18.09.2021.

46. Samoborska glazbena jesen ove godine traje od 25. rujna do 3. listopada

Devet dana za vrhunski glazbeni užitak

Samoborska glazbena jesen festival je koji već 46. godinu zaredom promiče vrhunsku umjetnost. Posebno tijekom posljednjih dvadesetak godina, festival se opsegom te kvalitetom i raznolikošću programa razvio u manifestaciju koja svojim sadržajem predstavlja kulturnu vrijednost od nacionalnoga značaja.

Festival je to u čiju je temeljnu filozofiju utkana ideja tolerancije, otvorenosti i pozitivnoga promišljanja glazbe i umjetnosti. Festival tako u svoj program s radošću prima najrazličitije profile koncerata i projekata, od rane glazbe pa sve do suvremenoga izričaja, od solističkih nastupa pa sve do koncerata simfonijskog orkestra. Ono što je svim tim programima zajedničko jest iznimnost i posebnost sadržaja, visoka razina njegova predstavljanja i interpretacije te istinski entuzijazam u stvaranju umjetnosti i prenošenju njezine poruke.

Upravo zbog takvog odnosa prema glazbi i umjetnicima, Samoborska glazbena jesen jedan je vodećih festivala koji se održava u Republici Hrvatskoj, njegov su poseban profil prepoznali iznimni i glasoviti umjetnici iz Hrvatske i inozemstva, koji upravo Samobor odabiru kao mjesto u kojem rado nastupaju i s veseljem mu se vraćaju.

Dodatnu vrijednost festivalu daju i dva projekta usmjerena prema mladim talentima: Skladateljsko natjecanje New Note, jedino stalno i međunarodno skladateljsko natjecanje u Hrvatskoj, koje se u 2021. godini održava deseti put, te Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, natjecanje koje je tijekom osamnaest godina postojanja iznjedrilo brojne talente, danas već zvijezde klasične glazbe na međunarodnoj razini, kao što su Petrit Çeku, Aljoša Jurinić, Trio Eusebius, Lucija Stlilinović i drugi.

Festival vodi posebnu brigu o hrvatskim autorima, kako onima iz glazbene povijesti, tako i suvremenim, živućim autorima. Jedan od značajnijih projekata u tom smislu jest i narudžba novoga djela hrvatskoga skladatelja, koju festival naručuje svake godine za pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Ove godine to je Mirela Ivičević, jedna od najuspješnijih hrvatskih skladateljica koja je napisala djelo za flautu solo, a praizvest će ga prošlogodišnja laureatkinja Livadića, flautistica Lucija Stilinović.

U brojkama to izgleda ovako: 9 dana, 13 koncerata, 44 vrhunska glazbenika. No, ove brojke ne otkrivaju svu raskoš i ljepotu muziciranja koja očekuje zaljubljenike klasične glazbe u Samoboru od 25. rujna do 3. listopada.

U Samoboru se tijekom devet festivalskih dana okuplju sjajni hrvatski i inozemni glazbenici:

Monika Leskovar, Aleksandar Ivić, Jelena Očić, Veton Marevci, Borivoj Martinić-Jerčić, Krunoslav Marić, Aleksandar Milošev, Ivan Nestić, Mia Pečnik ,Lucija Stilinović, Branko Mihanović, Mihael Paar, Bruno Philipp, István Mátay, Bánk Harkay, Zoran Katić, Luka Buljan, Lana Bradić, Ivan Šverko, Ivana Bilić, Lucija Stilinović, Zrinka Ivančić Cikojević, Javor Bračić, Zagrebački kvartet saksofona i Thüringer Bach Collegium, a po prvi put u Samoboru na Natjecanju Ferdo Livadić nastupaju mladi glazbenici: pijanisti Melika Buza, Lucija Dogan i Roland Grlica, tenori Filip Filipović i Roko Radovan te Antonio Haller na oboi.

Svečano otvaranje 46. samoborske glazbene jeseni je 25. rujna u 20 sati, u Župnoj crkvi sv. Anastazije u Samoboru, uz izravni prijenos na HRT3, a na programu je veličanstvena 1. Simfonija u D-duru Gustava Mahlera ( arr Klaus Simon) u izvedbi Festivalskog komornog orkestra pod ravnanjem maestra Vetona Marevcija.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.T.I.

 

46. Samoborska glazbena jesen ove godine traje od 25. rujna do 3. listopada

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002