25.02.2008.

ZAMOLBA ZA DONACIJU NOVČANIH SREDSTAVA

Mali Lukas treba našu pomoć

Poštovani,

na Božić prošle godine rodila sam svoje drugo dijete, Lukasa.

Svi u obitelji veselili smo se tom malom anđelu. No, nažalost, sreća nije dugo trajala. Drugi dan poslije poroda liječnici su nas obavijestili da naš mali dječarac ima Down sindrom i anomaliju anus preater, tj. nedostaje mu izlazni dio debelog crijeva. Iz tog razloga Lukas je sa samo 2 dana operiran, te mu je ugrađena stoma, odnosno vrećica s prednje strane u koju za sada vrši veliku nuždu.

Poslije niza pretraga ustanovljeno je da ni njegovo srce nije dobro, odnosno da ima rupicu u srcu.

Kao i svi roditelji novorođenčadi željeli bismo da naše dijete bude zdravo. Sada nam slijedi niz operacija i dug oporavak za našeg sina. Željeli bismo mu omogućiti što ljepše djetinjstvo i što kvalitetniji život s Down sindromom.

U Švicarskoj postoji klinika koja provodi terapije matičnim stanicama koja se pokazala vrlo učinkovitom za djecu s Down sindromom. Htjeli bismo Lukasu omogućiti takvu terapiju s obzirom da bi njegov napredak bio puno bolji, kako na zdravstvenom tako i intelektualnom nivou. Da bi terapija bila što učinkovitija, Lukas bi trebao prvu terapiju primiti s navršenih 6 mjeseci te je primati do 10. godine života. Svaka od tih terapija stoji 8.000 CHF, a trebao bi primiti 3 terapije godišnje.

Obzirom da suprug i ja nemamo velika primanja, nismo u mogućnosti sami financirati liječenje našeg Lukasa pa molimo sve ljude dobre volje da pomognu našem malom anđelu prema vlastitim mogućnostima.

Unaprijed zahvalni,

Siniša i Mihaela Meić

Kontakt:

MIHAELA LEDER MEIĆ

mob.: 091/5140-976

žiro račun: 2484008-3110275743

 
25.02.2008.

Stanari POS-ovih stanova u Velikoj Jazbini u sudskom su sporu s investitorima i izvođačima zgrade

50 kvadrata društveno poticane truleži, gljivica i vlage

Stanari POS-ovih stanova u Velikoj Jazbini u sudskom su sporu s investitorima i izvođačima zgrade

Kad su u ljeto 2004. godine vlasnici 25 stanova zgrade POS-a u Maloj Jazbini preuzeli svoje ključeve nisu bili ni svjesni da će se "ostvarenje životnog sna" vremenom pretvoriti, kako se čini, u noćnu moru. Stanovi koju su tada kupljeni po "poticajnim" cijenama (810 eura za kvadratni metar plaća li se gotovinom) danas su u pojedinim slučajevima gotovo bezvrijedni.

Ante Andrić jedan je od "sretnih" vlasnika upravo takvog stana. Njegovih prvih vlastitih 50-ak kvadrata ubrzo nakon preuzimanja, koje je, uzgred budi rečeno kasnilo nekoliko mjeseci, pokazala su se punima mana. U tolikim razmjerima da Andrić više niti ne stanuje na adresi Bistrac 31. Sada je podstanar koji i dalje otplaćuje rate kredita za "Čačićev stan", kojemu i dalje stižu režije za stan koji ne koristi i koji je u sporu s investitorom (Agencija za promet nekretnina - APN) i izvođačem zgrade (Alfa Adria) u Velikoj Jazbini. Uostalom, kao i preostalih 21 stanara. Samo što je Andrićev slučaj najdrastičniji.

- U ugovoru stoji da je stan dvije godine pod garancijom. Znači, sve što se dogodi unutar dvije godine su APN i Alfa Adria dužni sanirati. Već nakon pola godine, kad je zima došla i prošla, uočili su se ogromni nedostaci - stan prokišnjavanja, pucaju zidovi, a u 50 posto stanova u prizemlju ima vlage. Odmah sam upozoravao na nedostatke, ali nitko nije reagirao. Poslao sam im i fotografije gdje se baš vidi da je jako ružna situacija, upola ružnija nego sada, sa 7-8 kvadrata dignutih parketa, trulim lajsnama, drvenom stolarijom koja je pri dnu počela truliti. Na to su mi odgovorili da je u toku vještačenje – opisuje Andrić prve veće probleme sa stanom.

Spomenuto vještačenje, koje je uistinu bilo u tijeku i koje je naručio APN od Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH), zanimljivo, također je pokazalo znatne nedostatke. Navedeno je oko 500 tisuća kuna teških nedostataka i to, napominje Andrić, čak i bez vještačenja njegovog stana koji je u najgorem stanju.

