03.10.2008.

Sastanak predstavnika Grada Samobora, Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste o slučaju "Betonka"

Najspornije je križanje s Cesarićevom i Gundulićevom

Sastanak predstavnika Grada Samobora, Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste o slučaju

Kako i do kada otkloniti nedostatke koji su uočeni u Ulici grada Wirgesa, ili jednostavno rečeno "Betonki" prema Svetoj Nedelji, bila je tema sastanka kojeg je sazvao samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. Budući da je o toj temi bilo riječi na sjednici Poglavarstva (a upite su postavili i gradski vijećnici), gradonačelnik je pozvao u Samobor predstavnike Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije. Naime, Hrvatske ceste su bile investitor radova, ali je odlukom Vlade i nadležnog ministarstva cesta prekategorizirana i od 14. svibnja stavljena u nadležnost Županijske uprave za ceste. Stoga su na sastanak stigli voditelj ispostave Zagreba Hrvatskih cesta Drago Andrić sa suradnicima i ravnatelj ŽUC-a Zdenko Majzec. Na sastanku je bio i načelnik Policijske postaje Samobor Dubravko Teur sa suradnicima.

Gradonačelnik je sa suradnicima upoznao goste sa zaključkom Poglavarstva o utvrđenim nedostacima prilikom obilaska prometnice, a jedna od najznačajnijih je svakako ona koja se odnosi na projektiranje raskrižja Ulice grada Wirgesa s Cesarićevom i Gundulićevom, koje je izvedeno protivno pravilima struke, uz primjedbe o nedovršetku nogostupa, uređenju pokosa i rampi, nepotrebnom postavljanju prometnih znakova.

I načelnik samoborske policije Dubravko Teur iznio je nelogičnosti koje su popisali pri obilasku prometnice. Za policiju je problematično nepostojanje zaustavne trake za lijevo skretanje prema Svetonedeljskoj kod ipsilona, dok zaustavna traka u Svetonedeljskoj ne omogućuje dobru preglednost. Primjedba je i da autobus na stanici na spornom raskrižju ostaje zadnjim dijelom na cesti te su ukazali na nepotrebno postavljanje znakova "stop" na svim ulaznim rampama s polja, ali i na nedovoljnu osvijetljenost rotora u Svetoj Nedelji.

Drago Andrić iz ispostave Zagreb Hrvatskih cesta konstatirao je da je ta cesta još u izgradnji te da se treba napraviti nekoliko kozmetičkih promjena, jer radi se suvremenoj prometnici napravljenoj prema svim standardima za koju je projekt radio IGH, a prošao je višestruki nadzor, jer su korištena europska kreditna sredstva. Objekti su rađeni prema zatečenom stanju i prema riješenim imovinsko – pravnim odnosima. Rekao je i da će u narednom razdoblju izvođač radova postaviti 150 metara bankina od mosta preko potoka Rakovice prema Samoboru i urediti nogostup.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zdenko Majzec rekao je da se zamjerke zapravo odnose na sam projekt, jer neke stvari nisu napravljene sukladno pravilnicima te da se u ovom trenutku sve primjedbe šalju ŽUC-u koji je cestu dobio u nadležnost. I za njih prometnica još nije dovršena, a ukazao je i na problem što nije riješen na razini države protokol o preuzimanju prometnica. Stoga će ŽUC tražiti svu projektnu i tehničku dokumentaciju, jer službeno i nije obavljen tehnički pregled budući da su se radovi vodili kao pojačano održavanje.

Gradonačelnik Filipec i pročelnik Kovačić ukazali su da se prijedlozi Grada Samobora pri projektiranju nisu prihvatili.

U nastavku je bilo riječi i o staroj Karlovačkoj cesti na kojoj je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten tražio postavljanje semafora u Rakovom Potoku i Pavučnjaku, kako bi se osigurao sigurniji pristup djece školi. Također, bilo je riječi o cesti od Bregane prema Grdanjcima, koja je također potpala pod nadležnost Županijske uprave za ceste, a na kojoj Grad inzistira na proširenju kolnika u Breganskom Selu te na uređenju nogostupa.

Mato Šipuš

 

Sastanak predstavnika Grada Samobora, Hrvatskih cesta i Županijske uprave za ceste o slučaju "Betonka"

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002