17.11.2008.

U Podgrađu obilježena 65. godišnjica osnivanja Samoborske čete

Uvijek uz svoj narod

U Podgrađu obilježena 65. godišnjica osnivanja Samoborske čete

U mjestu Podgrađe, na kućnom broju 40, prije 65 godina formirana je Samoborska četa. Obilježavajući taj događaj Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Samobora i Općine Sveta Nedelja (UABA) organizirala je prigodnu svečanost vezanu uz taj trenutak koji, kako su istaknuli govornici na skupu, možda nije imao presudnu vojnu težinu, ali predstavlja bitnu točku u povijesti samoborskoga kraja. Naime, partizanski pokret bio je aktivan i prije 4. listopada 1943. godine, kad je i službeno formirana Samoborska četa, tako da je taj trenutak u stvari logična posljedica, nastavak na raspoloženje stanovništva ovoga kraja.

- Važnost te čete jest da je ona tijekom čitavog rata bila uz svoj narod, uvijek uz njega i zato ju je narod volio. A i ona je voljela narod – istaknuo je predsjednik Saveza boraca i antifašista Zagrebačke županije Vlado Jurak, govoreći o ratnom putu Samoborske čete pred 40-ak okupljenih članova UABA, njihovih gostiju iz antifašističkih udruga čitave Hrvatske i Slovenije, nekolicine mještana Podgrađa te predstavnika SDP-a, SRP-a i Hrvatske ljevice.

U ime organizatora obilježbe 65. godišnjice osnivanja Samoborske čete okupljene su pozdravili Anka Horvat i Josip Cetina, a kao predstavnica Grada Samobora svečanosti je nazočila i samoborska dogradonačelnica Marica Jelenić.

- Naš narod je uvijek težio slobodi, kako 1941. godine tako i 1991. Sada tu slobodu konačno imamo i nadamo se da će povijest uistinu biti učiteljica života te da neće biti potrebe za obilježavanjima nekih novih obljetnica, nego da ćemo uživati u plodovima ostvarene slobode, uz zahvalnost svim žrtvama koje su zbog nje pale – rekla je dogradonačelnica.

Prije same svečanosti u Podgrađu, gdje je uz spomen ploču položen vijenac, cvijeće i svijeće položeni su i u Parku domovinske zahvalnosti te kod spomenika borcu na Trgu Matice hrvatske.

Kruno Solenički

Ratni put Samoborske čete

Početkom rujna 1943. godine kotarski komitet KPH za kotar Samobor ocijenio je povoljnom situaciju za daljnji razvoj NOP-a na svom području te donosi odluku da se s okupiranog terena povuku sve udarne grupe koje su djelovale u ilegali na poluoslobođeno područje, uglavnom Galgovo i Podgrađe, i da se od tih grupa formira Samoborska četa. Udarne grupe stigle su s područja Svete Nedelje, Horvata i Galgova i ta skupina odmah je počela s operativnim akcijama na području Kalinovice i Rakitja, pa čak i na području Remetinca. Nakon toga počelo se s pripremama za službeno i formalno formiranje čete, koje je obavljeno 4. listopada 1943. godine u Podgrađu.

U trenutku formiranja četa je imala 40 boraca, ali je ubrzo narasla na njih 100. Za komandanta je imenovan Svetozar Trkulja, za njegovog zamjenika Ivan Jordan, za komesara Josip Horvatinec, a za zamjenika komesara Ljubo Savić. Vodni oficir bio je Ivan Težak. U studenom je četa raspoređena po svim bataljonima Žumberačkog odreda, ostavljena je jedna jezgra za daljnju mobilizaciju pridošlih dobrovoljaca, a za novog komandanta je postavljen Nikola Brodar. Po povratku s ratišta na Pokuplju, Samoborska četa, u sastavu II. bataljona ZPO izvršila je napad na njemački garnizon stacioniran u Pavučnjaku, gdje su poginuli komandant Nikola Brodar, kao i komandant Okićke čete Pajo Hlebetina.

Te su dvije čete nastavile svoje djelovanje kontrolirajući teren Okića do Svete Jane i Samoborsko gorje, a ulijetalo se i na područje gdje su bili razmješteni neprijateljski garnizoni sve do Savskog mosta.

 

U Podgrađu obilježena 65. godišnjica osnivanja Samoborske čete

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002