25.10.2021.

Svjetski dan audiovizualne baštine

Tko pjeva zlo ne misli i Vuk samotnjak za školarce

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada 2021. po peti put održati program u povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine, koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO. Tradicionalno u programu sudjeluje i Kino Samobor, koji ove godine filmske projekcije organizira u suradnji sa samoborskim osnovnim i srednjim školama.

Publika će tako moći pogledati dva digitalno restaurirana hrvatska filma, među kojima i najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju Tko pjeva zlo ne misli (Krešo Golik, 1970.) i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek te popularni film Obrada Gluščevića Vuk samotnjak, koji je osvojio Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala. Dječak Ranko iz malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zalutalog iz rata. Brižljivo mu je previo rane i nazvao ga Hund, prema natpisu "Militär Hund" koji je visio o njegovom vratu. No, Hund se plaši ljudi te ostaje u svom šumskom skrovištu. Nedugo zatim tor s ovcama, u kojem se našao i Ranko, napao je vuk samotnjak. Ovaj obiteljski film slovi kao jedan od najboljih hrvatskih dječjih filmova ikad snimljenih.

Iako su vrijedan povijesni izvor, audiovizualni zapisi (pokretne slike i snimljeni zvuk) u stalnoj su opasnosti od propadanja. Brojni materijali nepovratno su izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti. Upravo zato posebna pažnja pridaje se podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje te se upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Program u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

T.I.

 
25.10.2021.

Koncert Narodnog orkestra FA Mladost i Mješovitog pjevačkog zbora INA

Kad zaori oro, trese se Bunker

Kada se spoje vrhunski glazbeni izvođači, najmanje što možete očekivati je odličan koncert. Tako je i bilo u nedjelju, 24. listopada, u samoborskom Centru za mlade Bunker, gdje su svoje nove Međunarodne razglednice ponudili domaći Narodni orkestar Folklornog ansambla Mladost i Mješoviti pjevački zbor INA iz Zagreba.

Osnovan tek prije 5 godina Narodni orkestar FA Mladost izrastao je, pod vodstvom 25-godišnjeg Frana Pogrmilovića, u ozbiljan svirački pogon koji, osim što "servisira" plesače i pjevače ansambla, svojim samostalnim nastupima izlazi i daleko van tog okvira.

Nije tajna da Frana, koji potpisuje gotovo sve glazbene obrade za svoj orkestar, posebno zanima folklor jugoistoka Europe, iz kojeg sustavno "iskopava" već pomalo zaboravljeno, ali i ono najvrednije – narodno. Stoga su i ovaj puta dominirali ritmovi i pjesme Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i istočne Hrvatske, a iskoračili su i u Rusiju, dok nas je zbor dodatno, u svojevrsnom predahu, odveo u Brazil.

Zbor je pak, pod ravnanjem maestra Bojana Pogrmilovića, pokazao svu raskoš koju ljudski glasovi mogu ponuditi, i samostalno i u finom skladu s pratećim orkestrom. Istaknuli su se pritom solisti zbora – Zorana Unković, Lorena Žugec, Kristina Cecelja, Maja Pavlinić, Robert Brzaj, Borna Marković, Filip Azinović i Ivan Jaklin, a Jana Pogrmilović je, uz vođenje programa, svojom sevdalinkom raznježila brojnu publiku, koliko ih već stane u dvoranu u ovim COVID uvjetima.

Zaorio je tako i ne samo oro u Bunkeru, uz kaval, frulu, tapan, tarabuku, gajde i makedonsku tamburu, jer bunkeri su ionako tu samo zato da ih rušimo ili u njima očuvamo svoje.

Za kraj, treba spomenuti da je sa zborom zapjevala i Ivančica Pogrmilović, umjetnička ravnateljica FA Mladost i dobitnica ovogodišnje Nagrade za životno djelo Grada Samobora, a od gradskih čelnika koncertu je nazočila samo predsjednica samoborskog Gradskog vijeća Irena Franceković.

Razumijemo ih - sezona je čvaraka, a bila je i nedela.

M.K.

 

Svjetski dan audiovizualne baštine

Koncert Narodnog orkestra FA Mladost i Mješovitog pjevačkog zbora INA

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002