24.05.2008.

Gradonačelnik je ponovno u zgradi Poglavarstva ugostio novinare

Nesloga zaustavljala projekte

Gradonačelnik je ponovno u zgradi Poglavarstva ugostio novinare

Nakon kraće stanke samoborski je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec ponovno pozvao novinare na susret i razgovor o projektima i drugim zanimljivim temama. Ovaj put to je druženje potrajalo puna dva sata, jer informacija je bilo podosta, a na kraju se izgubila i ona formalnost strogih i službenih pressica. Evo svojevrsnog pregleda tema.

Šmidhen

Gradonačelnik je rekao kako projekt ide svojim tijekom, rješava se papirologija koja je stigla do faze očitovanja na glavni projekt. Gradu je primarno da počne gradnja prve od ukupno tri faze (vodeni park, zabavni park, hoteli) i očekuje da uskoro investitor, tvrtka Fantazija, predstavi projekt i planove javnosti. Uskoro bi trebala stići i dozvola za rušenje starog hotela. Prvog lipnja počinje i jednomjesečna javna rasprava o detaljnom planu uređenja tog prostora, a javno izlaganje zakazano je 9. lipnja u 17 sati, kada će svi zainteresirani moći čuti što se planira raditi i graditi na Šmidhenu.

Kulturno – komercijalni centar

Tema koja je i te kako zaintrigirala samoborsku javnost i zbog koje je održana javna tribina, našla je svoje mjesto i na ovom druženju. Gradonačelnik je istaknuo da dio naziva "komercijalni centar" treba staviti u zagrade, jer ideja je da se napravi niz manjih trgovina i galerija na mjestu sadašnjeg parkirališta, uz predviđeni hotel i podzemnu garažu, a ne shopping centar u klasičnom smislu. Prvo se krenulo od studije izvodljivosti kako bi se vidjelo postoji li zainteresiranost investitora, jer s postojećim proračunom i potrebama Grad ne može sam financirati taj projekt. Zbog toga se prišlo metodi povezivanja javnog interesa i privatnog partnerstva, istaknuo je gradonačelnik Filipec. Nakon raspisivanja studije pokazalo se da interesa ima, jer je dokumentaciju preuzelo šest uglednih tvrtki. Tek će se raspisati arhitektonsko – urbanistički natječaj koji će riješiti taj prostor, a uvjet za izradu je i zaštitarska podloga. Grad će izraditi dokumentaciju, ali će provedba pričekati izbore. Mi moramo definirati taj dio centra grada i zato taj projekt ne može biti realiziran negdje drugdje, ustvrdio je gradonačelnik.

Vojarna Taborec

Kao uvod u ovu temu voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić podsjetila je da je Grad Samobor krenuo u rješavanje njenog statusa kada je Gradsko poglavarstvo krajem 2006. uputilo dopis Vladi Republike Hrvatske tražeći prepuštanje prostora vojarne bez naknade i da je Grad učinio mnogo po tom pitanju. Gradonačelnik je dodao da se cijelo vrijeme prikupljala potrebna dokumentacija na traženje Državnog ureda za upravljanje imovinom. Zadnja je napravljena procjena sudskog vještaka, koja je također predana Državnom uredu i sada će se sve u najkraćem roku predati komisiji Vlade, a Vlada će na kraju donijeti odluku o dodjeli vojarne Gradu Samoboru, nadaju se u Gradu. Prema procjenama, paviljoni će biti rekonstruirani, a ostali objekti kao što su barake i skladišta bi se srušili i na tom mjestu podigli novi. Na potezu je, dakle, Vlada. Kontakti sa Zagrebačkom nadbiskupijom i dalje se odvijaju i tu je dogovor postignut o uređenju sveučilišnog kampusa za katedre prirodnih znanosti.

Obilaznica

Obilaznica je pri završetku, jer će krajem srpnja biti završen most na Ludviču na početku trase, a bit će završen i dio na Otruševcu na kraju trase. Sa Zagrebačkom županijom dogovoren je slijed događanja i radnji, rekao je gradonačelnik i dodao kako će sljedeće godine krenuti i posljednja faza u Velikoj Jazbini da bi se riješilo usko grlo na postojećoj županijskoj cesti. To znači da će se ići u otkup zemljišta, a zatim s gradnjom manjeg tunela, kako bi se osigurao koridor prema ulici Bistrec u Lugu, tj. produžetku Ulice bana Josipa Jelačića.

"Betonka"

Prema gradonačelnikovim riječima, na području Samobora radovi bi trebali biti gotovi do polovice srpnja, ali kompletna dionica početkom rujna. To je projekt Hrvatskih cesta prema kojem će se proširiti kolnik sa zaustavnim tracima. Biciklistička staza će ići sljedeće godine, jer se nije uspjelo otkupiti zemljište po ponuđenim cijenama pa će se pribjeći sudskoj procjeni i izvlaštenjima.

