12.05.2021.

I u ovim izazovnim, pandemijskim vremenima, Samobor i Samoborci “žive kulturu”

Nije se stalo, kad nije moglo drugačije, išlo se online!

Da Samobor živi kulturu i u ovim izazovnim vremenima kad je zbog pandemije bolesti COVID-19 rad otežan, potvrđuje velik broj održanih aktivnosti i interes građana za kulturne programe.

Iako se većina manifestacija koje čine bogat samoborski kulturni svijet nije mogla održati, vrijedne samoborske ustanove u kulturi potrudile su se da našim građanima omoguće velik broj događanja koje su mogli popratiti, bilo uživo ili online.

Gradska knjižnica Samobor

Gradska knjižnica Samobor u suradnji sa samoborskim medijima obilježila je Godinu čitanja u 2021. godini na način da je čitanje učinila dostupnijim većem broju građana.

Građani mogu čitati probrane priloge u listu Glasnik Samobora i Svete Nedelje, a objavljuju se kratke priče koje su u proteklih osam godina pristigle na natječaj za kratku priču. I u suradnji s Radio Samoborom vrijedni su knjižničari osmislili emisiju Knjigofon, u kojoj se promiče čitanje kao osobita društvena vrijednost, s ciljem poticanja slušatelja da određenu knjigu posude i pročitaju.

I u 2020. je samoborska Knjižnica realizirala brojne programe, iako sa znatno manjim brojem posjetitelja ili online. Crtali su, pričali i pisali priče, organizirali nagradne igre putem Facebooka, organizirali online predstavljanja knjiga i izložbe, a spomenimo i predavanje Ksenije Radeljak na temu profesionalnih kompetencija prvih hrvatskih knjižničarki i knjižničara u povodu Dana hrvatskih knjižnica.

U knjižničnim novinama Knjigomat građani se mogu redovno informirati o novim knjigama, zbirkama i događanjima, a brošure su od bibliotekarske struke vrednovane kao vrlo kvalitetna inovacija u širenju knjižničarske struke u široj društvenoj zajednici. I radijska emisija Knjigomat vrlo je slušana, a emitira se u programu Radio Samobora jednom mjesečno, dok je u 2020. godini realizirano redovnih 10 emisija bogatih sadržajem.

U skladu s vremenom, ali i okolnostima, povećana je komunikacija na društvenim mrežama i putem weba, a aplikacija mKnjižnica uvedena je početkom ove godine kako bi se Gradska knjižnica Samobor još više otvorila svojim korisnicima.

Pučko otvoreno učilište Samobor

I za Pučko otvoreno učilište Samobor 2020. godina je bila vrlo izazovna. Tijekom lockdowna POU Samobor organiziralo je niz online kulturnih i obrazovnih aktivnosti pod nazivom "POUS s vama doma", a dio aktivnosti se nastavio odvijati online i ostatak godine, što je još dodatno povećalo vidljivost aktivnosti učilišta.

Usprkos iznimno teškim uvjetima, POU Samobor je organiziralo u 2020. godini 850 kulturnih i obrazovnih događanja te je sudjelovalo u još 51 događanju kao suorganizator, što sveukupno čini 901 različito kulturno i obrazovno događanje. Nadalje, na navedenim događanjima POU Samobor privuklo je 24 571 posjetitelja ili polaznika, koji su usprkos epidemiološki izazovnoj situaciji željeli kulturna i obrazovna događanja te dolazili na njih, u skladu sa svim mjerama.

Na području klasične glazbe održana je iznimno uspješna 45. Samoborska glazbena jesen, ove godine iznimno samo s domaćim glazbenicima.

Na području kazališne djelatnosti odigrano je ukupno 17 predstava, uz besplatan online kazališni sadržaj.

Usprkos pandemiji održan je 31. Festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica. Festival je obuhvatio različita događanja – od dječjih radionica, preko filmskih projekcija, izložbe u Galeriji Prica posvećene jednom od osnivača Vrazove Ljubice Joži Prudeusu, do finalne večeri poezije u parku iza Samoborskog muzeja.

