01.10.2021.

Izložba u povodu Međunarodnog dana starijih osoba

"Zato što postojim" - tolerancija i dostojanstvo prije svega

U dvorani Udruge umirovljenika Grada Samobora u petak, 1. listopada, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba svečano je otvorena izložba fotografija Christophera Mavriča "Zato što postojim", koja će od 5. do 24. listopada krasiti prostor samoborskog Autobusnog kolodvora, kao podsjetnik na sve ono što i svakog od nas neminovno čeka – protok godina, umirovljenje i starost.

Poruka izložbe je univerzalna - zabrinjavajuće posljedice pandemije koronavirusa na starije ljude te sve slabija pažnja i briga o onima od kojih smo naslijedili velik dio dobara i znanja koje danas posjedujemo, a premalo su prisutni u javnosti. Jer, unatoč promjenama koje donose godine, svatko, i mlado i staro, traži barem minimum poštivanja raznolikosti, uvažavanje i dostojanstvo.

Izložba je nastala u suradnji Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Pučkog otvorenog učilišta Samobor i Galerije Prica, autor impresivnih fotografija je Christopher Mavrič, a popratne tekstove u knjizi koja prati ovaj zanimljiv projekt napisao je austrijski novinar Stefan Schlögl, koji je i osobno nazočio otvorenju izložbe i govorio o tom svojem nezaboravnom iskustvu tijekom rada s osobama starije životne dobi.

Velik broj nazočnih umirovljenika i uzvanika pozdravila je najprije tajnica Udruge umirovljenika Renata Brdarić, u ime Austrijskog kulturnog foruma Zagreb prisutnima se obratila direktorica Stephanie Kärner, a u ime Grada Samobora svoje sugrađane su pozdravili Domagoj Puš i predsjednica Gradskog vijeća Irena Franceković te predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Marina Glasnović, koja je i otvorila ovu lijepu izložbu.

Nakon otvorenja izložbe za umirovljenike je radionicu o poboljšanju pamćenja i mentalnih sposobnosti održao Igor Štavlić.

M.K.

 
01.10.2021.

-Izložba radova članova MH Samobor s likovne kolonije na Žumberku 2021.

Žumberak i Mile - dovoljno za svekoliku inspiraciju

Žumberak je, srećom, dovoljno prostran da i u ovim pandemijskim vremenima ugosti sve putnike namjernike, a već više od dva desetljeća neiscrpan je izvor inspiracije i domaćim umjetnicima koje okuplja Ogranak Matice hrvatske u Samoboru. I likovnjake i pjesnike na njihovoj tradicionalnoj koloniji svih ovih godina udomljuje stojdraški župnik Mile Vranešić, a njihove radove Gradska knjižnica Samobor.

Nova izložba otvorena je u četvrtak, 30. rujna, ispred samoborske knjižnice, gdje su se okupili sami autori i prijatelji Žumberka, a čija velika stakla sada krase nova djela Tatjane Antolin, Đurđice Debogović, Ljudmile Gabrić, Vlade Gvozdanovića, Franje Jurčina, Blanke Kremar, Grozdane Korpar, Katice Lenardić, Ivana Mlačića, Željka Nemeca, Zdenke Resar, Vlaste Srabotnak, Milana Stunje, Maje Šmit, Snježane Zakanj Radovanić i Mirjane Žegarac.

Prisutne su riječima doborodošlice pozdravili ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić, voditeljica Likovnog odjela samoborskih matičara Snježana Zakanj Radovanić, koja je predstavila radove svojih kolega te povijest i značaj ove kolonije, a, kao i uvijek, svojim dolaskom, duhovitim opaskama i anegdotama sve je razveselio "dobri duh" Žumberka Mile Vranešić.

Ugodno druženje umjetnika, Žumberčana i onih koji ga redovito i s veseljem pohode nastavljeno je, naravno, uz prigodno piće i zakusku.

M.K.

 
01.10.2021.

Tamburaško društvo Ferdo Livadić obilježilo 50 godina postojanja

Na krilima Željka Bradića u visine

U komornom ozračju, bez koncerta uživo, održana je u četvrtak, 30. rujna, u samoborskom Centru za mlade Bunker svečana sjednica u povodu 50. obljetnice uspješnog djelovanja najpoznatijeg samoborskog glazbenog brenda – Tamburaškog društva Ferdo Livadić. Razloga za slavlje Ferdići su imali i do sada svake godine u proteklih pola stoljeća, imat će zasigurno i ubuduće, no i ova i protekla godina prošle su gotovo bez nastupa, a u ožujku je preminuo i njihov osnivač i dugogodišnji dirigent Željko Bradić, na čijim se krilima orkestar vinuo u visine i čije se pedagoške i umjetničke zasade o izvrsnosti i nadalje njeguju u društvu.

