24.10.2008.

Luka Bakić iz Zadruge branitelja Žumberačko gorje o Vatrenima Jože Prudeusa

I do Strasbourga ako treba

Luka Bakić iz Zadruge branitelja Žumberačko gorje o <i>Vatrenima</i> Jože Prudeusa

Sve nacionalne sportske rubrike i velik broj gospodarskih zabilježile su ovog ljeta činjenicu da je autor zaštićenog imena Vatreni, Joža Prudeus, prava na raspolaganje tim imenom prenio na Zadrugu branitelja Žumberačko gorje. Doduše, vijest je mogla biti i svrstana u crnu kroniku, obzirom na činjenicu da je najveći broj komercijalnog korištenja Vatrenih bilo nelegalan, bez odobrenja od strane vlasnika. U to vrijeme bili smo razgovarali s Lukom Bakićem iz Zadruge, koji nam je najavio kako će se konačno uvesti red u takvu situaciju, što pregovorima, što tužbama. Danas, nakon minulog Europskog prvenstva i ulaska u novi kvalifikacijski ciklus nogometne reprezentacije, odlučili smo kod Luke Bakića provjeriti kakva je trenutna situacija s Vatrenima.

- Prošlo je pola godine od prebacivanja prava Vatrenih na Zadrugu branitelja Žumberačko gorje. Je li se išta promijenilo od vremena kada je Joža Prudeus bio vlasnik? Koliko i dalje ima neovlaštenog korištenja imena Vatreni?

- Nemoguće je reći preciznu brojku, ali u postocima mogu reći da se za sada više od 80% korištenja Vatrenih događa neovlašteno. Ali, moram reći i da su mnogi korisnici iskazali interes da korištenje Vatrenih ozakone i zato smo u brojnim pregovorima. Evo, konkretno baš smo u završnim pregovorima s jednom velikom hrvatskom pivarskom kućom i nadamo se skorom dogovoru.

- Pretpostavljam da ste radili monitoring, posebno tijekom trajanja Europskog prvenstva, pa znate tko su oni koji opetovano krše pravila?

- Uvijek će biti onih koji će pokušati ići mimo zakona i za njih su rješenje sudske tužbe. Ali, moram reći da je ipak toga sve manje, a bit će i još manje kada izađemo s prvim ugovorima. Neke tužbe su, inače, već u tijeku, tako da ih ne možemo komentirati, uglavnom, radi se paralelno na tužbama i pregovorima.

- Kako je uopće organiziran posao oko Vatrenih?

- Ja sam po tom pitanju angažiran u samoj Zadruzi, uz predsjednika skupštine, Mirka Šintića. Imamo također jednu odvjetničku kuću u Zagrebu s kojom surađujemo po pravnim pitanjima. Tu ne bih išao previše u detalje, jer je takav dogovor, ali jako brzo ćemo pred javnost izaći s jednim važnim dokumentom.

- Kakva je situacija s pregovorima? Pretpostavljam da je nekim ljudima još uvijek teško objasniti koncept intelektualnog vlasništva, uglavnom će svi reći da su Vatreni samo jedna obična riječ.

- S te strane su manji problemi s većim firmama, jer kod njih na višim nivoima rade menadžeri koji su profilirani stručnjaci za ta pitanja tako da to ide s njima puno jednostavnije. No, i s manjim firmama očekujemo da će doći do promjene razmišljanja, naučit će na iskustvima velikih. Naime, vani se takve stvari ne događaju, to su nonsensi da se koristi nešto što nije vaše i što je ozakonjeno na ime nekog drugog. Jednostavnim rječnikom, to je krađa. Ali, kažem, to će se promijeniti.

- Imali smo ovo ljeto i primjer da je HDZ koristio Vatrene na svojim internet stranicama, što je bombastično u medijima bilo spomenuto kao kršenje prava?

- Drago mi je da to pitate, jer je iz tog slučaja izašlo nekoliko netočnosti, ne mojom greškom. Nije se radilo ni o kakvom sukobu Zadruge s HDZ-om, a kamoli da bi se najavljivala tužba, jer razgovori s njima nisu nikada bili zapeli i ta njihova objava na stranačkim internet stranicama nikada nije bila sporna.

