeg, jer ovaj puta nije bilo utvrđenih prekoračenja pozicija niti primjedbi na postupke javne nabave te da je malo nedostajalo da Grad dobije bezuvjetni nalaz revizije.

Oporbeni vijećnici, jasno, imali su nešto drugačije viđenje nalaza revizije, posebno na dio koji se odnosi na proračunski manjak. Tako je Linda Rossini Gajšak (HSLS) zaključila da se potvrdilo kako su bili u pravu kad su tražili da se proračun dovede u ravnotežu te je pitala za mjere kojima se namjerava pokriti manjak. Vijećnik Masten (HDZ) upozorio je i da je zaduženje Grada u mandatu ove vlasti podignuto za 200% u odnosu na prijašnju, a da je proračun unatoč tome i dalje u minusu. Predsjednik Vijeća Željko Žarko (SDP) ustvrdio je pak da je sadašnja vlast sanirala manjak od oko 4,5 milijuna kuna kojeg su im ostavili prethodnici, na što je vijećnik Masten (HDZ) kontrirao da se zaboravlja kako su prethodnici, uz manjak, ipak ostavili i 13 milijuna kuna za raspolaganje Komunalcu.

Pročelnik Radovanić pojasnio je pak da se proračunski minus kani sanirati proširenjem baze naplate prihoda te da je osnovana radna skupina sa zadatkom učinkovitije naplate gradskih potraživanja po svim osnovama i da se planira prodaja dijela nekretnina u vlasništvu Grada. Gradonačelnik Beljak (HSS) podsjetio je pak da se jedna od glavnih primjedbi revizije odnosi na potez bivše garniture, koja je odlučila dvoranu u Rudama graditi preko ustanove S.O.S., kako se ne bi morao platiti PDV. Vijećnica Rossini Gajšak (HSLS) na to je podsjetila da je dio te garniture i danas na vlasti, a vijećnik Masten (HDZ) da je upravo taj dio vlasti inzistirao na sistemu investiranja u dvoranu preko ustanove te zaključio da, ukoliko Grad stvarno smatra da se radilo o nelegalnom postupku i da mora platiti PDV na dvoranu, neka to i učini. Vijećnica Marica Jelenić (HNS) na koncu je konstatirala da Grad Samobor nije zadužen preko mjere te da je bitno što se sa sredstvima od zaduženja radi. Izvješće revizije prihvaćeno je na kraju sa 16 glasova "za", 3 "protiv" te jednim "suzdržanim".

U ostatku sjednice vijećnici su primili na znanje informaciju o pravomoćnoj presudi u slučaju Grad – HT u kojem je Gradu Samoboru priznato vlasništvo nad zgradom i zemljištem glavne telefonske centrale u Ulici Danice Ilirske, prihvatili su zaključak o etažiranju zgrade na Trgu kralja Tomislava 6, oslobađanju od plaćanja naknade za vodovod i odvodnju TD Centar Prom te su dali suglasnost na dopunu Statuta OŠ Bogumila Tonija. Prihvatili su i prijedlog o imenovanju ulica u Maloj Rakovici pa će ulica koja spaja Zjalićevu i Ulicu Ratka Buzine nositi ime građevinskog tehničara i književnika Božidara Hlasteca.

K.S.

Bez ingerencija nema odgovornosti

Novi autobusni kolodvor dominirao je Aktualnim satom 21. sjednice Vijeća. Naime, vijećnik Masten (HDZ) se požalio da još nije dobio na uvid ugovore o gradnji kolodvora s aneksima, a zanimalo ga je da li je Komunalac platio kaznu za bespravnu gradnju, s obzirom da su u ožujku išli u preprojektiranje kolodvora te je li u preprojektiranju došlo do izbacivanja stavki za lift i pokretnih stepenica, koje su u početnom trokovniku trebale biti napravljene za 4.000 i 6.000 kuna. Također, vijećnik Oslaković (HDZ) je zatražio izvjeće nadzornog inženjera za kolodvoru.