- Granica ljudske tolerancije je velika. Netko bi već nakon prve zime izašao iz njega, ali ja nisam mogao jer nisam imao gdje. Počinje u 10. mjesecu kad krenu vlaga i smrad, dižu se parketi, sve škripi, puca, zidovi crne, u stanu ima gljivica i zelenih i crvenih, rastu alge... Užas, ali nekako sve to moraš istrpjeti kada nemaš gdje. To smo trpjeli godinu dana. Ali sada se već slijeva vlaga iz zidova, grozno je. Bio sam prisiljen otići u podstanare – priča Andrić koji sudskim putem traži raskid ugovora na štetu investitora i izvođača. A koji, kaže Andrić, tvrde da su problemi u njegovom i ostalim stanovima nastali nemarom samih stanara.

- No, sud je zatražio detaljno vještačenje, a vještak je 17. prosinca ustvrdio da je problem dubinski, da se radi o pogrešci u statici, konstrukciji i izvođenju radova. Nit' je temelj dobro izveden, nit' je nasip ispod zgrade dobro izveden, jer se vlaga zadržava ispod, nije dobro izvedena niti temeljna ploča, niti gornja betonska ploča, niti izloacija, što je u mom stanu najvidljivije. Zid posred stana je na metar i pol odozdo crn, jer odozdo vuče vlagu. I to je potvrdio sudski vještak – kaže Ante.

Međutim, da bi se i dobio kvalitetan dokaz potrebno je angažirati ponovno vještake iz IGH, koji koštaju otprilike 10-ak tisuća kuna. Po svakom stanu. A teret dokazivanja je na stanarima. U međuvremenu, sudski vještak bi u veljači trebao obići posljednju seriju stanova kako bi sve bilo spremno za parnice. Naime, zajedniča tužba je, radi efikasnosti, podijeljena na grupe od po pet predmeta kojima se bavi pet različitih sudaca.

- Što pojedini stan traži od suda, ne znam. Tražimo, svi zajedno kvalitetan život. Samo znam da u ovom stanu više ne mogu živjeti. Meni se povraća kad god uđem tamo. Ne želim više živjeti u njemu, jer sumnjam da se uopće može izvesti sanacija. Sad plaćam kredit i podstanar sam. Hoće li mi sud sve to nadoknaditi, ne znam, ali volio bih da mi se vrati nešto osim čistih novaca od kredita. U svom stanu ne mogu ni živjeti, a niti ga mogu prodati – zaključuje Andrić priču koja bi korak bliže završetku trebala biti nakon parnica koje počinju od veljače.

Kruno Solenički

I kvaka šteka

Nije problem samo u velikim stvarima poput izbijanja vlage, nego su problemi počeli, kaže Andrić, već i brojnim sitnicama, od prvog dana preuzimanja stana.

– Prvi dan kad sam ušao u stan u rukama mi je ostala kvaka s vrata za terasu. Ona već 4 i pol godine stoji tako nepopravljena. Slao sam 5 dopisa, zvao 10-ak puta da se riješe te sitnice koje su bile u početku, ali svaki put je bilo nešto – nemaju kvaku te boje, majstor je na godišnjem, pa je na bolovanju, pa je zauzet, svaki put nešto – priča Andrić o prvim iskustvima s novim stanom.

Pravda košta

Stanare u tužbi protiv APN-a i Alfa Adrie zastupa odvjetnik Goran Katić. On je i sam živio neko vrijeme u POS-ovom stanu u Velikoj Jazbini pa zna s kakvim se problemima suočavaju stanari Bistraca 31, popularnog "golubinjaka".

- Najveći problem je vlaga, limeni krov prokišnjava, drvena stolarija je skoro potpuno propala i svu je treba zamijeniti, popucali su parketi... – nabraja Katić koji smatra da su se problemi mogli predvidjeti već u samom projektiranju, a konstatacija sudskog vještaka kako je problem dubinski i da bi trebalo ispitati i same temelje zgrade ide na ruku stanarima. - Problem je, s druge strane, što je teret dokazivanja na tužitelju, a da bi se angažirali stručnjaci iz IGH, koji jedini u Hrvatskoj imaju potrebno znanje za dubinske analize, potrebno je barem 5 do 10 tisuća kuna po stanu. IGH-ove vještake bi mogao angažirati i sud, ali takav zahtjev znatno usporava sam postupak – pojašnjava Katić situaciju u kojoj se nalaze stanari.

Novi stanovi POS-a

Što se tiče situacije s novim stanovima POS-a, krajem prosinca 2007. godine sklopljen je ugovor o prijenosu prava vlasništva između Grada Samobora i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Grad je prenio pravo vlasništva nad katastarskom česticom br. 655/2 u Vrbovcu veličine 3000 kvadratnih metara, a na kojima će biti izgrađene dvije zgrade sa po 8 stanova. Grad se obvezao i snositi troškove uređenja građevinskog zemljišta, izrade dokumentacije komunalne infrastrukture te priključka na istu, kao i uređenja pristupnih cesta, javnih površina i javne rasvjete. Već je proveden postupak i utvrđena lista prvenstva za stanove POS-a. U tijeku je usuglašavanje oko idejnog rješenja projekta, a potom će biti izdane i sve potrebne dozvole za planirane dvije nove zgrade POS-a u Vrbovcu.

 

ZAMOLBA ZA DONACIJU NOVČANIH SREDSTAVA

Stanari POS-ovih stanova u Velikoj Jazbini u sudskom su sporu s investitorima i izvođačima zgrade

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002