- Što je s Hrvatskim nogometnim savezom? Znamo da je Joža Prudeus niz godina u sudskom sporu s njima oko korištenja imena Vatreni. Hoće li Zadruga nastaviti taj sudski proces s HNS-om ili će voditi svoj?

- Dogovor je s gospodinom Prudeusom da s time ne bismo izlazili u javnost, ali u svakom slučaju smo od dana prijenosa prava oko Vatrenih s Jože Prudeusa na Zadrugu sada mi isključivi vlasnici i možemo poduzimati sve pravne radnje koje želimo, hoćemo i koje su potrebne da bismo zaštitili svoj interes. Očekujem određene probleme u odnosima s HNS-om, jer sam u nekoliko navrata pročitao neodmjerene istupe čelnika HNS-a, no zato su tu sudske instance. Kao ilustracija situacije: prije par dana sam bio na svetoj misi u Taboru gdje je Joža Prudeus dobio zahvalnicu Svetog Oca za 60 godina misnog služništva. Takvog gospodina i osobu takvog formata i svjetonazora predsjednik HNS-a Vlatko Marković na jednom ročištu usudi se nazvati "likom", nakon nesuglasica oko nalaženja adekvatnog rješenja oko Vatrenih. Iz rečenog vam može biti jasno kako je teško komunicirati s ljudima iz HNS-a, ali mi ćemo probati i s njima razgovarati pa ćemo vidjeti kako će to ići. A ako ne bude išlo, uvijek postoji rješenje na sudskoj instanci. Ili ovdje ili u Strasbourgu.

- Kad već spominjemo Jožu Prudeusa kao osobu koja je smislila Vatrene, kakav je dogovor Zadruge s njim? Je li on jednokratno isplaćen ili dobiva proviziju?

- Gospodin Prudeus je dobio jednokratnu uplatu s osnova ugovora o prijenosu žiga s autora na braniteljsku Zadrugu. Ali, dokle god bude braniteljska zadruga imala koristi od Vatrenih, imat će i Joža Prudeus, iako to ne stoji izričito u ugovoru.

- Imate li procjene kolika bi mogla biti ta korist od Vatrenih, kolika je vrijednost tog imena?

- Nemoguće je to sada reći i jako je nezahvalno raditi takve kalkulacije. Kada se, na primjer, sjetim početaka pregovora sa spomenutom pivarskom kućom i usporedim situaciju sada, pri kraju pregovora, iznos ugovora je potpuno drugačiji nego što je bilo planirano, tako da je nemoguće raditi te procjene. Sve ovisi od pregovora do pregovora. Inače, ne postavljamo se kruto u pregovorima, jer ne valja biti trom ni u čemu, a kamoli u ekonomiji.

- Kakvi su planovi vezani uz korištenje imena? Hoće li Zadruga i sama krenuti u eksploataciju tog imena?

- Jasno da ima raznih razmišljanja i promišljanja na tu temu, ali ništa konkretno još nismo zaključili. Napravljen je logo imena Vatreni, koji će vjerojatno biti prezentiran kada ćemo izaći pred javnost s onim važnim dokumentom kojeg sam spomenuo. Ima interesantnih prijedloga, a znate da Hrvatski nogometni savez priča o gradnji nacionalnog nogometnog centra, tako da mislim da će i njima Vatreni u tom smislu ekspoatacije biti vrlo zanimljvi.

Kruno Solenički

O Zadruzi

- Čime se Braniteljska zadruga Žumberačko gorje još bavi osim Vatrenima?

- Braniteljska zadruga Žumberačko gorje osnovana je 30. travnja, ima sedam članova - osnivača, a na sljedećoj skupštini planiramo proširiti zadrugu za tri nova člana. Između ostalih djelatnosti bavimo se robinzonskim turizmom na Žumberku na adresi Javor 19a i to je prije nekoliko dana svečano otvoreno i počelo se raditi. Zadruga radi i na sakupljanju i sušenju ljekovitog bilja, proizvodnji domaćih rakija i meda, a u pregovorima smo s gradskim vlastima oko konjičkog kluba kojeg osnivamo. Razgovara se o lokaciji za potrebe tog kluba, kojemu bi primarna djelatnost bila terapijsko jahanje za bolesne osobe.

 

Luka Bakić iz Zadruge branitelja Žumberačko gorje o Vatrenima Jože Prudeusa

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002