- Sve ono što je vezano uz kolodvor, a dok sam ja bio odgovorna osoba (kao Skupština Komunalca, op.n.), napravljeno je u skladu sa zakonom – odgovorio je gradonačelnik Beljak (HSS), dodavši da mu je odlukom Vijeća oduzeta ingerencija nad Komunalacem te zamolio vijećnike da mu više ne postavljaju pitanja vezana uz Komunalac.

Vijećnica Rossini Gajšak (HSLS) najavila je pokretanje inicijative za imenovanje jedne samoborske ulice imenom Vlade Gotovca. Gradonačelnik Beljak prijedlog je podržao, uz sugestiju da se osnuje komisija koja bi odredila najprikladniju ulicu za imenovanje, kako Gotovčevim, tako i imenima nekih zaslužnih Samoboraca. Vijećnica Rossini Gajšak (HSLS) zatražila je i izvješće o upisima u dječje vrtiće, na što je pročelnik Fabek odgovorio kako je trenutno na listama čekanja 264 djece, a realno 89, jer ostali nemaju potrebne uvjete.

Vijećnica Martina Tkalec (HNS) apelirala je da se sa samoborskim autobusnim prijevoznicima dogovori uvođenje klimatiziranih autobusa na linijama prema Zagrebu, vijećnik Zlatko Korenčić (HNS) upozorio je na slab pritisak u cijevima u dijelu Rakovog Potoka te na potrebu asfaltiranja puta do lovačke kuće u Galgovu, gdje su već odrađeni pripremni radovi. Vijećnik Boris Makarun (HDZ) zatražio je rješavanje prometne situacije u centru Galgova, a vijećnika Tomislava Pađana (SDP) zanimalo je što je Grad napravio po pitanju skloništa za napuštene životinje. Vijećnik Pađan će dobiti pisani odgovor, a vijećniku Makarunu je pročelnik Župančić odgovorio kako se za Galgovo mora napraviti novi projekt kružnog toka, jer je prethodni odbijen od ŽUC-a zato što je u njemu bila predviđena autobusna stanica unutar kružnog toka.

 
15.07.2011.

Svečano otvorenje novog samoborskog kolodvora

Svi složni - dan za pamćenje

Svečano otvorenje novog samoborskog kolodvora

Ulazak Samoborčekove Setre (registracije ZG*4590-DO) i dolazak na novi peron značio je početak svečanosti otvorenja novog samoborskog autobusnog kolodvora. Petstotinjak okupljenih pljeskom je 14. srpnja popratilo izlazak iz autobusa članova Tamburaškog društva Ferde Livadića i njihov dolazak na pozornicu. Pljesak se potom nastavio i za ugledne goste koji su došli na svečanost, a među njima su bili potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Željko Žarko, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, vijećnici samoborskog Gradskog vijeća, gradski pročelnici, predstavnici političkih stranaka i udruga s područja našega grada, a njihov domaćin bio je, naravno, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

I prije svečanosti okupljeni su iskazavali riječi pohvale i oduševljenja izgledom kolodvora, a isti taj ton nastavio se i s pozornice u prigodnim govorima. Na početku je direktor trgovačkog društva Komunalac Boris Kušt rekao da otvorenje kolodvora predstavlja velik dan za Grad Samobor, kao i za Komunalac kao investitora izgradnje objekta, kojim će i upravljati. Dodao je da to za Komunalac predstavlja veliku čast i da će njegovi djelatnici opravdati to povjerenje održavajući ga u funkciji, nada se, dugi niz godina. Direktor Kušt je istaknuo i najosnovnije tehničke podatke o kolodvoru, koji su izgradili Hidroelektra niskogradnja i njihov partner Hvar, a vrijednost radova je 40 milijuna kuna (bez PDV-a). Kolodvor na dvije etaže ima ukupnu površinu od 6985 m2, od toga 5500 m2 u podrumu je rezervirano za podzemnu garažu sa 154 mjesta i dio za atomsko sklonište. U prizemlju su u zatvorenom dijelu čekaonice, prostori za komercijalne sadržaje, prostori za dispečere i sanitarne prostorije, a novi kolodvor ukupno ima 20 perona, rekao je Kušt.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak u svom je govoru pozdravio sve bivše gradonačelnike koji su u svojim mandatima pridonijeli da se dođe do ovog konačnog čina, podsjetivši da se još početkom devedesetih prošlog stoljeća počelo razmišljati o preseljenju kolodvora, a da je 1998. godine Ivan Bedeničić udario temelje idejnog projekta, koji su potom dio po dio realizirale gradske uprave na čelu s Pavlom Gromom, Žarkom Adamekom i Antunom Dubravkom Filipcem. U mandatu aktualnog gradonačelnika postavljen je kamen temeljac, a sada je i otvoren kolodvor.

