21.07.2021.

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je izložba ilustracija Maje Cipek i Nike Baruna iz slikovnica Dalmatiner se vraća kući

Originalan samoborski "morski" proizvod

Do 5. rujna u Maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru ostaje otvorena izložba originalnih akvarela Maje Cipek i ilustracija Nike Baruna, rađenih za seriju slikovnica Dalmatiner se vraća kući, koje je osmislio autor cijelog projekta Robert Škiljan.

Poznati samoborski trojac do sada je "isporučio" 4 od predviđenih 10 nastavaka slikovnica, 5. će izaći početkom jeseni, a potom, otprilike svaka 3 mjeseca, redom i ostali.

Prilikom svečanog otvorenja izložbe u utorak, 20. srpnja, Škiljan je istaknuo kako je sama ideja o promociji i povezivanju najprepoznatljivije hrvatske pasmine, psića dalmatinera, s poznatim vedutama te prirodnim i kulturnim znamenitostima Dalmacije stara skoro 20 godina, ali je svoj konačan oblik dobila tek prije 2 godine, kada je i počela suradnja s domaćim crtačima. Iako je priča koja prati dogodovštine dalmatinera Bena i njegove američke obitelji hrvatskog podrijetla, koja dolazi u posjet obitelji i "starom kraju", smještena uz more i na otoke, bilo je važno da sve rade Samoborci, da to bude pravi samoborski proizvod, naglasio je Robert Škiljan.

Kao i sve ostalo, pandemija je usporila rad na seriji slikovnica, ali je u međuvremenu, tijekom proljeća, napravljeno i posebno izdanje za potrebe Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koje se, prevedeno na čak 10 jezika, ovog ljeta besplatno dijeli turistima. Većinu prijevoda također su odradile naše sugrađanke, redom vrsne prevoditeljice.

Brojnim posjetiteljima izložbe o procesu nastanka ilustracija, akvarela i crteža, govorili su Maja Cipek, zadužena za prelijepe slike koje čine vjernu podlogu mjesta radnje, i Niko Barun, koji je osmislio Bena i ostale brojne likove koji se pojavljuju u priči. Rad na svakoj od stranica ponekad traje danima, jer pazi se na svaki detalj i boju, tim više što zahtjevna tehnika akvarela ne prašta greške, pojasnila je Maja Cipek. Lakši zadatak nema ni Niko Barun, koji, unatoč velikom iskustvu ilustriranja brojnih poznatih izdanja za domaće i strane izdavače, kao i vlastitih djela, svoje zanimljive likove mora prilagoditi i uklopiti u podlogu i prateći tekst.

Nastavak priče o malom dalmatineru Benu i dogodovštinama njegove obitelji s veseljem očekuju i predsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora Irena Franceković, koja je, uz uvodne riječi kustosice Nikoline Šimunović, i otvorila izložbu, te pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji su autorima čestitali na ovoj jedinstvenoj izložbi.

M.K.

 

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je izložba ilustracija Maje Cipek i Nike Baruna iz slikovnica Dalmatiner se vraća kući

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002