12.05.2008.

Najzanimljivija točka sjednice Gradskog poglavarstva bila je Detaljni plan uređenja Šmidhena

Najveći aqua park u ovom dijelu Europe

Najzanimljivija točka sjednice Gradskog poglavarstva bila je Detaljni plan uređenja Šmidhena

Na gotovo 10 hektara zemljišta bit će na Šmidhenu izgrađen aqua park s velikim kompleksom bazena. To je rečeno na sjednici Gradskog poglavarstva kada je predstavljan Detaljni plan uređenja područja Šmidhen 1. Predstavio ga je dipl.inž.arh. Zoran Hebar u ime izrađivača, Urbanističkog zavoda Grada Zagreba. U planu je predviđena gradnja zatvorenog kompleksa bazena sveukupne brutto površine do 37500 m2, sa svim popratnim sadržajima (restorani, wellness, fitness i sauna), što ga čini, rekao je inž. Hebar, najvećim u ovom dijelu Europe. Imao bi različitu katnost, a najviše do 30 metara. U Aqua parku predviđen je i kompleks vanjskih bazena, olimpijski bazen s tribinama, bazen za skokove u vodu i surfanje, tobogani, sunčališta, parkovne površine te velika ljetna pozornica. Površina vodenih ploha iznosi 9500 kvadratnih metara. Uz kompleks ide i sva potrebna infrastruktura, a glavni ulaz bit će iz Ulice grada Wirgesa, točno nasuprot budućoj željezničkoj postoji Šmidhen, što će olakšati dolazak do njega. Prema novim geotermalnim istraživanjima, temperatura vode na površini je između 26 i 29 stupnjeva, kapacitet od 36 do 40 litara u sekundi. Neće se koristiti stare, već će se napraviti nova bušotina, a posebno se rješava fekalna kanalizacija i oborinska odvodnja. Oborinska odvodnja će proći kroz pročistač, baš kao i voda iz bazena. Napravit će se poseban sustav i za krovne vode, a za potrebe kompleksa bit će izgrađene i dvije trafostanice.

Nakon uvodnog izlaganja inž. Hebara gradonačelnik Filipec rekao je da projekt ide dalje unatoč skepsi i zločestoćama, a zamjenik Masten je potvrdio da se projektom demantiraju nevjerne Tome i priče o gradnji stanova umjesto bazena.

- Još se stignemo do kraja mandata okupati u novom Šmidhenu pa makar na vanjskim bazenima - najavio je Masten.

Prema proceduri prvo će trebati usvojiti detaljni plan kako bi se moga izdati lokacijska dozvola. Paralelno će se raditi i projektna dokumentacija, a nju rade projektanti iz Španjolske i Zagreba za tvrtku Fantazija. Ovo je i prvi korak u donošenju svih planskih dokumenata za cijelo to područje u kojem je predviđena gradnja hotela i zabavnog parka. Ako sve prođe proceduru, u jesen ove godine počela bi gradnja novog Šmidhena. Ta procedura predviđa i javnu raspravu o detaljnom planu od 1. lipnja do 1. srpnja, s javnim izlaganjem 9. lipnja u 17 sati u Gradskoj vijećnici, kada svi zainteresirani mogu predati svoje primjedbe.

U nastavku sjednice Gradskog poglavarstva tajnik Dragutin Kušić izvijestio je da od 23 jedinice lokalne samouprave čiji su se branitelji borili i poginuli na području Trokuta kod Novske svega njih 8 se pozitivno izjasnilo o inicijativi Grada Samobora o podizanju zajedničkog obilježja – spomen sobe. Zbog toga će obilježje podignuti samo gradovi s područja Zagrebačke županije te je predložen novi model financiranja u kojem se očekuju i sredstva Ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti na čiji će se natječaj javiti Udruga branitelja 151. samoborske brigade. Za sada će planirana sredstva u visini 1.900.000 kuna udružiti gradovi Samobor, Sveta Nedelja, Vrbovec, Dugo Selo i Ivanić Grad te Zagrebačka županija.

Mato Šipuš

DPU možete vidjeti ovdje:

DPU_Smidhen.JPG (2,0 MB)

DPU_Smidhen.PDF (1,5 MB)

Tko ga plaća?!

Izvješće o realizaciji 182. Samoborskog fašnika, nakon čitanja brojki prema kojima je Fašnik ostao u plusu 4.143,57 kuna, postalo je zanimljivo nakon pitanja Mladena Guliša tko je platio scenarista. Naime, pročitao je izvadak iz razgovora s Matkom Elezovićem u Glasniku Samobora i Svete Nedelje, u kojem je on sve one koje sudjeluju u vlasti nazvao frustriranima, s malo pameti i ništa poštenja i da je politika područje gdje mogu dati oduška svojoj gluposti. Odgovor je bio da je to mišljenje samo jednog čovjeka koje je općenito pa se ni ne može demantirati. Guliš je ustrajao u tome kako je u najmanju ruku čudno dobro platiti nekoga da te još tako vrijeđa. Tanja Milek je zapitala ima li smisla raditi sav taj posao za takvu malu dobit i kolika je indirektna korist od Fašnika, prije svega ugostitelja. Gradonačelnik Filipec je odgovorio da se tek preko podataka Porezne uprave može vidjeti lojalnost sugrađana i ugostitelja koji jedva daju i 300 kuna za organizaciju. Naveo je primjer Splita u kojem su tamošnji ugostitelji besplatno pripremali obroke za podjelu na Dan grada i blagdan svetog Duje.

 

Najzanimljivija točka sjednice Gradskog poglavarstva bila je Detaljni plan uređenja Šmidhena

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002