19.12.2008.

Fotograf Romeo Ibrišević u eko-akciji čišćenja Samoborskog gorja

Uklonjene auto olupine na putu prema Velikom dolu

Fotograf Romeo Ibrišević u eko-akciji čišćenja Samoborskog gorja

Tijekom drugog prosinačkog vikenda su se poznati hrvatski fotograf Romeo Ibrišević i njegovi dobrovoljci "odreda za čistoću" uhvatili uklanjanja automobilskih olupina odbačenih i prije više desetljeća u Samoborskom gorju iznad mjesta Rude, uz potok koji teče uz planinarski put prema poznatim planinarskim odredištima Velikom dolu i Oštrcu. Iz bistrog potoka Samoborskog gorja, koji se može podičiti da u njemu još i pastrva ima, a iza mjesta Rude ulijeva se u samoborsku rječicu Gradnu, Romeov je "odred za čistoću" izvukao desetak auto olupina, limenih ostataka negdašnjih perilica za rublje, štednjaka i hrpu odbačenih lonaca. Ovaj put u eko-akciji sudjelovali su domaći ljudi, mještani Ruda Franjo i Milivoj Hreščić te Zoran Papić, čovjek iz Hrvatskih šuma, koji je osim svojih ruku u čišćenje inače prekrasne prirode Samoborskog gorja, ponudio i specijalni traktor kojim je jedino moguće i bilo odbačene olupine izvući iz potoka i poslati na nepovratni put prema reciklaži.

Nekoliko tisuća planinara svaki vikend prođe putevima uz isti potok prema poznatim planinarskim odredištima Veliki dol i Oštrcu, koji će iduće godine slaviti 135 godina od prvog organiziranog izleta na prekrasne vrhove Samoborskog gorja. Bude li snijega, na Velikom dolu planira se organizacija Prvenstva Hrvatske u sanjkanju i to padinama i stazama uz čiji rub teče potok, od danas zahvaljujući Romeovom "odredu za čistoću" očišćen od davno odbačenih olupina i limenih otpadaka.

U akciji "Očistimo Hrvatsku od auto olupina", kojoj je idejni tvorac i pokretačka snaga Romeo Ibrišević, a provode je po nacionalnim parkovima i parkovima prirode diljem Hrvatske već četvrtu godinu zaredom magazin Auto Blic, poduzeće C.I.O.S. i Renault Nissan Hrvatska, uklonjeno je iz jezera, rijeka, potoka i spilja više od 11 tisuća automobilskih olupina. Od toga je iz samo jedne rupe na Velebitu izvučeno oko tri tisuće auto guma, olupina i štednjaka.

E.K.

FOTO: Romeo Ibrišević

 

Fotograf Romeo Ibrišević u eko-akciji čišćenja Samoborskog gorja

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002