03.06.2008.

Spoj Samostanske i Oreškovićeve

Cesta koja to uopće nije?

Spoj Samostanske i Oreškovićeve

Tragom poziva čitatelja još jednom smo se našli u Samostanskoj ulici. Ovaj put zbog problematičnog asfalta. Ili, preciznije, njegovog nedostataka na dijelu ulice nedaleko spoja s Oreškovićevom. Naime, asfaltna ploha (koja je, uzgred budi rečeno, sve samo ne onakva "kak Bog zapoveda") kod kućnog broja 30 pretvara se na nekih par metara u makadam, a nakon toga - ponovno asfalt. Čemu taj prekid, pitao se i naš anonimni čitatelj koji već godinama promatra izostanak ikakvih pomaka po pitanju asfaltizacije dotičnog ficleka.

Provjera u gradskom komunalnom odjelu otkriva pak odgovor koji se mogao i naslutiti – problem su, između ostalog, neriješeni imovinsko pravni odnosi. Konkretno, imovinsko – pravna situacija kaže da taj dio Samostanske/Oreškovićeve ulice uopće nije cesta (ili, službeno, javno dobro put), nego je riječ o zemljištu koje se vodi kao vlasništvo franjevačkog samostana. Pa, da bi se bacila lopata asfalta potrebno je odreći se toga u korist javnog dobra, o čemu su se i vodili razgovori s vlasnikom.

Međutim, stvar je ipak još nešto kompliciranija, jer dio zemljišta je, kaže priča s terena, izgleda uzurpiran, što izaziva "zanimljive" međususjedske odnose, a dijela bi se i tamošnji stanovnici trebali odreći kako bi se krenulo i u izgradnju 50 metarskog potpornog zida koji je još odavno predviđen na toj lokaciji.

Sve u svemu, puno problema za malo asfalta koji bi se, sudeći prema dosadašnjem stanju stvari, mogli riješiti oko Svetog Nigdarjeva, obzirom da je Gradu dano na znanje kako se inzistira na sistemu "ili (riješiti) sve ili ništa". Dakle, rekli bi uobičajenim rječnikom, postupak rješavanja imovinsko-pravnih i međususjedskih odnosa je u tijeku.

K.S.

 
03.06.2008.

Nevolje stanara Mirnovečke ulice

Buldog riga dim i čađu

Nevolje stanara Mirnovečke ulice

Stanovnici Mirnovečke ulice sve se češće žale na dim koji neprestano kulja iz dimnjaka pizzerije Buldog. Pri tome tvrde da to nije samo dim, već i masna čađa, od koje je trava u oklnim vrtovima masna i suši se. Naglašavaju i da više i ne otvaraju prozore kuća, a djeca se nakon nekoliko sati provedenih na zraku doma vraćaju masne, čađave kose.

Stanovnici Mirnovečke upozoravali su na problem nadležne službe, ali je bilo kakav rezultat, kao što je uobičajeno - izostao.

I tako je stanarima Mirnovečke ulice, koji su u Samobor došli radi mira i čistog zraka baš to uskraćeno.

Do kada - ne znaju oni, a ne znamo ni mi.

Robert Škiljan

 

Spoj Samostanske i Oreškovićeve

Nevolje stanara Mirnovečke ulice

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002