Proslava je započela kratkim filmom o povijesti društva, nakon čega su članove i uzvanike pozdravili njegov predsjednik Željko Otmačić, zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić i predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček, koji je predsjedniku Otmačiću uručio i dijamantnu diplomu za 50 godina rada orkestra.

Lijepih želja i čestitki nije nedostajalo, a prigoda je bila da se uruče zahvalnice svima koji su tijekom godina ostavili svoj trag u Livadiću te doprinosili ili podupirali društvo, svatko na svoj način – ustanovama i tvrtkama, udrugama u kulturi, nekadašnjim dirigentima, predsjednicima i tajnicima, osnivačima, istaknutim članovima te aktivnim članovima za 10, 15, 20 i više godina članstva, kojih je zaista bilo jako puno.

Posebne povelje za izuzetan doprinos radu, razvoju i promociji društva dobili su Drago Celizić, koji je i vodio svečanu sjednicu, Ančica Bošnjak Praunsperger, Đurđica Pleše Vujica, Franjo Sina Gluščić, Roman Gross, Marica Posilović, Miroslav Živković i Siniša Leopold, koji je u ime svih zahvalio na priznanjima, naglasivši kako su Ferdići ponajprije institucija, ali i način življenja.

Završni dio svečanosti bio je posvećen preminulim zaslužnim članovima i Željku Bradiću, čije ime će nositi buduće nagrade na natjecanjima tamburaških orkestara i zborova u organizaciji društva, tamburaški festival u Samoboru dobiva naziv Samoborski tamburatorij Željka Bradića, dok će diplome za dugogodišnje članstvo nositi imena zlatna, srebrna ili brončana diploma Adolfa Paara.

Spomenuli su Livadići i Jožu Prudeusa i njegove čuvene riječi "Dok je snova, bit će Livadića!", a svečana sjednica završila je uz poznatu skladbu Neka cijeli ovaj svijet i gromoglasan pljesak prisutnih za Željka Bradića, sve bivše i sadašnje članove, njihove ostvarene želje i snove.

M.K.

 
01.10.2021.

Koncert pijanista Javora Bračića, prvog pobjedniak Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Nastup zaključio dvostrukim bisom

Samoborska glazbena jesen je festival kojem se glazbenici uvijek rado vraćaju i ostvaruju višekratnu suradnju, a neki su na njemu postigli i prve zapaženije rezultate. Pijanist Javor Bračić ostat će zapisan kao prvi pobjednik Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. Njegov nastup na 46. Samoborskoj glazbenoj jeseni poseban je i zbog činjenice da ovaj zagrebački pijanist s njujorškom adresom rijetko nastupa u Hrvatskoj, no zato na koncertima diljem svijeta često izvodi hrvatsku glazbu. Uz redovite nastupe Bračić je započeo i koncertno-razgovorni niz The Art of Listening kako bi promovirao slušanje i razumijevanje klasične glazbe. Njegov debi u dvorani Carnegie Hall časopis New York Concert Review opisao je kao koncert glazbenika „duboke, iskonske glazbene vještine i iznimne tehnike.“

Toj iznimnoj vještini i tehnici mogla je posvjedočiti publika u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije u kojoj je Javor Bračić maestralno izveo Chaconne u d-molu za lijevu ruku Johanna Sebastiana Bacha / Johannesa Brahmsa, slijedila je Kreisleriana, op. 16 Roberta Schumana te Četiri klavirska komada, op. 119 Johannesa Brahmsa. Dugotrajan pljesak publike rezultirao je dvostrukim bisom pa je koncert zaključen Schumanovom Uspavankom.

U nastavku 46. Samoborske glazbene jeseni slijedi proglašenje pobjednika 10. Međunarodnog skladateljskom natjecanja New Note. Zagrebački kvartet saksofona 1. listopada će praizvesti pobjedničku skladbu švedskog skladatelja Freja Wedlunda Crumblings, za kvartet saksofona. Na programu kvarteta saksofona još se nalaze i skladbe Muzika na vodi Georga Friedricha Händela, Kvartet u D-duru, KV. 285 Wolfganga Amadeusa Mozarta, Zaustavljena sjećanja Viktorije Čop te Kvartet Eliota Del Borgoa.

Koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona (Dragan Sremec, sopran saksofon; Goran Merčep, alt saksofon; Saša Nestorović, tenor saksofon; Matjaž Drevenšek, bariton saksofon) u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije počinje u 20 sati. Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

T.I.

Fotografije: Šime Modrić

 

Izložba u povodu Međunarodnog dana starijih osoba

-Izložba radova članova MH Samobor s likovne kolonije na Žumberku 2021.

Tamburaško društvo Ferdo Livadić obilježilo 50 godina postojanja

Koncert pijanista Javora Bračića, prvog pobjedniak Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

Arhiva 2021

2024

2023

2022

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002