22.07.2008.

Obnavlja se unutrašnjost župne crkve svete Anastazije

Radovi do kraja srpnja

Obnavlja se unutrašnjost župne crkve svete Anastazije

Proteklih godina na župnoj crkvi svete Anastazije sanirana je vanjska drenaža i odvod krovnih voda, a godinu prije toga u potpunosti je restaurirana bakrena kapa na tornju. Obnova crkve ide dalje svojim tijekom, a o tome nam govori župnik samoborski, vlč. Vlado Bogdan.

- Krajem prošle godine i ove na red je došla ponutrica koja je dosta zahtjevna, obzirom da je crkva nulte kategorije zaštite i svi se radovi, razumljivo, moraju odvijati pod strogom harmonijom i vodstvom Konzervatorskog zavoda, gđe Ane Matanić i njenih suradnika. Ove smo godine išli na opciju da se priprave svi zidovi za unutrašnje bojanje. Taj bi se posao obavio u 3 etape. Prva faza je bila najprije uklanjanje mramornih ploča koje su bile postavljene od 1972. do 1975. godine oko glavnog oltara i oko čitavog prezbiterija, tj. svetišta objekta, a koje su imale negativan učinak. One su na prvi pogled malo poboljšale situaciju i sakrile vlagu, ali unutra je zapravo bilo zatvoreno disanje zida i u potpunosti je propala žbuka na čitavoj visini od dva do dva i pol metra. Sanacija tog dijela podrazumijevala je potpuno skidanje te žbuke i injektiranje zidova, tj. bušenje zidova u dva reda s određenim razmacima i ubacivanje emulzije da bi se analizirale soli, kako bi se vidjelo jesu li u pitanju nitrati, sulfati, fosfati ili nešto posve drugo. Adekvatno toj analizi uzela se i nova žbuka. Znači, čitava unutrašnjost objekta je na taj način injektirana, postavljena je nova žbuka na razini do koje je bila skinuta, a onda smo imali tešku i zahtjevnu situaciju ručnog skidanja tog nesretnog fasadeksa koji je na zidove bio nanesen 1974. godine. Nakon skidanja, na taj dio se nabacivala nova žbuka, što je već učinjeno i konačno smo sada došli u fazu bojanja crkve iznutra – objasio je župnik Vlado Bogdan. Rekao je i kako je bilo prijedloga primjene horizontalne izolalacije, ali to bi moglo izazvati negativan učinak na statiku, jer da se išlo na stavljanje izolacijskih materijala to bi moglo ukrutiti temelje i zidove pa bi se pri eventualnim potresima moglo dogoditi pucanje bolti pri stropu i slično. Što se bojanja tiče, Konzervatorski zavod je izabrao boju slonove kosti, s kojom će se ići do bolti gore na stropu. Župnik najavljuje da bi već do kraja srpnja župna crkva mogla zasjati u novom svjetlu.

Ostalo je još pitanje vanjske fasade, o čemu je župnik Bogdan rekao:

- Vanjska fasada je u principu dobra. Ona je posprejana i, na žalost, vidimo da je to negativan trend stanovite destrukcije koja se događa svugdje, ali je na ovom objektu koji je srce grada najuočljivija. Mi ćemo to prebojati i već postoji rješenje da se sanira ovaj dio koji je uništen. Inače, ja nisam za kaznene progone, ključno bi bilo apelirati na savjest ljudi. Razumijem mladu generaciju, a vjerojatno se kod sprejanja radi o toj vrsti populacije, jer često se puta uočava da su oni nekako dešperatni i ne vide osobite budućnosti i da im puno toga nedostaje u gradu. Prije svega objekti gdje bi se mogli družiti. Sve se to može razumjeti, ali se treba uzeti k znanju da, ako se bude ovako vandalistički ponašalo prema objektima u našem gradu, da će opet sredstva iz proračuna, bilo gradskog ili župskog, biti utrošena na popravak i sanaciju toga pa neće biti za objekte gdje bi se mladi kvalitetno i konstruktivno družili. Nije rješenje u uništavanju i destrukciji već u sportu i učenju – zaključio je samoborski župnik Vlado Bogdan.

Radove na uređenju crkve najvećim dijelom pokriva sama župa. Župnik Bogdan pojašnjava da sva sredstva u novom financijskom sustavu crkve, koji je bio i predmetom napisa u novinama, kao što su prilozi koji se plaćaju za sprovode i vjenčanja (krštenja se ne plaćaju, jer je to temeljni sakrament, ali se može dati dobrovoljni prilog), potom sredstva koja se namaknu prigodom blagoslova obitelji, kao i milodari koji se skupe nedjeljom ili obiteljski darovi, sve to ide u župni proračun za rješavanje obnove i ostalih potreba. Župa otplaćuje i kredit koji je podigla kod rekonstrukcije bakrene kape tornja. Koliko može obnovi pridonosi župa, a dodatna sredstva osiguravaju i Ministarstvo kulture te Poglavarstvo Grada Samobora, koje iz gradskog proračuna redovito izdvaja iz stavke za sakralne i kulturne objekte.

