21.07.2021.

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je izložba ilustracija Maje Cipek i Nike Baruna iz slikovnica Dalmatiner se vraća kući

Originalan samoborski "morski" proizvod

Do 5. rujna u Maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru ostaje otvorena izložba originalnih akvarela Maje Cipek i ilustracija Nike Baruna, rađenih za seriju slikovnica Dalmatiner se vraća kući, koje je osmislio autor cijelog projekta Robert Škiljan.

Poznati samoborski trojac do sada je "isporučio" 4 od predviđenih 10 nastavaka slikovnica, 5. će izaći početkom jeseni, a potom, otprilike svaka 3 mjeseca, redom i ostali.

Prilikom svečanog otvorenja izložbe u utorak, 20. srpnja, Škiljan je istaknuo kako je sama ideja o promociji i povezivanju najprepoznatljivije hrvatske pasmine, psića dalmatinera, s poznatim vedutama te prirodnim i kulturnim znamenitostima Dalmacije stara skoro 20 godina, ali je svoj konačan oblik dobila tek prije 2 godine, kada je i počela suradnja s domaćim crtačima. Iako je priča koja prati dogodovštine dalmatinera Bena i njegove američke obitelji hrvatskog podrijetla, koja dolazi u posjet obitelji i "starom kraju", smještena uz more i na otoke, bilo je važno da sve rade Samoborci, da to bude pravi samoborski proizvod, naglasio je Robert Škiljan.

Kao i sve ostalo, pandemija je usporila rad na seriji slikovnica, ali je u međuvremenu, tijekom proljeća, napravljeno i posebno izdanje za potrebe Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, koje se, prevedeno na čak 10 jezika, ovog ljeta besplatno dijeli turistima. Većinu prijevoda također su odradile naše sugrađanke, redom vrsne prevoditeljice.

Brojnim posjetiteljima izložbe o procesu nastanka ilustracija, akvarela i crteža, govorili su Maja Cipek, zadužena za prelijepe slike koje čine vjernu podlogu mjesta radnje, i Niko Barun, koji je osmislio Bena i ostale brojne likove koji se pojavljuju u priči. Rad na svakoj od stranica ponekad traje danima, jer pazi se na svaki detalj i boju, tim više što zahtjevna tehnika akvarela ne prašta greške, pojasnila je Maja Cipek. Lakši zadatak nema ni Niko Barun, koji, unatoč velikom iskustvu ilustriranja brojnih poznatih izdanja za domaće i strane izdavače, kao i vlastitih djela, svoje zanimljive likove mora prilagoditi i uklopiti u podlogu i prateći tekst.

Nastavak priče o malom dalmatineru Benu i dogodovštinama njegove obitelji s veseljem očekuju i predsjednica Gradskog vijeća Grada Samobora Irena Franceković, koja je, uz uvodne riječi kustosice Nikoline Šimunović, i otvorila izložbu, te pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji su autorima čestitali na ovoj jedinstvenoj izložbi.

M.K.

 

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je izložba ilustracija Maje Cipek i Nike Baruna iz slikovnica Dalmatiner se vraća kući

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002