21.09.2011.

Gradonačelnikova konferencija za medije održana na neuobičajenom mjestu

Uljepšan dječji odjel Gradske knjižnice

Gradonačelnikova konferencija za medije održana na neuobičajenom mjestu

Redovna konferencija za medije samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka održana je 21. rujna na neuobičajenom mjestu za te prigode. Naime, gradonačelnik je pohodio dječji odjel Gradske knjižnice, a tu ga je ravnateljica te ustanove Mirjana Dimnjaković upoznala s donacijom udruge RTL pomaže djeci, uz pomoć koje je obnovljen dio inventara dječjeg odjela. Ravnateljica Dimnjaković pojasnila je da su se prijavili na natječaj ove udruge s projektom Moj drugi dnevni boravak i ušli u krug odabranih te su dobili stol i 10 stolica, sedam vreća - fotelja i desetak jastuka za klupe, kao i novi televizor i liniju. Ukupna vrijednost namještaja i tehničke opreme je 13.600 kuna, navela je ravnateljica Dimnjaković.

Osnovni cilj projekta Moj drugi dnevni boravak bio je da se osnovnoškolcima, ali i srednjoškolcima koji dolaze u dječji odjel, omogući ugodniji boravak u njemu, budući da je uočeno kako ima podosta učenika putnika koji čekaju autobus i onih koji čekaju termine svojih izvanškolskih aktivnosti pa vrijeme dok čekaju provode na dječjem odjelu, što je bolja opcija nego da borave vani ili po kafićima. Ukupno dječji odjel ima oko 2500 korisnika, a ovaj prostor se koristi i za igraonice, tribine i gostovanja. Ravnateljica Dimnjaković rekla je da je u okviru mogućnosti prostor zadnji put renoviran 2005. godine, a tehnički uređaji koje su posjedovali, kao što je bio televizor, bili su stari dvadesetak godina te je upravo i stigla oprema koja su tražili. Izuzetak je bilo računalo, ali tu je uskočio Grad Samobor koji ga je osigurao za potrebe dječjeg odjela naše knjižnice.

Gradonačelnik Krešo Beljak pozdravio je provedbu projekta i čestitao ravnateljici što su sve to postigli vlastitim snagama. Rekao je i kako je svjestan da Samobor zaslužuje novu knjižnicu, ali zaslužuje i još nekoliko projekata koji su na čekanju, a današnja situacija onemogućuje njihovu realizaciju, osobito što je država centralizirala proračunska sredstva te su premala izdvajanja za lokalnu samopupravu, svega oko 8%, istaknuo je gradonačelnik, dodavši da bi povećanjem toga postotka za 50% ili više značajno lakše bilo realizirati i projekt knjižnice. Ovako se mora paziti na svaku kunu i u komunalnoj i u društvenoj sferi. Gradonačelnik Beljak i ravnateljica Dimnjaković složili su se da bi se budući novi prostor trebao nalaziti u širem centru grada. Gradonačelnik je pojasnio i da u prostoru SAME, koji je bio predviđen za to, nisu posve riješeni imovinsko-pravni odnosi, što predstavlja naslijeđeni problem, uz velike financijske obveze za rekonstrukciju tog prostora.

No, uzimajući u obzir postojeći fond i činjenicu da on iz godine u godinu raste za oko 4000 svezaka godišnje (unatoč tome što godišnje oko 2 do 3 posto građe ide u otpis), uz sve prisutniju multimediju, novi prostor se u skoro vrijeme nameće kao prioritet, jer želja je da knjižnica, rekla je ravnateljica Dimnjaković, bude još otvorenija prema korisnicima i javnosti te postane središte kulturnih i društvenih događanja.

M.Š.

Glasna manjina upravlja prometom?

U nastavku konferencije za medije gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da se još neće realizirati prijedlog nove prometne regulacije kojom bi Obrtnička i Livadićeva postale jednosmjerne, jer mu stižu pirmjedbe iz oporbe i dijela građana protiv takvog rješenja. No, rekao je, ako zainteresirani građani tog dijela grada naprave peticiju, kao i naselja koja su vezana uz te ulice (kao što su Rude, Smerovišće, Slani Dol, Lipovec, Vrhovčak, itd.), onda će dobiti dodatni argument da se projekt ipak provede. Naglasio je da ne želi nametati rješenja, već da to bude uz suglasnost većine. Dodao je da se razmišljalo i o javnoj tribini na tu temu, ali radi se o velikom broju građana pa bi se tribine mogle realizirati u suradnji sa zainteresiranim mjesnim odborima.

 

Gradonačelnikova konferencija za medije održana na neuobičajenom mjestu

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002