23.04.2008.

Akcija Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje, policije i Gradskog poglavarstva

Prilagodba objekata, ali i ljudi

Akcija Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje, policije i Gradskog poglavarstva

S kojim se sve problemima susreću osobe s invaliditetom u kretanju Samoborom pokazali su zorno članovi Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje vodećim ljudima Grada Samobora, zamjenicima gradonačelnika Marici Jelenić i Tomislavu Mastenu. Čak i mjesta na kojima su napravljene intervencije, za naizgled poboljšanje pristupačnosti, u praksi su se pokazala nedostatna i nefunkcionalna. Jedan od takvih primjera je most između Milakovićeve i Mlinske, jer su te prilagodbe izvedene vrlo strmo za osobe u kolicima, koje ih ne mogu samostalno proći.

Poseban i vječni problem su nesavjesni vozači koji se u ovom gradu parkiraju gdje im odgovara. U kratkom desetominutnom obilasku od Trga kralja Tomislava, preko Perkovčeve i Trga Matice hrvatske prema parkiralištu iza kina, čak u tri slučaja su automobili priječili prolazak osoba s invaliditetom, osobito onima u kolicima, odnosno bili su parkirani na mjestima označenima isključivo za vozila osoba s invaliditetom. U toj akciji su sudjelovali i djelatnici Policijske postaje Samobor koji su zapisali nepropisno parkirane, a dijeljeni su i prigodni letci. Najvažniji je zadatak podizanje razine svijesti svih građana o potrebama osoba s invaliditetom.

No, osobe s invaliditetom nemaju samo problema u prometu i kretanju gradom, jer su i pristupi zgradama često neadekvatni ili ih uopće nema. O tome je najviše bilo riječi u razgovoru sa zamjenicom gradonačelnika Maricom Jelenić u slastičarnici U prolazu. Susret je održan izvan prostorija Poglavarstva, jer ni objekt samoborske gradske uprave nije prilagođen potrebama osoba s invaliditetom zbog starosti zgrade i njene zaštite. Zbog toga je zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i napomenula da se planira novo rješenje za zgradu gradske uprave koje bi zadovoljavalo sve potrebe i propise.

Tajnica Udruge invalida Jadranka Kufrin i članovi Udruge ukazali su da su im u gradu najveći problemi arhitektonske barijere, prilazi javnim ustanovama, trgovinama, poštama, uz već znane probleme parkiranja na mjestima rezerviranima za osobe s invaliditetom. Jadranka Kufrin je istaknula prednosti programa osobnih asistenata, kojeg u Samoboru koristi 5 korisnika unatrag godinu dana. Navela je i da ima još troje zainteresiranih članova Udruge, ali još nema adekvatnih zainteresiranih kandidata (osoba mora biti nezaposlena ili student, a naknada je 2.000 kuna za 4 sata rada dnevno).

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić istaknula je da Grad sufinancira troškove prijevoza, a da će uskoro biti u funkciji kombi prilagođen za prijevoz osoba s invaliditetom. Dobra suradnja Grada s Udrugom započela je prije dvije godine uz redovita usuglašavanja, jedni drugima podupiru projekte, a dobra suradnja ostvarena je i s nadležnim ministarstvom, rečeno je na susretu.

- Postoji još mnogo otvorenih pitanja, postoji još dosta barijera, kako fizičkih tako i našeg mentalnog sklopa, a mi činimo maksimalno što je moguće u suradnji s Udrugom - istaknula je Marica Jelenić i napomenula da će se ugradnjom i prilagodbom arhitektonskih rampi kroz godinu, dvije osigurati pristupačnost svim važnim prometnicama i nogostupima u Samoboru.

M.Š.

 

Akcija Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje, policije i Gradskog poglavarstva

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002