31.03.2011.

Ostavka Gorana Merčepa zatekla je samoborsku javnost, a komentirao ju je na redovnoj pressici i samoborski gradonačelnik

Različite vizije razlog ostavke

Ostavka Gorana Merčepa zatekla je samoborsku javnost, a komentirao ju je na redovnoj pressici i samoborski gradonačelnik

Vijest koja je zatekla samoborsku javnost, osobitu onu koja prati kulturna zbivanja, ostavka je Gorana Merčepa na mjesto umjetničkog ravnatelja Samoborske glazbene jeseni. O razlozima tog čina Merčep kaže da se radi o različitim vizijama budućnosti festivala.

- Ne želim da se zbog moje ostavke u ovom trenutku podižu tenzije i potenciraju bilo kakvi sukobi. Jednostavno, smjer kojim su u Pučkom otvorenom učilištu željeli ići sa Samoborskom glazbenom jeseni ne slaže se s mojom vizijom budućnosti tog festivala pa smatram da kao sveučilišni profesor i umjetnik, koji mora držati do svog moralnog digniteta, ne mogu sudjelovati dalje u nečemu što više nije moja ideja i iza čega ne mogu stajati. Mogu reći da sam zahvalan Pučkom otvorenom učilištu što su me kao kompetentnu osobu angažirali da u proteklih više od 10 godina sudjelujem u kreaciji i realizaciji Samoborske glazbene jeseni. Sve sam ove godine u tome uživao, a bez velike pomoći ljudi iz POU tog festivala u ovom obliku ne bi ni bilo. U budućnosti, ako ćemo ponovno naći zajednički jezik, ponovno ću s njima surađivati – izjavio nam je Goran Merčep.

S druge strane, komentirajući ostavku, izvršna direktorica Samoborske glazbene jeseni Renata Glojnarić kaže da je njome zatečena.

- Moram reći da sam zatečena ostavkom Gorana Merčepa na mjesto umjetničkog ravnatelja Samoborske glazbene jeseni, jer je njegov predloženi program za ovogodišnji festival prihvaćen u cijelosti prije otprilike mjesec dana, a on ostavku niti jednom riječju nije najavio. Bio je sjajan umjetnički ravnatelj, s kojim smo u POU Samobor odlično surađivali proteklih godina i odradili puno dobrih festivala. Njegova je ostavka neopoziva pa nam ne preostaje ništa druga nego prihvatiti je, iako je ne razumijemo – rekla nam je Renata Glojnarić.

M.Š.

Merčepu se ne treba miješati u posao

Na svojoj redovnoj pressici samoborski gradonačelnik Krešo Beljak osvrnuo se i na ostavku Gorana Merčepa na mjesto umjetničkog ravnatelja Samoborske glazbene jeseni.

- Žao mi je što je gospodin Merčep dao ostavku, jer ima moju potpunu podršku. Mi smo razgovarali u nekoliko navrata i potez na koji se odlučio je zbog toga što je imao određenih problema u funkcioniranju unutar Pučkog otvorenog učilišta, unutar samog organizacijskog odbora Samoborske glazbene jeseni. Znate kakav je odnos mene kao gradonačelnika s određenim ljudima u POU, tako da je moj utjecaj minoran. No, koristim priliku da iskažem svu moguću podršku radu i odlukama gospodina Merčepa, u nadi da će jednom svanuti vremena kad se politika neće miješati u umjetnost, kao što se ni mi u vladajućoj strukturi nismo željeli miješati. Željeli smo da gospodin Merčep, kao apsolutno nestranačka i stručna osoba, kao poznavatelj svih relevantnih glazbenih imena u Hrvatskoj, bude taj kojemu se nitko neće petljati u posao. Očito ima drugih u Samoboru koji ne razmišljaju na taj način i koji su doslovce istjerali gospodina Merčepa s njegove pozicije. Ovim putem mu još jednom izražavam potpunu podršku, u nadi da to nije definitivna odluka i da će se kroz godinu, dvije, ili kad se za to steknu uvjeti, gospodin Merčep vratiti – rekao je gradonačelnik Beljak.

K.S.

 

Ostavka Gorana Merčepa zatekla je samoborsku javnost, a komentirao ju je na redovnoj pressici i samoborski gradonačelnik

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002