Usprkos nemogućnosti održavanja različitih aktivnosti, u Galeriji Prica je održano 10 izložbi, 23 likovne radionice i 6 organiziranih vodstava pa je ukupan broj posjetitelja galerijskog programa dosegnuo 1914 posjetitelja.

Kino djelatnost je u 2020. godini bila najviše zahvaćena problemima. Usprkos svemu, uz redovan filmski program organiziran je čitav niz programa s ciljem povećanje filmske pismenosti i kulture ovog grada, te realiziran iznimno važan i vrijedan europski filmski program Pop up ART kina, po čemu je Samobor postao jedini grad u Hrvatskoj u kojoj postoji ovako bogata filmska ponuda. U 2020. godini tijekom ljetnih školskih praznika pokrenuta je i iznimno posjećena Mala filmska akademija za djecu. Sveukupno je u 2020. godini održano 565 filmskih projekcija s 183 filmska naslova te je ukupan broj posjetitelja na filmskim projekcijama bio čak 11 999.

Nije zanemarena ni obrazovna djelatnost kroz razne programe, radionice i predavanja, uglavnom online.

I samoborski Centar za mlade Bunker susreo se s brojnim problemima, a iako je većinu 2020. godine bio zatvoren sukladno propisanim mjerama, aktivnosti su se održavale online. Usprkos tome, čak 105 događanja održano je kroz program DOPRI (Dođi, PRedloži, Izvedi!), u suradnji s mladima.

Samoborski muzej

Samoborski se muzej aktivno okrenuo publici putem dostupnosti sadržaja na internet stranici muzeja te društvenim mrežama. Period koji su proveli bez posjetitelja posvetili su pripremi i uređenju prostora za posjetitelje te su u prošloj godini bogatiji za Suvenirnicu Samoborskog muzeja, u kojoj se izlažu i prodaju proizvodi koje su izrađivali lokalni umjetnici i poduzetnici kako bi i njima pomogli u ovim izazovnim vremenima.

Novim sadržajima na društvenim mrežama, poput serijala "Muzejske priče", približili su stalni postav Samoborskog muzeja djeci i mladima te ih aktivno upoznaju s poviješću i kulturom Samobora, a kroz virtualnu šetnju Samoborskim muzejom posjetiteljima su omogućili obilazak stalnog postava iz sigurnosti njihovog doma.

Održali su retrospektivne i virtualne izložbe, fotografski natječaj, okrugle stolove, ljetne radionice za djecu na otvorenom na temu samoborske mode, djetinjstva starih Samoboraca nekad i sada, mračnih tajni Staroga grada, potrage za blagom... Osim toga, svakog su tjedna djeca imala priliku okušati se u arheološkom iskopavanju u sklopu radionice Mali arheolozi, a pripremala se i europski zaštićena Rudarska greblica. Zajedno s HPD Japetić organiziran je petnaesti Sudnikov pohod, u čast Ivice Sudnika koji je bio dugogodišnji član i predsjednik ovog planinarskog društva.

U siječnju 2021. godine pokrenut je projekt prikupljanja osobnih priča i iskustava građana za vrijeme života u doba pandemije, pod nazivom Trag u povijesti. Tim su projektom nastojali dokumentirati važan trenutak u svjetskoj povijesti, kako bi građa o njemu ostala sačuvana i dostupna generacijama koje dolaze iza nas.

I Bitka kod Samobora održana je u prilagođenim uvjetima, no s bitnim naglaskom na očuvanje tradicije, a posjetitelji muzeja i Samoborci s nestrpljenjem očekuju i predstavljanje restaurirane makete Samobora iz 1764. godine, koju je izradio Marijan Majdak, ujedno i restaurator makete.

Usprkos svim problemima i nedaćama kulturna aktivnost u Samoboru je održana na najvećoj mogućoj razini upravo zahvaljujući predanom radu i zajedničkoj želji da se kultura održi živom te da se građanima omogući, barem nakratko, odmak od depresije svakodnevice zbog pandemije i svega što nam je oduzela u našim životima.

P.A.

 

I u ovim izazovnim, pandemijskim vremenima, Samobor i Samoborci “žive kulturu”

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002