Autobusno – željeznički kolodvor

I izradi je glavni projekt, koji treba biti gotov do 1. srpnja, građevinska dozvola do 1. rujna, a natječaj do kraja rujna, kada se planira i početak gradnje. Nešto više od godinu dana planirani je rok izgradnje zgrade kolodvora. Cijena je oko 55 milijuna kuna.

SAMA

Kupljen je i prvi kat te je povećana kvadratura pa će se tamo urediti knjižnica za djecu i odrasle, uredit će se centar za mlade i premjestiti upravni dio Pučkog otvorenog učilišta. Projekt rekonstrukcije zgrade radi IGH, početak radova planiran je u proljeće 2009., a završetak sredinom 2010. godine. Zgrada se mora urediti zbog novih zakona i standarda, jer sa sadašnjim karakteristikama ne zadovoljava postojeće propise, što će koštati dosta novaca - oko 22 milijuna kuna, istaknuo je Filipec. Nakon preseljenja Pučkog otvorenog učilišta postojeća zgrada u potpunosti će pripasti Glazbenoj školi.

Tržnica

U tijeku je izrada glavnog projekta, potom slijedi građevinska dozvola. Plan je tržnicu graditi u dvije faze. Prvo na mjestu gdje su sada štandovi (koji sele na sajmište), a nakon toga rušit će se postojeći objekt i graditi novi, jer na sadašnjem postoji zabrana trženja. Pri završetku je i uređenje sajmišta. Ruše se potleušice koje nisu zadovoljavale niti minimum higijenskih standarda. Imamo sreće da se tamo nitko nije potrovao, zaključio je gradonačelnik. Uređuju se i zelene površine, jer Samobor želi biti među najuređenijim i najljepšim gradovima kontinentalnog dijela Hrvatske. Stoga su postavljeni cvjetnjaci i na kandelabre u središtu grada.

Video nadzor

Trenutno je u izradi i projekt pod nazivom Samobor siguran grad, koji se radi u fazama. Prve kamere su postavljene kod Muzeja i dosad su se pokazale vrlo korisnima, jer se smanjio broj šteta. U međuvremenu je suvremeni video nadzor postavljen i kod nove sportske dvorane, a uskoro će se postaviti i na školi, vrtiću i zgradi Poduzetničkog centra u Bregani koji su često na meti vandala. Gradonačelnik upozorava da se radi o infracrvenim kamerama koje snimaju i noću, tako da će javne površine šireg centra Samobora i Bregana biti pokriveni kamerama 24 sata. Planira se i fizička zaštita, što zapravo znači angažiranje zaštitarske tvrtke za čuvanje gradske imovine. Oni koji uništavaju gradsku imovinu moraju shvatiti da zapravo uništavaju sredstva koja izdvajaju njihovi roditelji, konstatirao je gradonačelnik Filipec. Kamere će se postavljati u etapama, a ukupna investicija planirana u nekoliko godina bit će vrijedna oko dva i pol milijuna kuna.

Ostalo

U nastavku ovog druženja ponovno je ukazano na problem šljunčarenja u nizinskom dijelu, gdje se formalno iskopi nalaze u katastarskoj općini Brdovec, ali eksploatatori šljunka uništavaju samoborske ceste. Ta djelatnost je u nadležnosti državnih inspekcijskih službi, a grad se štiti od eksploatacije mineralnih sirovina i još većeg problema - nekontroliranog zatrpavanja jama smećem - ograničenjima u prometu na lokalnim prometnicama. Gradonačelnik je najavio kako se razmišlja i o fizičkim preprekama u vidu iskopa dubokih kanala.

Najavljena je i rekonstrukcija kanalizacijske mreže, tj. odvajanje oborinske odvodnje od fekalne kanalizacije, jer će se na budući pročistač dovoditi samo fekalna kanalizacija, što će u konačnici smanjiti njegovu cijenu.

Uređuje se nastavak šetnice uz Gradnu, od Kompareove do Ulice grada Wirgesa, a uređuje se i šetnica za pse u Ulici Branka Vuka, kod skretanja za naselje Gradna. Gradonačelnik je rekao da bi Grad rado preuzeo pod svoje zdravstvo, ceste i vodoopskrbu, ali to ne može dok se na razini države ne riješi pitanje financiranja, tj. dok Hrvatska ne prestane biti najcentraliziranija država na svijetu.

A tome što neki od projekata spomenutih na ovom druženju već odavno nisu gotovi (a mogli su i prije 50-tak godina), gradonačelnik je uzrok našao u čestoj neslozi i mijenjanju garnitura na vlasti, navodeći primjere drugih sredina koje su riješile brojne svoje probleme, dok se Samobor tek s njima hvata u koštac.

Mato Šipuš

Nesporazum oko Vugrinščaka

Za preuzimanje Vugrinščaka je koncesionaru, tvrtki Nakus, ponuđeno 2,5 milijuna kuna i Grad ostaje pri toj cijeni. No, zapelo je oko toga tko će platiti PDV. U Gradu računaju da se radi o brutto iznosu (s PDV-om), na što u Nakusu ne pristaju i traže da Grad na tu sumu plati porez.

 

Gradonačelnik je ponovno u zgradi Poglavarstva ugostio novinare

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002