15.10.2021.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Sakralne teme iz fundusa muzeja

Višestoljetno blago samoborskog sakralnog života

Sakralne teme iz fundusa Samoborskog muzeja naziv je izložbe koja je u povodu ovogodišnje proslave Dana grada Samobora svečano otvorena u petak, 15. listopada, u samoborskom gradskom muzeju.

Sve do kraja godine posjetitelji će moći vidjeti objedinjenu arhivsku građu i predmete prikupljene iz svih zbirki muzeja, a koji, osim što su izuzetne vrijednosti, obuhvaćaju i velik vremenski raspon u kojem su nastajali.

Ogroman je broj umjetnina i blaga koje je Crkva od ranog srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana priskrbila i ostavila generacijama na čuvanje i proučavanje.

Iako se ne zna kada je točno osnovana samoborska župa, a neki izvori govore da je to bilo već u 9. stoljeću, od kada se na našim prostorima štuje sveta Anastazija, prva mala župna crkva sagrađena je u 14. stoljeću, a veća, novija crkva posvećena je 1622. godine, nakon čega se počinju graditi i čuvene samoborske kapele.

Dio predmeta i građe prošao je i višegodišnju zahtjevnu restauraciju te su po prvi puta i izloženi, a svjetlo dana ugledali su i brojni originali, kojima se rijetki muzeji u Hrvatskoj mogu pohvaliti. K tome, izložbu prati i opsežan katalog za koji su tekstove napisali viša kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, ujedno i autorica postava izložbe, zatim Nikolina Vuković i Restauratorsko-konzervatorska radionica K-R Centar, dok su za fotografije bili zaduženi Tibor Grujić i K-R Centar.

O samoj izložbi više su govorile ravnateljica muzeja Nikolina Puljić Glasnović, kustosica Remussini i Nikolina Vuković, zahvalivši svima koji su poduprli i omogućili ovu veliku i vrijednu izložbu, uz poziv svima da ju i pogledaju.

Ravnateljica Samoborskog muzeja Nikolina Puljić Glasnović prigodom otvorenja izložbe pozdravila je nazočne čelnike Grada Samobora - gradonačelnicu Petru Škrobot, koja je i otvorila izložbu, njezinog zamjenika Petra Burića i predsjednicu Gradskog vijeća Grada Samobora Irenu Franceković, a otvorenju su nazočile i ravnateljice POU-a i Gradske knjižnice, Jelena Vojvoda i Mirjana Dimnjaković, direktorica Turističke zajednice grada Samobora Martina Paladina, samoborski župnik Ivica Cik i gvardijan franjevačkog samostana fra Željko Janjić te časne sestre, koji su potom uz stručno vodstvo razgledali izložbu.

M.K.

 

U Samoborskom muzeju otvorena izložba Sakralne teme iz fundusa muzeja

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002