20.06.2008.

Podjela nagrada uspješnim učenicima na županijskim i državnim natjecanjima potaknula pitanje statusa učenika samoborske Glazbene škole

Krivi su kriteriji

Podjela nagrada uspješnim učenicima na županijskim i državnim natjecanjima potaknula pitanje statusa učenika samoborske Glazbene škole

Nakon podjele nagrada uspješnim učenicima i njihovim mentorima na državnim i županijskim natjecanjima, stiglo je nekoliko poziva i pisama putem elektroničke pošte s upitima zašto nagrade nisu dobili i svi učenici Glazbene škole koji su osvojili prve nagrade na državnim natjecanjima. Odgovor smo potražili kod ravnateljice Glazbene škole Ferde Livadića Zdenke Merčep i pročelnika gradskog Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damira Fabeka.

Ravnateljica Zdenka Merčep ističe specifičnost njihovih natjecanja, kako regionalnih, tako i državnih, koja se održavaju po disciplinama. Ove godine su na njih išli puhači, udaraljkaši i dio gudača. Natjecao se 21 učenik na regionalnom, a oni s prvim nagradama, 12 učenika i njihovih mentora, prošlo je na državno natjecanje.

- Na tom državnom natjecanju tih naših 12 učenika postiglo je vrlo uspješne rezultate - 5 prvih i 7 drugih nagrada. Međutim, među tih pet prvih u svakoj toj disciplini radi se poseban poredak po broju osvojenih bodova. Tako smo, primjerice, u kategoriji udaraljkaša imali dva učenika koji su oba osvojila prvu nagradu po broju postignutih bodova, ali je jedan plasiran više, na prvom mjestu, s 0,8 bodova više od onog na drugom mjestu. Time se ovom na drugom mjestu ne poništava njegova prva nagrada. Dakle, svi koji osvoje na natjecanju određeni bodovni prag (primjerice, od 98 do 100 bodova) osvajaju prvu nagradu, ali unutar te nagrade radi se poredak i prvo mjesto osvaja učenik s najviše bodova pa je on apsolutni pobjednik te kategorije. To isključivo određuje peteročlana komisija – pojašnjava prof. Merčep.

Ukupno je škola imala sedam prvih nagrada, ubrajajući i komorno natjecanje u kojem su Ansambl tambura i Duo gitara i brač osvojili prvu nagradu, ali treće mjesto. Od solističkih prvih nagrada jedan je bio apsolutni pobjednik kategorije (prva nagrada i prvo mjesto), a ostali su unutar prve nagrade bili plasirani na drugo, odnosno treće mjesto.

- Te su kriterije tražili i Županija i Grad za podjelu nagrada i ona je pripala samo glazbenicima koji su bili apsolutni pobjednici, osvojili prvu nagradu i prvo mjesto - kaže ravnateljica Zdenka Merčep i dodaje da će se na sastanku s mentorima unutar škole podijeliti dobivena novčana sredstva i to isključivo namjenski. To znači da će u školi procijeniti što toj djeci treba, kao i njihovim mentorima.

- Poglavarstvo je odlučilo kome će dati nagrade, a kome financijska sredstva. E, sada, visina nagrade za drugo mjesto bio je fotoaparat, a za treće mobitel. Ako kao škola iznađemo sredstva, mi možemo i to kupiti, ali mislim da je našoj djeci puno značajnije da ta sredstva utroše na ljetne seminare ili za instrumente, dakle isključivo za njihovo školovanje. Ako će oni inzistirati baš na mobitelu, ne znam hoće li škola to moći participirati, ali u te rasprave još ne mogu ulaziti dok se ne održi sastanak s mentorima – zaključuje ravnateljica Glazbene škole Ferde Livadića Zdenka Merčep.

Pročelnik Damir Fabek pojasnio je da se svake godine prije pozivanja i dodjele nagrada saziva aktiv ravnatelja osnovnih i srednjih škola, na kojem ravnatelji predlažu kriterije nagrađivanja i pozivanja učenika sa županijskih i državnih natjecanja.

- Ove godine prijedlog aktiva ravnatelja bio je da se sa županijskih natjecanja pozovu učenici koji su osvojili prva, druga i treća mjesta, da se njihova imena pročitaju u kino dvorani te da se nagrade učenici koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta i, isto tako, da se nagrade financijskim iznosom određene grupe učenika koje su sudjelovale na državnim natjecanjima, ali nemaju službeni poredak (učeničke zadruge i Gastro) - rekao je Damir Fabek i dodao:

- Što se tiče učenika Glazbene škole, u razgovorima i dogovorima oko kriterija, bili smo svjesni da je to drugačiji sustav natjecanja nego što je onaj iz matematike, fizike ili neka druga. Od ravnateljice Glazbene škole tražili smo da nam izluči one stvarno najbolje, upravo zbog specifičnosti tog vrednovanja na državnim natjecanjima. U kontekstu ukupnosti nagrada moram napomenuti da je Gradsko poglavarstvo, bez ikakvih zakonskih obveza, odlučilo kupiti darove i dodijeliti određena financijska sredstva najboljima. Poštivajući kategorizaciju nagrada Glazbene škole, mi smo izdvojili najbolje, a ostale smo, kao i sve druge, pozvali u kino dvoranu, pročitali njihova imena i nagrade koje su osvojili, mogli su pogledati kazališnu predstavu, a pripremili smo i prigodni domjenak. Moram napomenuti i da od 220 učenika, koje smo po prijedlogu aktiva ravnatelja pozvali na dodjelu tih nagrada, nismo imali pritužbi ili primjedbi ni od strane ravnatelja, ni od strane kolega učitelja, niti od drugih roditelja, osim jednog roditelja koji nam je poslao nekoliko mailova, jer je nezadovoljan podjelom nagrada, što je njegovo pravo – ističe pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek.

Inače, Grad nije osnivač Glazbene, a niti srednjih škola, pa njihove učenike, formalno gledajući, nije morao nagraditi. No, kriteriji i način dodjele nagrada, kako smo čuli, bit će tema i sljedećih sastanaka na kojima će se nastojati postići što bolji sustav vrednovanja i podjela nagrada.

M.Š.

 

Podjela nagrada uspješnim učenicima na županijskim i državnim natjecanjima potaknula pitanje statusa učenika samoborske Glazbene škole

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002