Beljak je podsjetio da je Samobor odavno uključen u javni prijevoz, još od organiziranog dolaska poštanskih kočija u Austro-Ugarskoj, jedan od prvih uskotračnih željezničkih pravaca od 1901. išao je upravo prema Samoboru, a 1927. godine bilježi se i dolazak autobusa iz Zagreba te je od tada Samobor povezan autobusima sa Zagrebom. Gradonačelnik je istaknuo kako je siguran da će ulaskom u EU i Hrvatske željeznice iznaći sredstva za igradnju pruge do Samobora te da će kolodvor dobiti i tu svoju drugu zamišljenu funkciju, onu željezničkog kolodvora.

Gradonačelnik Beljak istaknuo je kako je uvjeren da će se Samoborci dugi niz godina ponositi s kolodvorom, budući da on, uz povratak vojarne, označava i početak novog doba za Samobor, jer to su dva projekta budućnosti ovoga grada, koji će omogućiti da na pravi način valorizira vrijednost stare gradske jezgre. Na kraju je zahvalio svima koji su pridonijeli izgradnji kolodvora.

Na svečanosti su potom čestitke uputili župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, rekavši da je samoborski kolodvor jedan od najljepših u Hrvatskoj, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je rekao da će Zagrepčani sada udobnije putovati do Samobora, grada preko kojeg i Zagreb jedino može u Europu.

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić rekao je da Samoborke i Samoborci mogu biti ponosni na svoj novi kolodvor te je čestitao gradonačelniku Beljaku što si nije pripisao sve zasluge, nego ih je podijelio sa svojim prethodnicima. Potpredsjednik Vlade rekao je i kako Samobor može biti primjer mnogima, osobito što se u njemu ostvaruju zacrtane ideje pa je izrazio i uvjerenje da će bivša vojarna vrlo skoro biti u funkciji svih građana, dodavši da će i dalje uvijek rado pomagati u realizaciji projekata.

Potpredsjednik Vlade je i svečano otvorio novi kolodvor simboličnim presjecanjem vrpce, a zgradu je blagoslovio samoborski župnik Vlado Bogdan. U glazbenom dijelu programa nastupilo je Tamburaško društvo Ferdo Livadić pod vodstvom dirigentice Petre Vojvodić, a solisti su bili dobro znana imena - Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić.

Mato Šipuš

Još slijede detalji

Dan nakon svečanog otvorenja, s novog kolodvora u jutarnjim satima 15. srpnja krenuli su i prvi autobusi s numeriranih perona na kojima su postavljene ploče s linijama i vozni redovi. Na kolodvoru će biti još sitnih radova na uređenju. Kako nam je rekao direktor Komunalca Boris Kušt, u sljedećih nekoliko dana bit će postavljene klupe na vanjskim peronima, koje nisu mogle biti postavljene zbog svečanog otvorenja. Proveden je javni natječaj za zakup poslovnih prostora, koji bi trebali početi raditi do kraja kolovoza.

Sugrađani će se sljedećih dana morati priviknuti i na promjene u autobusnom prijevozu prema centru Samobora, a važna je napomena i da se do kraja rujna neće naplaćivati parkiranje u podzemnoj garaži. Na novom kolodvoru, na zapadnoj strani, nalazi se i sedam taxi stajališta.

 

Gradsko vijeće Samobora prihvatilo paket natječaja za dom za starije, vrtić i ambulantu u bivšoj vojarni

Svečano otvorenje novog samoborskog kolodvora

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002