03.12.2008.

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta zbog neočekivanog i neobičnog razloga

Proračun na čekanju

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta zbog neočekivanog i neobičnog razloga

Nevjerojatna situacija dogodila se na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, zbog koje ni prijedlog proračuna za 2009. godinu nije prošao prvo čitanje. Tijekom rasprave bilo je jasno da oporbeni vijećnici DC-a, HSS-a i SDP-a neće dići ruku za prijedlog proračuna, što se i dogodilo, a prigodom izglasavanja prijedloga proračuna za njega je ruke diglo samo 12 vijećnika te on nije dobio potrebnu natpolovičnu većinu (potrebno je barem 13 glasova od ukupno 25 vijećnika). Tako je, na veliko iznenađenje, gotovo rutinski postupak dosad u ovom sazivu Gradskog vijeća propao, jer u trenutku glasovanja u vijećnici nisu bila dva vijećnika pozicije (Korenčić i Maroević) pa je sjednica Gradskog vijeća poprimila sasvim novi tijek. Stanku je zatražio Željko Koščica, koji je potom, prema Poslovniku, zatražio prekid sjednice i sazivanje nove, što je predsjednik Vijeća Boris Makarun morao i učiniti te je novu sjednicu sazvao za petak, 5. prosinca, kada bi se na toj novoj sjednici trebao naći i novi prijedlog proračuna. Tako je, odjednom, sasvim rutinska sjednica dobila posve nove konotacije i osigurala si mjesto u analima.

Prije glasovanja održana je rasprava koja se razvijala u očekivanom smjeru. Uvodno je gradonačelnik Filipec rekao da globalna financijska kriza, koja je zahvatila svijet, zasigurno neće mimoići ni našu zemlju te da predviđa kako će se prvo odraziti u građevinarstvu.

- Stoga Grad procjenjuje da je upravo sljedeća godina povoljna za pokretanje velikih investicija - naglasio je gradonačelnik, navevši i razloge. Jedan je što se na taj način najbolje može pomoći tvrtkama s područja Samobora kako bi im se osigurao kontinuirani posao (što znači i očuvanje radnih mjesta), a drugi razlog je da će Grad polučiti najbolje cijene za izvođenje radova, jer očekuje i veliku konkurenciju za dobivanje poslova. Gradonačelnik je rekao i da je pravo vrijeme da samoborske tvrtke zajednički istupe sa svojim ponudama. Pomoć građanima bit će vidljiva kroz povećanje subvencija korisnicima usluga dječjih vrtića, povećanje jednokratnih pomoći za novorođenčad, subvencija za autobusni prijevoz…

Gradonačelnik je dodao da gradska uprava ne želi povećati komunalne naknade, koji su prihodi Grada i gradskih komunalnih tvrtki, što smatra izravnom pomoći svim sugrađanima.

- Gradska će uprava pomno pratiti ostvarivanje prihoda proračuna te, ukoliko se uoči odstupanje od planirane dinamike, pravovremeno će reagirati smanjivanjem proračuna i rezanjem troškova, revidiranjem stanja pripreme kapitalnih objekata te prava samih zaposlenika - zaključio je Filipec. Naime, umjesto početno planiranog povećanja plaća zaposlenika od 8%, u prijedlogu proračuna povećanje je planirano za 6%.

Nakon njega detaljnije obrazloženje dao je pročelnik Roland Gajšak, koji je naglasio da se proračun povećava za 4%, da je on razvojni, jer se više od 100 milijuna kuna planira uložiti u investicije, a najvažnije su gradnja novog autobusno – željezničkog kolodvora, preuređenje tržnice, preuređenje bivše robne kuće za potrebe knjižnice, Pučkog otvorenog učilišta i prostora za mlade, potom gradnja sportske dvorane pri OŠ Rude, uređenje cesta na Žumberku, nastavak uređenja Perkovčeve, te uređenje dva vrtića. Najveće povećanje prihoda planirano je od poreza na dohodak, budući da se, rekao je pročelnik, očekuje daljnje povećanje broj stanovnika, rast plaća i daljnja decentralizacija tih prihoda s državne razine. Uglavnom, pred vijećnicima se našao prijedlog konsolidiranog proračuna težak 228 milijuna 814 tisuća i 130 kuna.