Mato Šipuš

 
22.07.2008.

Članovi samoborskog Vijeća i Poglavarstva, zajedno s čelnim ljudima Grada, stručnim službama te investitorima obišli najznačajnije radove

Obilazak vrijedan 20 milijuna kuna

Članovi samoborskog Vijeća i Poglavarstva, zajedno s čelnim ljudima Grada, stručnim službama te investitorima obišli najznačajnije radove

Uobičajilo se već da prigodom proslave Dana grada čelni ljudi Samobora, u pratnji stručnih službi, izvođača radova, gradskih vijećnika, članova Poglavarstva i novinara, obiđu objekte u koje se najviše ulagalo iz proračuna u proteklih godinu dana. I ove godine autobusom se išlo duž cijelog područja grada, od Bregane pa sve do Petkovog Brega. Zbrojivši sve vrijednosti radova na objektima koji su se razgledavali u obilasku dolazi se do vrijednosti od skoro 20 milijuna kuna.

Početak obilaska bio je na šetnici od Kompareove do Ulice grada Wirgesa, a prema projektu za koji je ishođena suglasnost Ministarstva kulture. Radovi, koje je izvodio Hvar, obuhvaćali su uređenje staze s postavom klupa i koševa te novom ogradom na dijelu šetnice gdje se ona spaja na Ulicu grada Wirgesa. Ugrađena je i nova javna rasvjeta, a sve skupa koštalo je oko 882.000 kuna.

Na Vugrinščaku je izgrađen novi zamjenski most kako bi se olakšao protok Gradne, da više ne dolazi do porasta vodostaja i mogućih poplava. Ujedno se na tom dijelu uređuju obale Gradne. Vrijednost radova je 560.000 kuna.

Cijela delegacija potom se provozala obilaznicom, jer je izgrađena posljednja dionica dužine 500 metara, koja zajedno s prethodno izgrađenim dionicama ceste – uklop Ludvič, Dubrava 1 i Dubrava 2 - tvori cjelinu između lokalne ceste Samobor – Vratnik i lokalne ceste Velika Jazbina – Vrhovčak – Samobor. Nositelj investicije bio je Komunalac. U sljedećem razdoblju još će se rješavati pitanje prolaska ceste kroz veliku jazbinu prema Bistracu, a izvodit će se radovi i na početku obilaznice kod potoka Ludvič. Ove godine na obilaznicu se utrošilo 3.328.557 kuna.

Jedna od najznačajnijih investicija je ona na nadogradnji OŠ Milana Langa u Bregani. U toj školi predviđena je rekonstrukcija prostora površine 509 m2 te dogradnja novog prostora površine 730 m2. U tom dijelu bila bi uređena nova kuhinja i blagovaonica, knjižnica, informatička radionica, kao i četiri nove učionice. Važno je napomenuti da je projektom obuhvaćena i prilagodba građevine osobama s invaliditetom pa je u školu ugrađen lift. Ukupna vrijednost investicije iznosi 9.430.000 kuna.

U nastavku obilaska gradski su vijećnici i članovi Poglavarstva mogli vidjeti da je 600.000 kuna utrošeno na cestu koja spaja Galgovo, Drežnik i Petkov Breg, a koja je prečica stanovnicima Petkovog Brega prema Samoboru. Nakon toga obišli su društveni dom u Kladju, u kojem je uređen i jedan odjel vrtića Izvor. Tu će ubuduće boraviti 70-ak djece. U proteklih 6 mjeseci, uz brojne vremenske i ostale teškoće, koje se kod adaptacija obično pojavljuju, svi ugovoreni radovi su izvedeni i očekuje se da vrtić počne s radom početkom 1. rujna. Za kompletno uređenje vrtića i doma utrošeno je 1,3 milijuna kuna.

Komunalni obilazak završio je u Samoboru. Prvo se razgledao nastavak Ulice hrvatskih branitelja u radnoj zoni, za što je utršeno 988.000 kuna, a na kraju i sajmište na kojem se uređuje dio za ugostiteljske sadržaje, kao i novo parkiralište, sve skupa za 2 milijuna kuna.

M.Š.

 

Obnavlja se unutrašnjost župne crkve svete Anastazije

Članovi samoborskog Vijeća i Poglavarstva, zajedno s čelnim ljudima Grada, stručnim službama te investitorima obišli najznačajnije radove

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002