27.08.2008.

Početkom listopada počinje gradnja novog Šmidhena

Uz vodeni park hotel s pet zvjezdica

Početkom listopada počinje gradnja novog Šmidhena

I posljednji materijalni dokazi starog Šmidhena polako nestaju i pretvaraju se u prah, budući da je u tijeku rušenje nekadašnjeg motela. Na tom mjestu, prema planovima Fantazije projekta koja je kupila stari Šmidhen, niknut će novi hotel sa 4 zvjezdice kapaciteta 330 osoba, a postojeći hotel je predviđen za rekonstrukciju, nakon koje bi imao 5 zvjezdica i kapacitet za 150 osoba. Zadržao bi se i nekadašnji bazen Kalimero, koji bi se potpuno rekonstruirao. Prema riječima dipl.oec. Slavena Čolaka, predsjednika Upravnog odbora Fantazije projekta, u sklopu hotelskog kompleksa predviđena je i izgradnja kongresnog centra. Nakon pripremnih radova tijekom rujna i listopada planiran je i početak radova, a izgradnja cjelokupnog hotelskog kompleksa planira se dovršiti do kraja 2009. godine. Projektna dokumentacija je predana nadležnim institucijama i u tijeku je ishođenje svih potrebnih dozvola za početak radova.

Već ranije obavljene su pripremne radnje za gradnju aqua parka na mjestu nekadašnjih bazena. Tamo su već uklonjeni ruševni objekti starog kompleksa i izrađena je projektna dokumentacija za izgradnju novog. Slaven Čolak pojašnjava da je za izgradnju aqua parka, tj, za izradu projektne dokumentacije, tvrtka Fantazija projekt angažirala tvrtku Modulus iz Zagreba, Urbanistički institut grada Zagreba i tvrtku Action park iz Španjolske - vodeću svjetsku tvrtku u projektiranju i opremanju vodenih parkova. Prema planu, ako se dobiju sve potrebne dozvole, početak radova planiran je do 1. listopada ove godine pa bi u takvim okolnostima izgradnja vanjskog dijela vodenog parka, sa svim pratećim sadržajima, prema postojećim i dosadašnjim iskustvima trajala 270 dana, a otvorenje bi bilo u lipnju 2009., pojašnjava Slaven Čolak. Izgradnja kupališnog objekta i unutarnjeg dijela vodenog parka trajala bi 15 mjeseci. No, u Fantaziji projektu ističu da je to najveći i najkompleksniji projekt takvog tipa u Europi, tako da oni zapravo postavljaju nove granice i, u tom smislu, nova iskustva pa i mogućnost da tvrtke koje su angažirane na projektu ponude to i kao vlastiti proizvod u regiji.

Podsjećamo, riječ je kompleksu vodenog parka na površini 98000 m2, s kupališnim objektom površine 37000 m2 , gdje su smješteni i svi ostali popratni sadržaji vodenog parka. Planirano je zapošljavanje više od 400 osoba, a kapacitet posjetitelja bio bi od 25000 do 30000 dnevno, koji bi mogli koristiti bazene s raznim atrakcijama, bazene za surfanje, olimpijski bazen, bazene za skokove i ugostiteljske sadržaje. Unutar zatvorenog dijela kompleksa nalazit će se poliklinika, wellnes, masaže, saune, saloni ljepote, igraonice za djecu, sportski sadržaji, prostori za odmor, disco, restorani, caffe barovi te popratni sadržaji, kao što su banke, suvenirnice, trgovine sportske opreme, rent a car…

Tvrtka Fantazija planira kroz marketinške aktivnosti predstaviti projekt Šmidhen, ali i Samobor kao jednu od najprivlačnijih turističkih destinacija u području kontinentalnog turizma u Europi, s raznolikom ponudom, na kojoj mogu pozavidjeti i najjača turistička odredišta. Velik broj događanja tijekom cijele godine po kojima je Samobor prepoznatljiv, a time i bitno drugačiji od ostalih, uz kvalitetu i raznolikost turističke ponude, jamac su dolaska velikog broja kvalitetne klijentele, ističe Slaven Čolak, ukazujući da će prometna povezanost, blizina autoputa, prirodne i kulturne ljepote grada Samobora, koje već sada, a osobito će nakon realizacije projekta privlačiti velik broj turista i zasigurno pridonijeti i smanjenju odlazaka hrvatskih građana u inozemstvo.

Stavljanjem u funkciju zapuštenog kompleksa pridonijet će se razvoju kontinentalnog turizma u Hrvatskoj, predstavljanju kompleksa Šmidhen i Grada Samobora kao turističke destinacije ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu, smanjenju broja nezaposlenih, ali isto tako pridonijet će se i podizanju kvalitete usluga u turističkoj ponudi Grada Samobora i okolice, popunjavanju kapaciteta i u drugim segmentima turističke ponude Grada Samobora, razvoju eko turizma i sporta, smatraju u Fantaziji projektu.

Nakon gradnje vodenog parka i hotelskog kompleksa tvrtka Fantazija projekt planira krenuti s izgradnjom sportskih sadržaja i zabavnog parka za djecu.

Mato Šipuš

 

Početkom listopada počinje gradnja novog Šmidhena

Arhiva 2008

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002