Prema očekivanju, tijekom rasprave oporbeni vijećnici nisu u svemu dijelili mišljenje s pročelnikom i gradonačelnikom. Željko Koščica (DC) odmah je upozorio da se njihovi govori s dozom opreza razlikuju od materijala u kojem tog opreza nema, dodavši da Samobor neće biti pošteđen krize.

- U zadnje četiri godine mandata ove vlasti utrošeno je više od pola milijarde kuna, a za što - za vrtić u Kladju, dvije šetnice i slijepu ulicu u radnoj zoni – rekao je vijećnik Koščica, naglasivši da proračun nije ni razvojni ni socijalan, jer se premalo izdvaja za poljoprivredu i gospodarstvo. Pitao je i je li nužno uređenje tržnice kada se građani sve više snabdijevaju u trgovačkim centrima.

Žarko Adamek (HSS) rekao je da ne može dijeliti optimizam o rastu prihoda kako je planirano, jer bi dio građana mogao ostati bez posla. Rekao je i da sigurno neće cvjetati promet nekretninama, jer neće biti ni masovne gradnje stambenih objekata. I Željko Žarko (SDP) upozorio je na uporen rast potrošnje i stezanje remena. Prigovorio je i da ako se ide na određeni postotak za povećanje plaća, onda se moglo više izdvojiti i za socijalu. Marijan Lukšić (DC) prigovorio je zbog smanjenja sredstava za male komunalne akcije, a zapitao se i zašto se organizacija Fašnika s Pučkog otvorenog učilišta opet prebacuje na Turističku zajednicu. I Mislav Maroević (HDZ) rekao je kako treba razmisliti o povećanju udjela za poljoprivredu, poduzetništvo i turizam, jer se time čuvaju i radna mjesta, te dodao da je predloženi proračun dokaz kontinuiteta i ozbiljnosti ove gradske uprave.

Pročelnik Roland Gajšak odgovorio je na dio primjedbi. Rekao je kako je siguran da će doći do povećanja poreza na dohodak kako je planirano. Organizaciju Fašnika će i dalje pomagati Pučko otvoreno učilište. Što se tiče pomoći gospodarstvu, pročelnik je rekao da se povećao iznos za pojedine subvencije, a uvedene su i nove za tradicijske obrte. Zaključio je i kako Grad na makro razini ne može bitno promijeniti situaciju u gospodarstvu.

Gradonačelnik Filipec odgovorio je, pak, da itekako postoje materijalni dokazi pod zemljom i iznad nje u što su se trošila sredstva proračuna u ovom mandatu gradske uprave, rekavši i kako smatra da nije dobro da su vijećnici takvi pesimisti.

- Kriza će nas okrznuti, ali ne i zahvatiti zbog strukture naše industrije – smatra Filipec.

Sve ove rasprave su na neki način prolongirane za vrijeme nakon što će se o prijedlogu proračuna ponovno morati raspravljati i glasovati u petak. Nakon toga moći će se podnositi amandmani o kojima će odlučivati Poglavarstvo prije drugog čitanja i utvrđivanja konačnog prijedloga proračuna Grada Samobora za 2009. godinu.

Mato Šipuš

Aktualni sat

Nekoliko zanimljivih pitanja obilježilo je aktualni sat Gradskog vijeća. Željko Koščica pitao je što je s projektom Šmidhen, kolika je dogovorena naknada za korištenje starog autobusnog kolodvora, a Marijan Lukšić pitao je za stanje dvorane OŠ Samobor. Žarka Adameka zanimalo je što će biti s Allnochovim dvorcem. Gradonačelnik je odgovorio kako je Šmidhen velik zalogaj, a da dinamiku radova određuje investitor. S vlasnicima autobusnog kolodvora dogovorena je isplata naknade od 900.000 kuna za prošlu i ovu godinu te za siječanj 2009., a 10. siječnja bit će održan novi sastanak o sudbini tog prostora. Allnochov dvorac bit će uređen kao prostor za kulturu, dakle za potrebe Muzeja i galerija. Zamnjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je kako je dvorana škole Samobor u takvom stanju da je nije isplativo obnavljati, stoga će se sljedeće godine izraditi idejni projekti za novu dvoranu i prostor nove školske kuhinje.

 

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta zbog neočekivanog i neobičnog razloga

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002